Hlavní obsah

Miláčku, je středa aneb Proč je dobré si sex plánovat?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno se míjíte v koupelně, večer si stihnete říct dobrou a padnete vyčerpaně za vlast? Na pohlazení, nebo dokonce milování není čas ani energie. Jenže něžnosti jsou pro vztah velmi důležité. Řešením může být si milostné chvilky jednoduše naplánovat.

Článek

Ve společnosti převládá přesvědčení, že sex by měl být za každou cenu spontánní. Utvrzují v tom i romantické filmy, kde není výjimkou, že hlavní hrdina svou vyvolenou zničehonic popadne a strhá z ní šaty klidně ve výtahu. Ovšem realita všedních dní je často někde jinde: práce, péče o domácnost a o děti mnohdy vedou k tomu, že se sex posouvá na poslední místo v žebříčku důležitosti.

Podle terapeutky Terezy Zahrádkové z poradny Therapia mají ovšem intimní chvilky v partnerství významnou roli: „Jednoznačně bych doporučila určit si sex jako jednu z životních priorit. Je totiž důležitý pro oživování vztahu a jeho vnímání jako skutečně partnerského.“ A proto může být pro některé páry řešením milování plánovat. Podle terapeutky by mohlo mít určení dnů na sex úspěch zejména u lidí, u nichž převládá racionální povaha a praktičnost.

Zkuste sex naplánovat 

V kalendáři máte datum třídních schůzek i menstruace, tak proč byste v něm nemohly mít okénko i pro sex? Důležité je vybrat s partnerem správný den nebo více dní v týdnu – nejlépe takové, kdy máte nejméně únavných povinností. Některým párům vyhovuje milování večer, jiné si raději ráno nastaví budík o půl hodiny dřív a začínají den příjemně.

Dohodněte se a vyznačte si v diáři pár hodin, kdy se budete věnovat jeden druhému. Posezení s kamarádkou nebo namáhavý trénink v posilovně si naplánujte na jindy. Stanovení dnu(ů) na sex pomůže udržovat váš intimní život v dobré kondici.

Přijde-li vám sexplán divný a nepřirozený, zamyslete se. Copak jste si neholily nohy a neoblékaly sexy prádlo, když jste s partnerem začínaly chodit – pro případ, že by rande skončilo v posteli? A to podle vás není plánování?

Dnes je středa, miláčku 

Samozřejmě existuje riziko, že na povel na to ani jeden z vás nebude mít zrovna náladu. Proto se ve stanoveném čase věnujte činnostem, které by ve vás mohly touhu probudit. Dejte si záležet i na atmosféře – vyrazte třeba na romantickou večeři. Když zůstanete doma, zapalte svíčky a otevřete láhev vína, vzájemně se namasírujte nebo si dopřejte dlouhou předehru. Hádku kvůli neuklizeným ponožkám nechte až na zítra. Přes den se můžete vzájemně nažhavit sexy esemeskami.

Ani výmluva, že opravdu nemáte na milostné hrátky čas, nejspíš neobstojí. Co třeba netrávit takovou dobu na sociálních sítích? Rázem získáte několik desítek minut denně navíc. Pokud se vám ovšem ani přes snahu zažehnout jiskru nepodaří, nelámejte to přes koleno a nebuďte posedlí tím, že máte něco napsaného v diáři!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Sex je důležitý pro oživování vztahu a udržení intimityFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Lepší plánovaný než žádný

Další výhodou je skutečnost, že odpadne stres z možného odmítnutí. Ten z páru, který by se rád miloval častěji, se nemusí cítit špatně, že na svou druhou polovičku tlačí. Dopředu totiž ví, že určitý den či dny si přijde na své.

„Intimita nespočívá jen v nečekaných spontánních chvílích. V některých životních fázích, když máte hodně povinností, může být daleko přínosnější a příjemnější, když se pár předem domluví. Najdou si na sebe čas, popovídají si a pomilují se. V mnoha případech tím odpadne frustrace z nenaplněných očekávání jednoho z partnerů,“ poznamenává terapeutka Radka Gottwaldová z poradny Jádro pudla.

Stopku tím samozřejmě nedostává ani spontánní sex. Když na něj dostanete chuť, neznamená to, že se nemůžete milovat, protože není zrovna správný den. Domlouvání sexu dopředu také neznamená, že si ho plníte z povinnosti. Právě naopak: ukazujete, že vám na společném intimním životě záleží. A jestli se vám tahle myšlenka příčí (což samo o sobě může znamenat problém), mějte na paměti, že plánovaný sex je vždycky lepší než žádný.

Co si myslíte o stanovení času na intimnosti?

Reklama

Související témata:

Načítám