Hlavní obsah

Nulté rande jako poslední naděje. Jste single a šílíte ze seznamek? Zkuste to jinak, lépe a efektivněji

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na online seznamování už dávno není nic divného. Jenže co když to stále nevede k nalezení lásky, ale spíš k množství promrhaného času, ke schůzkám, jež přinášejí jen zklamání, a ke zkaženým večerům, kterých bylo už tolik, že je ani nedokážete spočítat? Zkuste nulté rande!

Článek

Online seznamky jsou v kurzu už roky. A existuje mnoho párů, které se díky nim našly a šťastně spolu žijí, ale pro řadu lidí zde naopak čekala jen sbírka neúspěchů. Příběhy z děsivých, nudných, zdlouhavých schůzek by jim vydaly na román, ale o nějakém vztahu si mohou stále nechat jen zdát. Řešením může být takzvané nulté rande – schůzka neschůzka, „testovačka“ s jasně danými pravidly, která poměrně rychle napoví, zda by to tentokrát mohlo vyjít.

Ušetříte čas i nervy

S nápadem nultého rande přišla před několika lety Christina Wallace, americká podnikatelka a podcasterka. Podle ní je nulté rande (zero date) jakési „předrande“, jehož cílem nemá být zjistit, zda jste potkali toho pravého, ale jestli chcete daného člověka vidět znovu. Podle Christiny Wallace totiž za neúspěchy při online randění často mohou příliš velká očekávání a nároky. A proto je lepší místo únavného a časově náročného studování desítek profilů a sáhodlouhého dopisování celý proces mnohem víc urychlit.

  • Jak začít s efektivnějším seznamováním? Autorka nápadu doporučuje stanovit si třeba jen tři opravdu základní podmínky, které musí váš možný protějšek v online světě splnit. Že je jeho profil například bez gramatických chyb, jako profilovku nemá fotku v plavkách nebo z posilovny... Zkrátka základní věci, které vás vždy spolehlivě odradí, nebo naopak přilákají. A s každým, kdo vašim požadavkům vyhoví, pak směle vyrazte na nulté rande.

Co je to nulté rande

První rande, tedy takzvané nulté, nesmí trvat déle než hodinu, neměli byste na něm řešit žádné zásadní věci ani se snažit testovat morálku či povahové rysy protějšku. „Jeden drink, jedna hodina a jediný cíl: odpovědět si, zda s tímhle člověkem chcete jít někdy na večeři… A protože to zabere maximálně hodinu, můžete za jeden večer stihnout i tři nultá rande a vystačíte si s jedním hezkým účesem a šaty,“ vysvětluje Christina Wallace.

Rychlejší a praktičtější seznámení

Fakt je, že spousta lidí vyplýtvá hodiny času, kdy se přes monitor snaží odhalit něco, co se dá ve skutečnosti zjistit jen při osobním kontaktu. Když poslechnete radu Christiny Wallace, potkáte se s větším počtem lidí, ušetříte čas a poměrně snadno a rychle zjistíte, zda chcete dát šanci dalšímu setkání.

  • Co při online dopisování nikdy nezjistíte? Textová komunikace vám neukáže tón hlasu, smích, výrazy tváře, gestikulaci a obecně řeč těla... „Je velmi obtížné si na základě dopisování udělat na někoho názor, nějak ho posoudit. Takže je určitě dobře snažit se co nejdřív přejít k osobnímu styku,“ souhlasí psycholožka Becky Spelman.
Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Nulté rande je dobrý nápad a pravděpodobně ho ocení singlové, kteří mají za sebou dost dlouhých a víceméně nepříjemných schůzek a pomalu začínají být skeptičtíFoto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Nic nového pod sluncem

Na druhou stranu, podobných teorií už tady pár bylo, Ameriku Christina Wallace rozhodně neobjevila. Jeden čas frčel například speed dating, který většinou organizují seznamky. V jeden čas „naženou“ na jedno místo několik mužů a stejný počet žen, každý si s každým pár minut popovídá a všichni se vystřídají. Do dotazníku pak vyplňují, s kým se ještě vidět chtějí a s kým ne. A když je někde shoda, seznamka dvojici propojí a ta si domluví skutečné rande.

  • V čem může být nulté rande lepší? U nultého rande jste sami svými pány, nejste odkázáni na organizátora, tempo je o něco nižší a měl by vymizet jistý stres z toho, že teď s někým pár minut mluvíte, ale za vámi je další fronta nedočkavců. Ať tak, či tak, za zkoušku to asi stojí. Rozhodně je to lepší než věčné dopisování nebo bezvýsledné prohlížení profilů, na které stejně nikdy nenajdete odvahu reagovat.

Načítám