Hlavní obsah

Singles versus zadaní: Tohle si navzájem závidí!

Foto: thinkstock

Svoboda! To je to, co zadaní lidé těm, co žijí single, nejvíce závidějíFoto: thinkstock

Reklama

Člověk nebude nikdy zcela spokojený. Důkazem jsou i věčné střety světa single lidí a těch, co žijí ve vztahu. Na co si jedni stěžují, druzí pokládají za dar, a naopak. Nejčastěji jde o tyhle tři věci.

Článek

Všechno má vždy svá pro i proti. Stejně tak to platí i pro to, zda žijete sami, nebo máte rodinu či dlouholetého partnera. „Žádná varianta není ideální, ale ani zavrženíhodná. Problém nastává jen ve chvíli, kdy situaci neřešíte sami za sebe, ale snažíte se nacpat do nějaké kolonky ,jak to má být správně´. A tak zůstáváte single, protože stejně jsou přece všichni chlapi příšerní, nebo naopak zůstáváte ve vztahu, protože co by okolí řeklo tomu, že byste se s Vencou rozešly po tolika letech,“ tvrdí psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Každopádně tohle si singles a zadaní „závidí“ nejčastěji.

1. Samota versus ani minuta klidu

Co tvrdí single lidé: Ve vztahu nikdy netrpíte pocitem samoty. Pořád se kolem vás něco děje, máte si s kým povídat, o zábavu není nouze.

Co tvrdí zadaní: Máte kdykoli čas jen sami pro sebe, na rozdíl od nás si můžete užívat opravdového ticha.

Pravdu mají obě strany. „Single lidé opravdu mohou naplno užívat výhod samoty, jít za svou zábavou, aniž by předtím museli jít dětem koupit nové bačkory. Ale zase jim je občas smutno. A pravda je, že zadaní lidé někdy trpí jakýmsi přelidněním. Ideální je asi užít si single život třeba po škole, aby člověk neměl pocit, že mu něco uteklo, a pak přirozeně přejít do stavu zadaný. A ani pak není zas tak těžké si pravidelně udělat čas jen sám pro sebe,“ tvrdí psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Život v páru není vždy lehký, ale zase jste dva i na případné problémyFoto: thinkstock

2. Pocit bezpečí versus zodpovědnost za druhé

Co tvrdí single lidé: Partner vám dodává pocit bezpečí, protože na vše jste vždy dva. Na hypotéku, na jakékoli starosti a zklamání. Když jste nemocní, partner vám uvaří čaj. Když vás vyhodí z práce, opět vás podrží partner.

Co tvrdí zadaní: Ve vztahu nenesete zodpovědnost jen za sebe, ale i za toho druhého, za jeho případné chyby. Když něco pokazí, odnesete to i vy. A to se single lidí netýká.

„Je na každém, aby zvážil, co se právě jemu líbí víc. Někomu třeba o existenční oporu nejde a čaj si, když má chřipku, klidně uvaří sám. První krok k úspěchu je udělat si jasno v tom, co chcete. Druhý krok pak to, že si musíte pamatovat, že v obou případech tam budou i nějaká negativa, s nimiž se budete potýkat. A pokud zjistíte, že vám to nevyhovuje, tak přece můžete svůj status kdykoli změnit,“ říká Katarína Filasová.

Foto: thinkstock

Žádné kompromisy, žádné omezování, při single životě si můžete dělat, co chcete. Ale bude vám to opravdu vyhovovat?Foto: thinkstock

3. Svoboda versus žádný parťák pro život

Co tvrdí single lidé: Na partnerství je fajn, že máte parťáka pro nejrůznější aktivity. Máte s kým cestovat, s kým se věnovat koníčkům, s kým zajít na dobrou večeři.

Co tvrdí zadaní: Mimo vztah si užíváte naprosté svobody. Nemusíte se vůbec ohlížet na to, co by bavilo partnera, co by chtěl dělat. Nemusíte neustále vytvářet nějaké kompromisy, hlásit, kam jdete a kdy se vrátíte.

Je to obdobný stav jako předešlý bod. Obě strany mají pravdu, a jde spíš o to, co bude víc vyhovovat vám. Někdo se své svobody vzdát nedokáže, jinému zase nevadí, že se občas přizpůsobí, protože společné dovolené jsou pro něj důležitější. Zásadní je uvědomit si, jaké jsou právě vaše priority. A to bez ohledu na konvence, společenský tlak či názory vašich blízkých.

Jak jste na tom vy? Který ze světů zastupujete? Jste single, či zadaní?

Reklama

Načítám