Hlavní obsah

Škola vaření: Porcujeme celé kuře!

Foto: archiv redakce

Naučíme vás rozdělit kuře na porceFoto: archiv redakce

Reklama

Středa – šťavnaté kuřátko do pusy třeba! Jak si ale poradit s tím, když máte doma kuře celé a vy chcete použít třeba jen stehýnko nebo křidélko? Na pomoc přichází šéfkuchař Martin Bušek v šestém dílu seriálu Škola vaření. Naučí vás celé kuře naporcovat a pak z něj připravit delikátní steak s cuketou a lilkem. Takže alou do kuchyně, jde se vařit!

Článek

Každý z nás sní průměrně 25 kilogramů kuřecího masa za rok. Že ho vaříte, pečete i smažíte klidně i několik let, ale na rozporcování celého kuřete byste si netroufla? Ostych i rozklepaná kolena hoďte za hlavu (samozřejmě jen obrazně), popadněte ostrý nůž, kuře si posaďte na prkénko a pusťte si video:

Pokud vám při porcování kuře vystrašeně neuteklo z kuchyně, gratuluju! Už při nákupu musíte horkého kandidáta pečlivě vybírat! Zde je pár zlatých Martinových pravidel:

  • igelitový obal by neměl být zamlžený
  • na povrchu kuřete nesmí být sraženiny a krevní podlitiny
  • vybírejte ta z chovů, kde mohou běhat volně (výrobce se tím chlubí na etiketě); zárukou je bio kuře, které není dokrmováno hormony
Foto: archiv redakce

Ostrý nůž je základním předpokladem úspěchuFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Kuře připravené na porceFoto: archiv redakce

Teď už se můžete vrhnout na přípravu kuřecích steaků s cuketou a lilkem! Na čtyři porce budete potřebovat: 4 kuřecí prsní řízky po 180 g, 2 lžičky koření na drůbež, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 cuketu, 1 lilek, 2 barevné papriky, 4-6 lžic olivového oleje, 1 červenou cibuli, snítku tymiánu, snítku bazalky, špetku drceného pepře, 2 lžíce octa balsamico, 2 lžíce cukru, 150 g drcených rajčat, salát polníček

Postup už najdete ve videu:

Kuře je velmi často doporučováno při dietách. Proč? Protože má ze všech druhů mas nejnižší energetickou hodnotu. Samozřejmě jeho jednotlivé části se od sebe nutričně liší, nejdietnější jsou prsa (110 kcal ve 100 g), na opačném konci srovnání stojí stehna a křídla. Stejně je to s bílkovinami – nejvíce jich opět najdeme v prsou.

Výhodná je i délka přípravy kuřete: Nudličkám postačí 3-4 minuty na oleji, celý prsní řízek opékáme na pánvi ne déle než 8 minut. Uměním je připravit ho tak, že není vysušený. Toho docílíme tak, že maso pokládáme až do opravdu rozpáleného oleje. S odřezáváním oněch bílých kousků na povrchu prsou neztrácejte čas. „Je to úplné zbytečné, toho tuku je totiž minimální množství,“ vysvětluje Martin.

Foto: archiv redakce

Kuře s cuketou a lilkemFoto: archiv redakce

Tu správnou chuť dostává Martinova zelenina, kterou připravuje na videu, díky tmavé tekutině jménem Balsamico Tradizionale. Ocet, který se vyrábí z hroznového moštu, se připravuje v sudech s názvem madre (matka). Sudy z kaštanového dřeva jsou uložené v půdě několik let a často bývají svatebním věnem pro ženicha či nevěstu. Kupovaná lahvička s tímto kvalitním octem by neměla mít více než 100 ml. Pokud přidáváte ocet, musíte chuť vyvážit jinou surovinou. Jakou? To právě prozrazuje Martin ve videu!

Určitě jste si všimly, že Martin s Jankou připravované kuře nemarinují. Vy celý recept ale marinádou vylepšit můžete. Ideální jsou kombinace česnek + bazalka, kečupový nálev, nakládaný zázvor se sojovou omáčkou, med a nakonec i ta obyčejná varianta olej + čerstvé bylinky. S pepřem ovšem opatrně! Pokud kuře přijde na pánev, raději maso opepřete po smažení, až těsně před podáváním – jinak má tendenci se připalovat a hořknout.

Já jsem z porcování nadšený a opravdu se těším, až to večer vyzkouším. A vy? Napište nám do diskuse, jak se vám to povedlo! Pokud se chcete před výkonem ještě otestovat, jestli jste dnešní porcování kuřete a recept s lilkem zvládly, udělejte si náš malý testík – ZDE! Schválně, budete za premiantky, nebo nepoučitelné repetentky?

A málem bych zapomněl – příště si Jana s Martinem posvítí na bleskové špagety, které jsou hotové za 3 minutky, a na těstoviny. Čeká vás totiž i speciál, ve kterém se o těstovinách dozvíte vše! Na viděnou zase ve středu!

Reklama

Související témata:

Načítám