Hlavní obsah

Vafle s domácí zmrzlinou

Hodnocení:
(63)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
nízká

Voňavé vafle s jemnou sladkou zmrzlinou s vanilkou a čerstvým ovocem? Není nic snadnějšího než si tuhle pochoutku připravit doma. Nevěříte? Přesvědčte se sami a inspirujte se Dianiným receptem!

Ingredience pro:
15 vaflí
Vafle
  • 2.5 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva
Zmrzlina
  • 350 g kondenzovaného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 vanilkový lusk
Na servírování
  • ovoce
Článek

Postup

Krok 1: Vajíčka rozklepněte a rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s olejem a mlékem. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs přimíchejte k vyšlehaným žloutkům s olejem a mlékem. Nakonec do směsi vmíchejte sníh z bílků (do bílků dejte špetku soli, bílky se pak snadněji vyšlehají). Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, můžete ho naředit ještě trochou mléka.

Krok 2: Důkladně vychlazené kondenzované mléko nalijte do misky a přidejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábejte z něj semínka a přidejte je do misky se smetanou a mlékem. Tuto směs začněte šlehat a šlehejte tak dlouho, dokud hmota není krásně krémová. Vyšlehaný krém přemisťte do libovolné nádoby (skvěle poslouží plastové krabičky s víčkem) a dejte do mrazáku, ideálně přes noc.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Těsto na vafle nalévejte do vaflovače, vaflové formy na pečení (běžně se prodávají silikonové) nebo na pánev s mřížkou (v krajním případě můžete použít i grilovací pánev) a opékejte dozlatova.

Krok 4: Hotové vafle doplňte domácí zmrzlinou a posypte čerstvým ovocem.

ynezorPumanzeSaNyknalC