Hlavní obsah

Silvestrovská party: Máme pro vás 10 tipů na pohoštění!

Foto: Thinkstock

Silvestrovská party? Připravte pohoštění, na které celý následující rok hosté nezapomenou!Foto: Thinkstock

Reklama

Chystáte domácí oslavu silvestra s přáteli, ale došly vám veškeré nápady na pohoštění? Přinášíme vám extra porci tipů, ze kterých si určitě vyberete. A vstoupíte do nového roku s chutí!

Článek

Čokoládová pěna, šťavnaté burgery, svařák jinak i další tipy na pomazánky a chuťovky. To vše na vás čeká v našem silvestrovském receptovém speciálu. Tak hurá na vaření, vždyť hosté už jsou skoro za dveřmi!

1. Čokoládová pěna

Na 8 dezertů potřebujete:150 g máslových sušenek, 100 g másla, 1 l smetany ke šlehání, 200 g hořké tmavé čokolády, 200 g bílé čokolády, 100 g cukru krupice, 4 lžíce vody, 4 žloutky

Foto: Portál Bílé plus

Nepečená dvoubarevná pěna z čokolády vás dostaneFoto: Portál Bílé plus

Postup: Uvařte cukerný rozvar: v kastrůlku rozpusťte cukr ve vodě, krátce ho povařte, dokud nevznikne řidší kašička. Tu nechte zchladnout a vyšlehejte ji se žloutky ve vodní lázni. Hned poté vyšlehejte šlehačku a zvlášť ještě rozpusťte oba druhy čokolády. Polovinu žloutkové směsi přidejte k tmavé čokoládě, druhou ke světlé, a dobře je promíchejte. Až poté ke každé zlehka vmíchejte vyšlehanou smetanu. Sušenky rozdrťte v mixéru a přelijte je rozpuštěným máslem. A jde se kompletovat! Na dno formiček na mini dezerty (nebo mističek vyložených potravinovou fólií) dejte vrstvu z máslových sušenek a na ně prostřídejte pěny z tmavé a bílé čokolády. Nechte v lednici ztuhnout a podávejte.

2. Šťavnaté burgery

Na 4 porce potřebujete: 680 g mletého masa (400 g prorostlého předního hovězího, 280 g vepřové krkovice), 200 g másla, 80 g šalotky, lžíci oleje, 200 ml světlého piva, 3 lžičky petrželky, 1 lžičku worcesteru, sůl a pepř. Na doplnění: 4 hamburgerové bulky, cherry rajčátka, 4 lžíce majonézy, červenou cibuli, ledový salát, plátky slaniny, čedar, žlutou papriku

Foto: Velkopopovický Kozel

Burgery ovoněné pivem vás zasytí. A vy alespoň déle vydržíte střízliví!Foto: Velkopopovický Kozel

Postup:V pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou šalotku. Zalijte ji pivem, promíchejte a prohřejte. Do mísy pak dejte maso, měkké máslo, osmaženou šalotku s pivem, nasekanou petrželku, worcester a vše ještě dochuťte solí a pepřem. Z masové směsi pak vytvarujte burgery, které pečte v troubě při 200 stupních z obou stran asi 12–18 minut (jak má kdo rád). Pak stačí nakrájet ostatní ingredience a navrstvit je mezi rozříznuté bulky.

3. Sýrový dip s celerem

Na 4 porce potřebujete:2 srdíčka řapíkatého celeru, 75 g vyzrálého čedaru, 100 g cottage sýru, 4 lžíce řeckého jogurtu, 2 stonky jarní cibulky, sůl a pepř

Foto: Tesco

Kombinace celeru a sýrů je opravdu svěžíFoto: Tesco

Postup: Srdíčka celeru (najdete je dole mezi začátky řapíků) nakrájejte na menší kousky. Přidejte k nim najemno nastrouhaný čedar, cottage sýr, jogurt, pokrájenou jarní cibulku a nakonec i sůl i pepř. Vše promíchejte, nechte vychladit a můžete podávat – s nachos nebo tyčinkami z mrkve či právě z řapíkatého celeru.

4. Rum zahřeje tváře

Na 1 drink potřebujete: 25 ml rumu, 25 ml likéru Cointreau, 50 ml červeného vína, 50 ml vody, lžičku vanilkového cukru, lžičku skořice

Foto: Bacardi

Punč nebo svařák už vás nebaví? Zkuste to jinak!Foto: Bacardi

Postup:Rum vybírejte spíše výrazný a kořeněný, Cointreau je zase tradiční francouzský likér s pomerančovou příchutí. Všechny ingredience nalijte do hrnce a na mírném plameni je svařte. Přelejte do džbánku či korbelu a může se podávat.

Ale tímto nekončíme! Máme pro vás i výběr nápadů, které vám možná během uplynulého roku utekly:

  • 5. Hráškový dip k nachos. Fenomenální záležitost, která rozhodně překvapí!
  • 6. Domácí paštika hotová během pár minut. Ze souboje receptů podle Kláry!
  • 7. Caesar salát jako chlebíček? Ano!
  • 8. Neokoukaná je rozhodně i pomazánka z červené řepy. Anebo zkuste ty nej podle slavných českých zpěvaček.
  • 9. Ochutnejte i rajčatové čtverečky s mozzarellou – místo klasických jednohubek.
  • 10. Vynikající provensálská tapenáda z oliv podle šéfkuchaře vás také nezklame.

A jaké lahodné pochoutky nebudou chybět na vaší silvestrovské tabuli? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám