Hlavní obsah

Sladké dezerty s tropickým ovocem: Kiwi řezy i kaki chlebíček

Foto: Greta Blumajerová

Přeneste si kousek tropů do české zimy...

Milujete čerstvé ovoce, a ačkoli preferujete tuzemskou produkci, nechcete celý rok jíst jen jablka? Nevěste hlavu, právě teď je totiž ta nejlepší doba na to, dopřát si tropické ovoce!

Článek

Léto v nedohlednu, za okny sníh a lezavo a vy byste se nejradši viděli na prosluněné pláži? Jestli se vás exotická dovolená vbrzku netýká, prohřejte si zimní dny alespoň sladkostí z tropického ovoce! Právě teď je ve své nejlepší sezoně (a vzhledem k nedostupnosti toho českého ani nemusíte mít výčitky, že si dáváte něco z dovozu), tak vyzkoušejte zelenkavé kiwi řezy, voňavý chlebíček z kaki a grilovaný rumový ananas, a přeneste se tak do horkých tropů alespoň na chvíli.

Kiwi řezy

Na formu 22 x 22 cm potřebujete:3 vejce, 120 g cukru krupice, 170 g hladké mouky, sůl

Na krém:250 g tučného tvarohu, 1 kysanou smetanu (200 g), 130 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu, 6 kiwi, 4 plátky želatiny

Foto: Greta Blumajerová

Lehouké piškotové těsto a nakyslá tvarohová náplň si s kiwi perfektně rozumí

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Vajíčka s cukrem vyšlehejte elektrickým šlehačem do běla, přidejte mouku a špetku soli a rozetřete v tenké vrstvě do vyššího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečte 15–20 minut dozlatova, nechte chvilku vychladnout a poté vyklopte.

Želatinu namočte do trošky vody a nechte 10 minut nabobtnat. Tvaroh prošlehejte se smetanou, cukrem a vanilkou a dvě kiwi rozmixujte. Třetinu tvarohu smíchejte s rozmixovaným ovocem, želatinu zahřejte do rozpuštění a polovinu ji zašlehejte ke kiwi tvarohu, polovinu k čistému tvarohu. Piškot vraťte do pekáčku, který jste opět vyložili pečicím papírem, přelejte nejprve tvarohovou směsí a poté kiwi tvarohem. Nechte v lednici alespoň 3 hodiny zatuhnout a před podáváním ozdobte plátky zbylého kiwi.

Tip: Pro pravidelné vrstvy koláče rozpusťte nejprve jen polovinu želatiny, vmíchejte ji do tvarohové části, nechte zatuhnout, a až poté přes ni přelejte kiwi tvaroh s dalšími dvěma plátky.

Kaki perníkový chlebíček

Potřebujete: 80 g másla, 120 g přírodního cukru, 2 vejce, lžičku skořice, lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, 2 kaki, 200 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 1/2 hrnku sekaných ořechů (60 g), sůl

Foto: Greta Blumajerová

Jestli máte hodně zralé kaki, klidně uberte na cukru, ovoce kořeněný chlebíček dosladí

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, vajíčky, skořicí, zázvorem a špetkou soli. Přidejte mouku s kypřicím práškem a nahrubo rozmixované oloupané kaki. Dobře promíchejte a na konec do těsta zapracujte nasekané ořechy (já dala vlašáky). Pečte ve formě na biskupský chlebíček asi hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Tip: Kaki se k nám většinou dováží ještě nezralé, proto v obchodě vybírejte neotlačené kousky, které pak nechte doma dozrát. Před konzumací by mělo být na omak alespoň trochu měkké. Navíc platí, že čím měkčí, tím sladší!

Grilovaný ananas s rumovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 1 menší ananas, ½ hrnku tmavého rumu, ½ hrnku hnědého cukru, lžičku skořice, lžičku kokosového tuku nebo másla, 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace horkého ananasu v rumovém sirupu a zmrzliny je naprosto božská!

Postup: Rum s cukrem a skořicí promíchejte v kastrůlku a alespoň 15 minut v něm nechte marinovat plátky ananasu (tuhý prostředek vykrojte). Ty poté vyndejte na papírové utěrky a rumový nálev 5 až 10 minut povařte, až zhoustne a zredukuje se asi na polovinu. Ananas z obou stran opečte (nejlépe na grilovací pánvi) na troše kokosového tuku nebo másla, každou porci doplňte kopečkem zmrzliny a přelejte sirupem.

Jaké tropické ovoce nejvíc boduje u vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama