Hlavní obsah

Nic nestojí, prodloužíte si díky němu život a zlepšíte si vztahy: nejlepší důvody, proč se smát

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Úsměv je jednoduchý, ale mocný nástroj. Pomáhá vám být šťastnější a zdravější a užívat si vztahy s ostatními. Jaké další výhody smích přináší?

Článek

Vyjadřuje štěstí, pobavení a laskavost, doprovází nejhezčí životní momenty a dláždí cestu harmonickým vztahům. Vlivem každodenní rutiny, stresu a starostí se ale na sílu smíchu a úsměvu často zapomíná, což je velká škoda. Smích totiž dokáže mnohé těžkosti vyléčit nebo alespoň zmírnit jejich dopady a prožívání. S čím dalším může prospět a proč byste se měli smát častěji?

Usmějte se! Proč je smích zdravý

Vztah mezi úsměvem a pozitivními emocemi není jednosměrný. Nevyskytuje se totiž pouze jako reakce na příjemné situace – smíchem se toho dá i hodně znepříjemnit. Jeho síla může jak prospívat, tak i škodit a klíčové je, kdy se smějete. Většinou však převažují pozitivní účinky. Které jsou nejsilnější?

1. Zlepšuje náladu i vztahy

Mezi emocemi a jejich projevy existuje souvislost: když se zlobíte, mračíte se; když pláčete, je vám smutno; smíchem zase dává mozek najevo, že se cítíte dobře. A může to fungovat i opačně: když si zvyknete se usmívat, zlepší vám to naladění. Jakmile se totiž usmějete, mozek uvede do chodu mechanismy, které se podílejí na dobré náladě, je to například produkce hormonů štěstí. Tímto jednoduchým trikem můžete významně ovlivnit svůj emoční stav. Vyzkoušejte si to!

Když se navíc usmíváte na ostatní, ukazujete jim vstřícnost a přístupnost, což může usnadnit navázání i udržení vztahů. „Dobrá nálada, příjemné emoční ladění a otevřenost vůči lidem a událostem působí na okolí jako magnet. Bývá to jakýmsi dobrým způsobem začarovaný kruh – člověk se cítí dobře, navazuje vzájemně obohacující vztahy s podobně laděnými lidmi, věnuje se aktivitám, které generují přínos, zažívá spokojenost a úspěch, je obklopen oporou v těžších časech,“ potvrzuje psycholožka Alexandra Hrouzková.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Úsměv a smích mají ohromnou léčivou sílu, na kterou se mnohdy zapomíná. Usmívejte se, i když vám není do smíchu, váš mozek zařídí, abyste se cítili lépeFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

2. Pomáhá uvolnit napětí i snížit bolesti

Když se usmíváte, mozek uvolňuje látky, které působí jako přírodní analgetika, tedy mohou mírně tišit bolest. „Smích ventiluje emoce, prohlubuje brániční dýchání, pomáhá odkašlávat, zlepšuje prokrvení svalů i pokožky, uvolňuje svalové i cévní napětí a snižuje krevní tlak. Úsměv uvolňuje napětí a snižuje pocit hněvu a strachu, může vás i rozehřát,“ popisuje internistka a systemická terapeutka Kateřina Cajthamlová. Díky tomu budete uvolněnější a celkově spokojenější. Tento účinek se ještě znásobí, když vám úsměv někdo oplatí.

3. Zvyšuje optimismus

Máte sklony k událostem i lidem zastávat spíš negativní postoje? Zkuste si osvojit jeden návyk: usmívejte se. Uvidíte, že vám to pomůže postupně si vytvořit optimističtější životní přístup, což vás zase podpoří v tom, čelit klidněji a rozhodněji neúspěchům a udržovat si lepší emoční stabilitu.

4. Chrání zdraví a prodlužuje život

Emoční zdraví není to jediné, co úsměv posiluje, podílí se i na vytváření dobré fyzické pohody: pomáhá snižovat krevní tlak, předcházet kardiovaskulárním onemocněním, posiluje imunitu, pomáhá se snazším zotavením po nemoci – a díky tomu všemu se dá říci, že prodlužuje život.

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Věděli jste, že úsměv má dokonce mírné analgetické účinky a může snižovat míru prožívané bolesti?Foto: popcorner, Shutterstock.com

Proč udělat ze smíchu každodenní rutinu

Co z toho vyplývá? Místo abyste na šťastné či zábavné chvíle čekali, sami se přičiňte, aby se vám děly. Jak na to? Sledujte komediální filmy a seriály, čtěte vtipné knihy nebo třeba luštěte křížovky s tajenkou v podobě vtipu.

Zkuste se začít usmívat i při každodenních běžných příležitostech a užívejte si události, které vás nějak příjemně osloví. Může to být pejsek hrající si v parku, zajímavá kniha ve výloze nebo třeba sympatický člověk, jehož pohled zachytíte.

Reklama

Načítám