Hlavní obsah

Jedlé dárky hotové za pár minut? Tyhle ještě zvládnete připravit pod stromeček!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý máme ve svém okolí osobu, u které každoročně tápeme, čím ji obdarovat. Než ale kupovat nějaké nepotřebné nesmysly, zkuste letos raději něco praktičtějšího – dárek, který se dá sníst! Na těch je nejlepší, že je stihnete připravit během pár minut, ale radost z nich bude do poslední lžičky.

Článek

Jelikož rád jí snad každý, jedlé dárky jsou na seznamu vánočních darů čím dál tím častěji. Nejenže své blízké potěšíte vlastnoručně vyrobeným dárkem, ale ještě jim dáte něco praktičtějšího a originálnějšího než padesátý hrníček, svíčku či mýdlo. A poslední výhoda: samotná výroba domácí oříškové pomazánky, medové hořčice či naloženého sýra s ořechy vám nezabere víc než 10 minut.

Arašídová pomazánka

Na 4 skleničky:

  • 300 g nesolených pražených arašídů
  • 3 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 600 g kvalitní mléčné čokolády
Foto: Eva Malúšová

Krémová čokoládovo-arašídová pomazánka je nejlepší na bílém pečivuFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Arašídy nasucho v troubě či na pánvi zahřejte, budou se pak snáze mixovat. Přesuňte do mixéru a co nejjemněji rozmixujte. Přilejte olej a pokračujte v mixování. Postupně zapracujte i vanilku, sůl a kakao a na závěr přilejte rozpuštěnou čokoládu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic a dobře schovejte, aby se vůbec dožila Vánoc! V lednici pak vydrží asi měsíc.

Medová hořčice

Na 4 skleničky:

  • 200 g hořčičných semínek
  • 600 ml bílého octa (případně zředěného vodou tak, aby byl 4%)
  • 1 vrchovatou lžičku soli
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce kurkumy
Foto: Eva Malúšová

Hořčici můžete ochutit i jinými oblíbenými bylinkami, část semínek vyměnit za tmavá nebo třeba přidat křenFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Ocet přiveďte k varu a něco přes polovinu pak rovnou v mixéru nalejte na hořčičná semínka. Nechte minimálně 30 minut nabobtnat a poté rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, medem a tymiánem a přidejte kurkumu pro hezky žlutou barvu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Hořčice vydrží i několik měsíců, jenom časem ztrácí na pálivosti.

Naložený hermelín s ořechy

Potřebujete:

  • 4 hermelíny
  • 1 malou červenou cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky pepře
  • slunečnicový olej
  • hrst vlašských ořechů
Foto: Eva Malúšová

Zkuste tuhle hospodskou klasiku tentokrát s ořechy, tymiánem a červenou cibulíFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Sýry prokrojte, cibuli nakrájejte na plátky a česnek prolisujte a smíchejte s tymiánem, solí, pepřem, lžící oleje a nasekanými ořechy. Hmotu rozdělte do hermelínů, do každého přidejte plátek cibule a spolu se zbylou cibulí zalejte olejem. Při skladování v lednici se sýr rozleží akorát tak, aby byl ke konzumaci na silvestra (nebo na novoroční snídani…).

Sáhnout můžete i po dalších jedlích dárcích. Máme pro vás hned 35 tipů!

Načítám