Hlavní obsah

New York pohledem Čechů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaký je ten zářivý New York?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1964 a nakladatelství Albatros objednává od spisovatele Zdeňka Mahlera a malíře Vladimíra Fuky knihu obrazů a veršů o New Yorku. První čtenář však listuje v knize až o 45 let později. Proč?

Článek

Město, které nikdy nespí. Domov jazzu. Metropole světa. Velké jablko. New York, jedno z nejznámějších a největších měst v USA, má mnoho jmen. Jabloňové sady na Manhattanu, které před mnoha staletími vysázeli dánští přistěhovalci, už vystřídaly vysoké mrakodrapy. Lidé z celého světa se sem sjíždějí. Chtějí na vlastní oči spatřit sochu Svobody, zajít na muzikál na Brodwayi, nechat se ozářit tisícem světel na Times Square. Touží pocítit tu jedinečnou atmosféru města, kde se pořád něco děje.

„Nuže: je to na západ - je to na sedm západů... Tady máte klíče."

Autorům knihy s podtitulem Znovuzrozený průvodce labyrintem se pomocí uměleckých zkratek podařilo tuto atmosféru skvěle zachytit. Vždyť malby spolu s doprovodnými poetickými texty dokážou vystihnout a skvěle popsat to, nač by nestačil třeba ani rozsáhlý román.

Vladimír Fuka v 60. letech vážně onemocněl. Rozhodl se zbytek života strávit v USA, kam s rodinou emigroval v roce 1967, dříve, než byla kniha New York vydána. Komunistický režim malíře zavrhl a vymazal z veřejného života. Celý náklad knih připravený k distribuci byl zničen, přežil jen jediný výtisk. A právě ten po 45 letech oprášil Zdeněk Mahler a spolu se svým vnukem ho připravil k vydání.

O tom, jak nadčasová publikace to je a jak moc se New York za ta léta změnil, se můžete přesvědčit už sami. K dispozici je i sto číslovaných sběratelských kusů v papírovém obalu.

Foto: Albatros

Obálka knihy New YorkFoto: Albatros

Zdeněk Mahler, Vladimír Fuka: New York Vydal Albatros Praha, prosinec 2008 1. vydání, 152 stran, 499 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám