Článek
Cuketa nasladko? Ta představa vám přijde „divná“? Stejně jako existují sladké bramborové nebo mrkvové koláče, i z cukety se peče. A receptů na ni existuje spousta. Pro svou téměř neutrální jemnou chuť je velmi variabilní a koláč z ní je nadýchaný a šťavnatý. Nevěříte? Není nic jednoduššího než to vyzkoušet!
Na sladký cuketový koláč s krémem budete potřebovat následující suroviny: 3 hrnky nastrouhané cukety, 4 vejce, 2 hrnky cukru písku, 1 hrnek slunečnicového oleje, 2 hrnky hladké mouky, 100 g hořké čokolády, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky vanilkového extraktu. Na krém: 200 g lučiny, 200 g 30% zakysané smetany, 100 g cukru moučka.
Šťavnatý koláč
Vejce a cukr vyšlehejte do pěny a přidejte olej. Dobře promíchejte a vsypte suché ingredience v podobě mouky, prášku do pečiva, jedlé sody, skořice a soli. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu a vanilkový extrakt (jak na něj, se dozvíte zde). Připravte si velkou vysokou formu na koláč a vyložte ji pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
Těsto nalijte do formy a na závěr posypte nasekanou čokoládou. Troubu předehřejte na 175 °C a dejte péct na 50 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je koláč hotový. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá. Koláč v troubě hodně nabude, takže pokud nemáte velkou formu, udělejte těsto z poloviční dávky.
Jednoduchý krém
Lučinu s cukrem vyšlehejte do pěny, poté vmíchejte zakysanou smetanu a dejte do ledničky ztuhnout. Koláč zdobte nakrájený na talíři. Dále můžete posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládu.
Tipy a triky od Markéty
- Do cuketového těsta můžete přidat vlašské ořechy, pekanové ořechy, rozinky nebo na kostičky nakrájený ananas, jablka, hrušky, borůvky, a podobně.
- Hezky vypadá koláč ve formě na bábovku, místo krémového sýra na ozdobu můžete zkusit citronovou nebo rumovou polevu. Smíchejte 100 g moučkového cukru, 1 polévkovou lžíci horké vody a 2 lžíce citronové šťávy. Vše utřete, až je poleva hladká a lesklá. Přelijte přes bábovku, poleva na ní ztuhne. Na rumovou budete potřebovat 250 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce rumu a lžičku vanilkového cukru. Vše utřete dohladka a přelijte přes moučník.
- Pokud chcete slavnostněji vypadající moučník, zkuste těsto rozlít do muffinových formiček. Po upečení ozdobte čepicí ze smetanového krému a na špičku zapíchněte ořech nebo posypte čokoládou. Malé dortíky vypadají opravdu nádherně.
- Po skončení sezony můžete cuketu nahradit strouhanými jablky.
- Polevu i krém můžete samozřejmě vynechat a sníst koláč jen tak.
Cuketa stokrát jinak, tak by se dalo nazvat posledních pár týdnů. Z téhle zeleniny se dají tvořit předkrmy, polévky, hlavní jídla, přílohy i dezerty, a je proto škoda ji nevyužít. Další skvělé recepty najdete třeba tady.
Zkoušeli jste už cuketu nasladko a chutnala vám? Pokud ne, zkusíte ji s námi? Budu se těšit na vaše reakce nebo případné tipy na další recepty!