Hlavní obsah

Slunce lupénce většinou pomáhá. U vás ne? Víme, co děláte špatně

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Reklama

Některým lupénkářům léto a sluníčko pomáhá, jiným se kožní problémy zhoršují. Co to ovlivňuje a jak slunce k léčbě využít co nejefektivněji?

Článek

Většina z vás se na letní měsíce a teplé slunečné dny těší prostě jen tak: kvůli možnosti dát si pivo na zahrádce, vyrazit na výlet nebo k vodě. Pro řadu lidí s kožními chorobami je léto obdobím ještě příjemnějším, protože jejich problémy se často zmírňují nebo na dlouhé týdny a měsíce dokonce mizí. Jenže neplatí to pro všechny.

„Sluníčko, ideálně v kombinaci s mořem, podle našich průzkumů ve většině případů vyhovují a většinou se lupénka zlepší. Je to dáno tvorbou vitaminu D, který stav lupénky podstatně zlepšuje,“ vysvětluje Pavel Čermák z kosmetické společnosti Cebadex. „Ovšem sluníčko a paradoxně i koupání pokožku zároveň značně dehydratují, a to obecně na pokožku s lupénkou není dobře,“ vysvětluje, proč na druhé straně některým lupénkářům léto nevyhovuje. „Pokožka s lupénkou je potřeba promazávat a hydratovat,“ připomíná zásadní pečující pravidlo Pavel Čermák.

Slunce léčí, vedro škodí

Jako u mnoha jiných věcí, i zde platí, že čeho je moc, toho je příliš. „Dlouhodobé horké počasí má spíše negativní účinky, protože stimuluje pocení, a tím i větší svědivost. Nevědomé škrábání tak způsobuje další poškození oslabené kůže. Vedra jsou tak pro lupénkáře přímo strašákem, protože většinou pálí a svědí předloktí, podkolenní jamky, krk – tedy místa s největším výskytem ekzému. Jedinou možnou obranou je vyhýbání se vedrům a mazání hydratačními krémy,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu v Praze 7.

Pokud vás trápí lupénka a chystáte se k moři poprvé, je lepší postupovat pozvolna. První dny kombinujte koupání a opalování raději se stínem, nezapomínejte na ochranu a hydrataci. Aktivity, při kterých se zpotíte, zkuste omezit na minimum. Sami nejlépe uvidíte, jak právě vaše kůže reaguje.

„Místa, která nejsou postižena lupénkou, je velmi důležité chránit krémem či mlékem na opalování. Ochranný faktor by měl mít SPF nejméně 30 a chránit by měl proti UVA i UVB záření. Opalovací krém by neměl kůži dráždit – je proto dobré vybírat takové, které neobsahují příliš chemických látek, syntetický parfém, barviva ani konzervační látky,“ radí Miloš Kravciv.

Ale pozor, opalovací kosmetiku nikdy neaplikujte na začervenalá a zaschlá místa. „Běžná opalovací kosmetika na lupénku zcela jistě nepatří, pokožka s lupénkou potřebuje speciální péči,“ varuje Pavel Čermák.

Foto: archiv firem

Místa postižena lupénkou vždy mažte jen přípravky přímo na lupénku. Na foto (zleva): Bioaktivní CBD krém při lupénce s provitaminem 7, Epiderma, 148 Kč nebo krém s obsahem bazických činidel Dr. Michaels, 918 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na toto (zleva): Vyzkoušejte i účinky přírodních látek. Skvěle se osvědčila například aloe vera a měsíček lékařský, Noční balzám, Skinanim, 849 Kč. Na kožní problémy pomáhá také minerální bahno z Mrtvého moře, 100% přírodní bahno Beauty body minerals z Mrtvého moře, Sefiros, 219 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pokud potřebujete intenzivnější péči, mohla by pomoci 3,5měsíční kúra koupelí Biodelta koupel s „chytrou houbou" Pythium oligandr um, 1299 Kč, nebo roztok huminových kyselin Ozdravná relaxační koupel na lupénku a ekzém Huminotherapy, 525 KčFoto: archiv firem

Jakou lupénku máte?

Některým jedincům s lupénkou slunce nesvědčí, což může být z důvodu takzvané fotosenzitivní psoriázy. „Je to vzácné onemocnění, které postihuje asi 5,5 procent osob s lupénkou a způsobuje právě zhoršení příznaků lupénky při vystavení slunečnímu svitu,“ vysvětluje Miloš Kravciv.

Do vody? Ne do každé

Říká se, že moře může pomoci, ale co české rybníky? „Stejně jako u opalování, i u koupání existují určitá pravidla, která je nutné dodržovat, aby se stav lupénky nezhoršil. Obecně se doporučuje koupání v mořské/slané vodě, ale ani tady to není bez rizika, a to zejména ve chvíli, pokud není lupénka dostatečně zaléčená. Stejně tak je možné koupat se v bazénu, v chlorované vodě, ale je nutné se poté vždy opláchnout a namazat hydratačním krémem, který zabrání zbytečnému vysušování pokožky,“ popisuje Miloš Kravciv.

„U koupání v českých rybnících je nutné mít lupénku zaléčenou, aby se do ran nedostala infekce, a velmi doporučuji také sledovat čistotu vody, ve které se budete koupat. Následně je důležité se umýt a namazat,“ radí lékař.

Slunce v rozumných dávkách většině pacientů s lupénkou prospívá, pomáhá léčit kožní projevy a snižuje riziko vzniku zánětu. Je ale třeba se správně chránit a nevystavovat kůži slunci dlouhodobě. „Nikdy se také neopalujte, podstupujete-li léčbu fototerapií,“ dodává závěrem Miloš Kravciv.

Máte lupénku? Jak se s ní v létě potýkáte vy? 

Reklama

Načítám