Hlavní obsah

Nejhorší vztahové chyby: Pravidlo tří i unáhlená rozhodnutí

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Neřiďte se starými pravidly randění a neberte se příliš brzy. Známá vztahová terapeutka odhaluje pět klíčových věcí, kterých by se měl každý pár vyvarovat, pokud chce, aby vztah vydržel. Které jsou ty další?

Článek

Každou minutu se v rámci celosvětové populace rozchází asi 100 tisíc lidí. Rozchod je přitom taková malá smrt. Když někoho milujete hluboce, vroucně a upřímně, tak už jen představa, že vztah skončil, pořádně zabolí. Silné emoce pak mohou způsobit třeba i syndrom zlomeného srdce.

Chcete se něčeho takového vyvarovat? Vyhněte se největším, ale zcela běžným chybám, které oslabují vaši lásku. Tento seznam partnerských hříchů sestavila texaská sexuální terapeutka Emily Jamea pro britský deník Daily Mail. Počítejte do pěti!

1. Svatba dřív než za rok po seznámení

Podle odbornice jsou moderní lidé zbrklí a na vztah spěchají, přitom je moudré nikam se nehnat a nechat partnerství dozrát. Na co si dát pozor? „Osobně bych se nikdy nevdala za méně než rok, protože potřebujete čas na hodnocení sebe i vztahu. Svatba dříve než za 12 měsíců je neskutečný risk už jen proto, že v líbánkové fázi se každý chová jinak – pochopitelně o dost lépe než normálně, takže je těžké vnímat jeho slabé stránky.“

Foto: Wedding and lifestyle, Shutterstock.com

Svatba příliš brzy? Nestačíte si sundat růžové brýle, takže nevíte, koho si vlastně doopravdy bereteFoto: Wedding and lifestyle, Shutterstock.com

2. Zastaralá pravidla randění

Druhá věc, kterou by Emily Jamea nikdy neudělala, je dodržovat „zastaralá pravidla seznamování“. Přestaňte počítat schůzky (všichni známe pravidlo tří, kdy na sex má dojít právě po třech setkáních), nečekejte, že se muž ozve jako první, když vy můžete telefon zvednout stejně jako on. „Raději vycházejte z konkrétních situací a ze svých vlastních pocitů. Dělejte, co uznáte za správné, buďte sami sebou. To je ta nejlepší milostná politika,“ zastává názor. A varuje, že nesmyslné genderové či jiné hry mohou fungovat krátkodobě, ale ne pokud hledáte něco vážného.

3. Přehlížení intimity

Každý pár to má nastavené jinak a na frekvenci sexu zase tolik nezáleží. Mnohem důležitější je udělat si na intimitu čas a věnovat se partnerovi bez rušivých vlivů (telefonů, televizí, tabletů…). Máte-li nabitý kalendář, sex si plánujte. Důležité je také udržovat sex zajímavý a čas od času udělat věci jinak. Nemusíte nijak bláznit, ale trocha experimentování asi ještě nikdy nikoho neurazila. A také spolu choďte ven! „S manželem vyrážíme každou sobotu. I když se nám někdy nechce, přesto jdeme na procházku, do kina nebo na večeři. Je to skvělé,“ radí terapeutka.

4. Výsměch sexuálním problémům

Jsou mezi vámi rozdíly v sexuální touze? Řešení může přinést metoda magnetů na ledničce. A také nikdy nekritizujte protějšek za potíže v oblasti sexu! „Mnoho klientů, kteří za mnou přicházejí kvůli sexuálnímu problému, je nejvíce rozrušeno tím, jak nevybíravě jejich partner reagoval na něco, co je trápí,“ svěřuje se terapeutka.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Sex je jedna věc, intimita druhá. Pěstujte si obojíFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

5. Nedostatečná péče o sebe samé

Emily Jamea také doporučuje, aby lidé žijící v partnerství příliš nezlenivěli. Asi každý má dny, kdy chce být v teplácích a touží se s mastnými vlasy a nevyčištěnými zuby jen tak poflakovat, ale dbejte, aby se z toho nestal standard. Starejte se o sebe psychicky i fyzicky. Tím ve vztahu udržíte jiskru i zvídavost. Nehledě na to, že partnerovi jistě dělá dobře, když se za vámi ostatní otáčejí. Je hrdý – a právem!

Reklama

Načítám