Hlavní obsah
Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zní pro vás houby nasladko jako hororový příběh? Zkuste odsunout předsudky a vydejte se na neobvyklou gastronomickou cestu.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
  • 150 g sušených hub
  • 1/2 ks vánočky
    1
    3
    7
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
    8
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
    8
  • 20 g rozinek
  • 500 ml plnotučného mléka
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g dětské krupičky
  • 5 g másla na vymazání
    7
  • 5 g strouhanky na vysypání
    1
  • 1 hrst jablečných křížal
  • 10 g moučkového cukru na posypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Krkonošské recepty, jako je slaný hubník, kyselo nebo sejkory (bramboráky pečené nasucho) si prorazily cestu po celé republice. Zkuste otevřít dveře i sladkému hubníku. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a že i houby mohou být podávány zapečené s oříšky. Tento staročeský recept můžete připravit jak ze sušených, tak z čerstvých hub.

01.

Houby namočte v malém hrnci na 10 minut ve studené vodě. Vánočku nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 × 2 cm, mandle nasekejte nahrubo. Vodu s houbami přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté je sceďte a nakrájejte na menší kousky. Pokud budete používat čerstvé houby, nenamáčejte je ani nevařte. Jen pokrájejte. Na 150 g sušených hub použijte asi 500-750 g hub čerstvých.

02.

Mléko přiveďte k varu se špetkou soli a krupicovým cukrem. Přidejte dětskou krupičku a uvařte klasickou krupici. Poté vmíchejte houby, rozinky, mandle, ořechy a nakrájenou vánočku.

03.

Směs rozetřete do máslem vymazané a strouhankou vysypané koláčové formy o průměru 23 cm. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 45 minut.

04.

Hubník servírujte ještě teplý, ozdobený kolečky křížal a posypaný moučkovým cukrem.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Načítám