Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hledáte tip na rychlý moučník, kvůli kterému nebudete muset nic moc kupovat? Zkuste recept na ořechovou buchtu se žloutkovou polevou. Je rychlá a všechny ingredience budete mít nejspíš doma!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 3 ks vejce
Poleva
  • 3 ks žloutků
  • 150 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Jen málokterá buchta je tak jednoduchá jako tato. Máslo a vejce na těsto si vyndejte aspoň hodinu předem, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu – tuhé máslo do pěny nikdy nevyšleháte a studená vejce vám ji pak případně stejně srazí, takže tento krok v žádném případě nepodceňujte!

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a formu vymažte kouskem tuku a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte za postupného přidávání cukru do hladké pěny. Pak postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé z nich nejdřív s máslem důkladně prošlehejte, dokud se do sebe perfektně nepropojí. Nakonec přidejte namleté ořechy a mouku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut, dokud špejle není po zapíchnutí do středu a následném vyndání suchá.

04.

Polevu připravíte snadno a rychle: žloutky v míse rozšlehejte a míchejte, dokud nebude poleva vyšlehaná do světle žluté pěny. Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte asi 10 minut zchladnout a polijte ho polevou. Pak ho nechte úplně zchladnout a můžete podávat. Vzhledem k sladkosti těsta i polevy k němu doporučujeme kávu nesladit – jakožto zarytá „sladička“ mám vyzkoušeno, že tady už je cukru dost! :-)

Energetická hodnota celkem pro: 24 cm průměr formy
Energie20 856,2 kJ
Bílkoviny73,35 g
Tuky314,2 g
Sacharidy462,77 g
Sůl0,57 g
SAFA108,43 g
Vláknina16 g
Cukry357,64 g
Související témata:

Načítám