Hlavní obsah

Sex bez citů, jen pro partnerovu úlevu. Vyhovět mu, nebo ne?

Foto: shutterstock

Jak reagovat na to, že váš partner chce jen rychlý sex bez předehry? Odborníci mají jasnoFoto: shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chci vyvrcholit – teď hned. A potřebuji k tomu jen tvůj klín. Tak se nastav, holka…“ Je podobný požadavek normální? A jak se zachovat, pokud partner zatouží jen po jednostranné rychlovce bez citu?

Článek

„Když přítel Petr nastoupil do nové práce, byla jsem moc ráda. Snil o manažerské pozici tak dlouho,“ začíná vyprávění čtenářka Linda s tím, že se však v ráji zanedlouho objevily problémy.

„Byl podrážděný, domů chodil čím dál později. Taky se s ním moc nedalo mluvit. Ale korunu tomu všemu nasadil ve chvíli, kdy rozrazil dveře, vytáhl z lednice pivo, podíval se na mě a prohlásil: ‚Dneska jsem měl sakra špatnej den. Potřebuju se odreagovat a vypustit páru. Vyhrň si sukni, zlato, bude to hned.‘ Zůstala jsem stát jak opařená,“ dodává Linda, která partnerovi nevyhověla.

„Jenže Petr to moc nepobral. Ještě se na mě urazil. A tak teď nevím. Kdo má větší právo zlobit se? Já, nebo on?“ ptá se. Možná ani jeden.

Sex jako ventil?

Podle známé filadelfské psycholožky Barbary De Angelis muži svoji frustraci často vyjadřují touhou po sexu a následném okamžitém uvolnění. Tahle odbornice se přiklání k názoru, že muž tímto způsobem žádá, aby ho jeho žena přijala takového, jaký je. (Těžký den v práci se na egu i sebevědomí podepíše. Žena pak funguje jako záchranný bod či hromosvod. Je pro muže šancí, jak se zase cítit dobře, být obdivovaný a uchlácholený v situaci, kdy se mu něco nepovedlo.)

Způsob, jakým zoufalý partner signál S.O.S. vysílá, sice nepatří k těm nejšťastnějším, ale co se dá dělat? Vy hlavně potřebujete vědět, jak na danou situaci reagovat. Poslat milého do háje? Svolit i přes nechuť a pak se cítit jako pošpiněná rohožka? Podle výše zmíněné psycholožky záleží na situaci.

Foto: shutterstock

Někdy jsou city potřeba, někdy ne...Foto: shutterstock

Jen několikrát? Ano!

V případě, že je tento požadavek výjimečný, nikoli pravidelný, měla by ho žena přehodnotit a popřípadě dovolit svému muži „ulevit si“ bez otázek, předehry a dalších přípravných věcí, které zrovna v tenhle moment nepotřebuje. Ovšem musíte do toho jít dobrovolně, bez nátlaku, naopak s pochopením, že „zoufalé situace si žádají zoufalé činy“. Pak je v pořádku, že se s vámi partner „vyspí“ čistě jen pro vlastní potěšení. A toto pravidlo platí ještě pro jednu situaci.

Prý beztak ženská taktika. Po staletí

„Představme si, že je krátce před půlnocí, partner to už nemůže vydržet, ale jeho milovaná je momentálně pro okolní svět mrtvá. Jestliže jí nevadí nabídnout pochvu ke styku a sama se na akci nikterak nepodílet, stačí, když si lehne na bok a umožní mu vstup zezadu,“ popisuje další z možností americký sexuální poradce a expert na intimitu Paul Joannides s tím, že některým lidem skutečně občas nevadí být „zneužití“ – za předpokladu, že se po nich neočekává bůhvíjaké erotické vzrušení.

„On či ona mohou dokonce nacházet v partnerčině slasti vlastní uspokojení. Důležité ovšem je, aby pasivní partner mohl kdykoli svobodně odmítnout,“ dál apeluje odborník prostřednictvím své knihy Sex je umět, chtít a vědět.

Foto: shutterstock

Pokud po vás partner chce sex bez citů jen občas, zkuste mu vyhovětFoto: shutterstock

Realita, kterou mnozí odmítají

Zároveň dodává, že tento přístup také vyžaduje jinak bohatý sexuální život, protože v dlouhodobé perspektivě by se aktivní a žádající partner mohl začít cítit méněcenný, a ten pasivní naopak využívaný. Pořád tak platí, že vaše svobodná vůle a pochopení se řadí na první místo!

Jak říká sexuolog Zlatko Pastor: „V sexu by mělo být povoleno vše, co chceme dělat dobrovolně s dospělým partnerem. Někdy se druhému přizpůsobíme, chceme mu vyhovět, udělat radost. Nemělo by to ale překročit vnitřní přijatelné meze. Ty mohou být ovšem u každého někde jinde.“ Tak ať vám to rozhodování nezamotá hlavu…

A jak to máte vy? Taky už partner přišel s podobným požadavkem?

Související témata:

Načítám