Hlavní obsah

Pravidlo tří schůzek před prvním sexem. Přežitek!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

První schůzka vypadá slibně a už teď se těšíte na další. Možná že dojde i na první milování. Nebo taky ne. Kolik schůzek máte absolvovat, než s tím sympaťákem skončíte v posteli? A existuje vůbec ten správný čas?

Článek

Co se týče seznamování a nově navázaných vztahů, někdy se mluví o „pravidle tří schůzek“, které poukazuje na to, že když se s nápadníkem pomilujete dřív, působíte příliš nadrženě a nedočkavě. Je to ale pravidlo, které skutečně lidé dodržují?

Americký Kinseyho institut a britský prodejce erotických pomůcek Lovehoney provedli společný průzkum mezi 2 200 Američany ve věku 18 až 45 let. Ptali se jich, kdy je správný čas na první sex. A o překvapení nebyla nouze: existuje totiž velká variabilita v odpovědích.

Tři rande? Ani náhodou...

Americký sociální psycholog Justin Lehmiller, který se na průzkumu podílel, uvedl, že tři schůzky jsou dogma, o kterém se mluví, i když v podstatě nic neznamená. Pouhých 21 % dotazovaných uvedlo, že právě to je počet schůzek, který by chtěli mít před prvním sexem s novým partnerem. Zato 38 % účastníků by bylo spokojeno s méně než třemi schůzkami, zatímco 41 % by preferovalo více než tři setkání.

Obecně řečeno, zdá se, že čtyři z pěti lidí pravidlo tří schůzek, na které se odvolávaly například hlavní hrdinky Sexu ve městě (1998–2004), nedodržují. Seriálové dámy tvrdily, že dřívější milostné setkání působí příliš dychtivě, zatímco pozdější je spíš ztráta času.

Kdo nejvíc spěchá?

A jaký vliv na sexuální očekávání má věk dotazovaných? Například mladší dospělí chtěli více schůzek než ti starší, což se dá hypoteticky přičíst jejich pozvolnému poznávání sexuálního života a faktu, že jim nemá co utéct. A zatímco pouze jeden ze tří ve skupině 18 až 24 let byl spokojený se sexem před třetím setkání, u lidí ve věku 35 až 45 let tento počet vyskočil téměř na polovinu – v  této skupině evidentně není čas ztrácet čas!

Sluší se však uvést, že se akademici nezajímali o to, za jakým účelem respondenti k sexu svolili, což by mnoho věcí objasnilo. Touha po dlouhodobém partnerství, nebo jen přirozený vývoj událostí a krátkodobé podlehnutí šarmu protějšku? Kdo ví.

Foto: Majdanski, Shutterstock.com

Sex na první schůzce? Anebo až po několika měsících randění? Každý to má jinak. Hlavní je, aby se sešli dva, kteří to mají podobněFoto: Majdanski, Shutterstock.com

Sex jen s (ne)očkovaným

V neposlední řadě také existovaly rozdíly na základě očkování proti koronaviru. Pandemie zasahuje i do vztahů, a tak bylo jasné, že se na něco takového vědci zeptají. Méně schůzek před sexem preferují neočkovaní jedinci, kteří ani vakcínu nechtějí, stejně jako ti, kdo jsou plně očkovaní. Zato neočkované osoby, které vakcínu chtějí, ale ještě ji nedostaly, stejně jako osoby s nedokončeným očkováním chtějí platonicky randit delší dobu.

Dřív, nebo později? Pravidlo, které platí

Výsledky výzkumu ukazují, že neexistuje jeden ideální ani univerzální čas na nové milostné zážitky. Každý člověk vnímá načasování intimity jiným způsobem. Jedno pravidlo by tu ale bylo a týká se mužů i žen. Britská sexpertka Tracey Cox již dlouhá léta hlásá, že chtíč oslepuje úsudek.

Když se s nápadníkem vyspíte příliš brzy, začnete ho vnímat jako objekt touhy a soustředíte se především na jeho fyzickou stránku. Jeho povaha, charakter a návyky jdou stranou. „Brzký sex zkrátka a dobře ovlivňuje schopnost objektivně posoudit, zda je nová známost vhodným životním partnerem,“ stojí si za svým odbornice. Z tohoto hlediska se určitě vyplatí nespěchat a počkat si aspoň ony omílané tři schůzky. Během nich se můžete z řeči těla i partnerova chování dozvědět spoustu věcí!

Reklama

Načítám