Článek
Postup
01.
Jen málokterá buchta je tak jednoduchá jako tato. Máslo a vejce na těsto si vyndejte aspoň hodinu předem, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu – tuhé máslo do pěny nikdy nevyšleháte a studená vejce vám ji pak případně stejně srazí, takže tento krok v žádném případě nepodceňujte!
02.
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a formu vymažte kouskem tuku a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte za postupného přidávání cukru do hladké pěny. Pak postupně přidávejte jedno po druhém vejce, každé z nich nejdřív s máslem důkladně prošlehejte, dokud se do sebe perfektně nepropojí. Nakonec přidejte namleté ořechy a mouku.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut, dokud špejle není po zapíchnutí do středu a následném vyndání suchá.
04.
Polevu připravíte snadno a rychle: žloutky v míse rozšlehejte a míchejte, dokud nebude poleva vyšlehaná do světle žluté pěny. Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte asi 10 minut zchladnout a polijte ho polevou. Pak ho nechte úplně zchladnout a můžete podávat. Vzhledem k sladkosti těsta i polevy k němu doporučujeme kávu nesladit – jakožto zarytá „sladička“ mám vyzkoušeno, že tady už je cukru dost! :-)