Hlavní obsah

Silvestrovské pohoštění, co vás dostane! Miniburgery, růžové rolky a cibulový dip

Foto: Eva Malúšová

Silvestrovské občerstvení nemusí znamenat jen chlebíčky a chipsy...Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co si budeme povídat, není nic horšího než pít na lačný žaludek. A obzvláště na oslavu příchodu nového roku to chce něco pořádného do bříška! Zkuste miniburgery, cibulový dip a křenové závitky!

Článek

Ať už chystáte oslavu Silvestra ve velkém nebo dáváte raději přednost poklidnému večeru, tento den je vždycky dobrou záminkou k lehkému (no dobře, toto je možná příliš opatrný termín :-)) obžerství.

A co připravit, aby si alespoň pohoštění z toho večera každý pamatoval do posledního detailu? Za nás rozhodně vláčné máslové bulky s trhaným vepřovým, vtipné řepné roládky s křenem a pikantní cibulový dip. Nového roku se nic z toho nedočká!

Trhané vepřové s máslovými bulkami

Potřebujete: 1400 g vepřové plece bez kosti a kůže, 2 lžíce soli, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce uzené nebo sladké papriky, 2 lžičky sušeného česneku

Na 24 minibulek: 6 g instantních kvasnic, 30 g cukru krupice, 120 g mléka, 480 g hladké mouky, 3 vejce, 110 g másla, lžičku soli, 1 vejce na potření, mák nebo sezam na posypání

K podávání: kyselé okurky, cibuli, kečup, hořčici, salát

Foto: Eva Malúšová

Miniburgery z nadýchaných máslových bulek a šťavnatého vepřového zmizí na každé party jako prvníFoto: Eva Malúšová

Postup: Maso obalte ve směsi soli, cukru, papriky a česneku a nechte několik hodin marinovat nebo dejte rovnou péct.

Pečte při 170 °C asi 3,5 hodiny – podle velikosti a stáří masa se může doba pečení pohybovat mezi 2 a 4 hodinami, důležité je, aby bylo opravdu měkké a šlo rozebrat na vlákna. Po 1,5 hodině maso obraťte a občas přelejte výpekem. Upečené maso pak dvěma vidličkami roztrhejte na vlákna a smíchejte s většinou výpeku.

Mezitím, co se maso peče, si připravte bulky: droždí a cukr rozmíchejte v teplém mléce a nalijte do mísy s moukou, vejci, rozehřátým máslem a solí a rukama nebo v robotu s hnětacími háky vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a dejte na hodinu na teplé místo kynout.

Poté z těsta odkrajujte 35 g těžké kousky (pro klasické burgery použijte 70 g), ze kterých koulejte co nejhladší kuličky bez viditelných svárů. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem asi 4 cm od sebe, opět přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.

Po upečení masa vyhřejte troubu na 200 °C, bulky potřete vajíčkem a posypejte sezamem a pečte asi 12 minut dozlatova, dávejte pozor, abyste je nepřepekli!

Bulky rozřízněte, potřete hořčicí (nejlépe domácí pikantní hořčicí) nebo kečupem, naplňte masem a obložte plátky kyselé okurky či cibule. K pivu jsou naprosto ideální!

Řepné palačinky s křenovou náplní

Na asi 8 palačinek potřebujete: 200 g vařené řepy (2 menší řepy), 2 vejce, 150 g hladké mouky, ¾ lžičky soli, stroužek česneku, 200 g mléka, řepkový olej

Na náplň: 300 g křenového pomazánkového „másla", kopr nebo petržel

Foto: Eva Malúšová

Efektní roládky z česnekovo-řepných palačinek s křenem na Silvestra potěší nejen vegetariányFoto: Eva Malúšová

Postup: Řepu rozmixujte na hladkou pastu a prošlehejte s vejci, moukou, solí, prolisovaným česnekem, mlékem a dvěma lžícemi oleje na hladké těsto. Nechte ho 30–60 minut odstát, aby palačinky lépe držely, a poté z něj na olejem potřené pánvi smažte palačinky.

Dávejte je na sebe a překryjte utěrkou, aby zůstaly vláčné. Vychladlé palačinky pomažte křenovým máslem (můžete taky použít klasické žervé ochucené trochou soli a asi lžící strouhaného čerstvého křenu), zarolujte a dejte na chvíli do mrazáku zatuhnout, aby se lépe krájely. Každý špalíček pak ozdobte snítkou kopru či petržele.

Tip: Palačinky připravíte i z jiné zeleniny, skvělá je třeba dýně či mrkev. A jak na parádní zelené, najdete v článku Špenátové menu: Pusťte se do palačinek, slaného koláče nebo těstovin.

Cibulový dip

Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule, lžičku soli, 80 g žervé, 200 g kysané smetany, lžíci jablečného octa, pepř

Foto: Eva Malúšová

Pikantní cibulový dip doplňte čerstvou zeleninu či chlebovými tyčinkamiFoto: Eva Malúšová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli asi 15 minut pomalu opékejte na oleji, až změkne a zezlátne. Osolte a nechte vychladnout. Cibuli pak smíchejte se žervé a smetanou a dochuťte octem a čerstvě mletým pepřem. Podávejte jako dip k zelenině, nachos či tyčinkám.

Tip: Cibule je zdravá, stojí pár korun, a přitom z ní připravíte dokonalé pohoštění – zkuste silvestrovské lívanečky s cibulovým relišem nebo pikantní cibulové chutney s ovocem, které je skvělé k masům i sýrům.

Co dobrého si letos chcete dát vy? Budou klasické chlebíčky a jednohubky, nebo máte v plánu něco zajímavějšího?

Načítám