Hlavní obsah

Kolikrát týdně je zdravé mít sex?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte být šťastní, zdraví a spokojení? Zalezte do peřin! Milování poskytuje mnoho výhod, ale je třeba odhadnout správnou frekvenci, jinak si můžete i uškodit! Jak často byste měli mít sex?

Článek

Jedna z nejčastějších otázek, na které odpovídají sexuologové, psychologové i kouči partnerských vztahů se týká frekvence pohlavního styku. Kdekoho totiž zajímá, kolik sexu je hodně, kolik málo a kolik tak akorát. „Je normální, když mám sex jednou měsíčně?“ Podobné dotazy zaplavují poradny dnes a denně. Taky vás zajímá, jak je to s čísly, uspokojením a přínosy pro zdraví? Realita má mnoho podob, stejně jako vyvrcholení (nejlepší pozice pro společné vyvrcholení).

Líbání není sex

Nejdřív si specifikujme, čemu vlastně říkáme sex. Není to mazlení ani líbání, ale pohlavní styk (ostatně toto označení bývalo dříve daleko běžnější než slovo sex). S jakou pravidelností k němu v reálu dochází?

Americká nezisková organizace Kinsey Institute při Univerzitě v Indianě sestavila přehlednou tabulku. Lidé ve věku 18 až 29 let prý mají sex v průměru 112x za rok. Od 30 do 39 let je to 86x. A jedinci ve věku 40 až 49 let si užívají 69x za rok. Zralejší ročníky se do tohoto výzkumu nedostaly, ale z jiných anket se ví, že lidé mezi 50 až 65 lety mají sex v průměru 60x ročně a 40 procent osob od 65 do 80 let je sexuálně aktivní.

Podobné rozbory, ankety a statistiky jsou však podle některých neobjektivní, na což upozorňuje kupříkladu americká sexuoložka Laurie Mintz, která na svém blogu připomíná, že čísla jsou jen čísla.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Kolikrát týdně je normální – to je nejčastější otázka na sexuologyFoto: nd3000, Shutterstock.com

Dnes ne, zlato

Zná prý hodně průzkumů, jejichž výsledky naopak poukazují na to, že lidé různých věkových kategorií mají sex klidně i čtyřikrát týdně, což by odpovídalo 192 stykům ročně. „Nezáleží jen na věku, ale i na pohlaví, zdravotním stavu a jiných faktorech, jako například na příchodu nového člena do rodiny,“ objasňuje sexuoložka, podle které žádné ideální číslo neexistuje.

Jednomu páru vyhovuje, když se pomiluje každý čtvrtek, další nemůže bez intimního setkání v pondělí, pátek a v sobotu vůbec existovat.

Je to každého věc, nicméně co se týče zdravotních výhod, je vhodné vzít statistiky na milost. Šikovně dávkovaný sex totiž prospívá zdraví.

Vědecky na sex

Psychologové Carl Charnetski a Francis Brennan z Univerzity Wilkes-Barre v Pensylvánii požádali 111 vysokoškolských studentů (44 mužů a 67 žen) o dočasné dodržování sexuálního harmonogramu. Dobrovolníci byli rozděleni do skupin, přičemž jedna dostala za úkol nemilovat se vůbec (co vám hrozí, když zanedbáváte sex), druhá odešla s instrukcemi, že se sex musí odehrát méně než jednou týdně, pro třetí skupinu představovalo standard skotačení jednou či dvakrát týdně a jedinci ve skupině číslo čtyři dodržovali frekvenci tří až čtyř sexuálních styků během sedmi dní. Že těm posledním tak trochu závidíte? Není co.

Co ukázal pokus

Dřívější vědecké práce odhalily, že dvojice ve věku 35–65 let, které byly pověřeny zvýšením sexuální frekvence, hlásily nižší sexuální touhu a stěžovaly si na neuspokojivý sexuální prožitek. Vědci to shrnuli slovy, že příliš mnoho sexu může vztahu uškodit! Jestli to samé vnímali i studenti z tohoto experimentu, protentokrát nebylo předmětem zkoumání, akademikům totiž šlo o něco jiného.

Vzorky slin odebraných před a po skončení experimentu prokázaly, že studenti milující se jednou až dvakrát týdně mají v těle o 30 procent více imunoglobulinu A, což je první obranná linie proti virům.

Tahle skupina se tak stala odolnější vůči nachlazení. A to není všechno! Zajímavé je, že uvedený počet pohlavních styků podle dalších vědců snižuje riziko infarktu u mužů, a to až o polovinu! Zdá se tedy, že odpověď na otázku, kolikrát týdně je zdravé mít sex je na světě – jednou až dvakrát týdně.

Existuje špatný sex? Ale jistě – tyhle věci v posteli s novým partnerem nikdy nedělejte!

Reklama

Načítám