Hlavní obsah

Smutná pravda: V tomhle vám romantické filmy lžou!

Foto: Profimedia

Sledovat romantické filmy je fajn, ale neberte je raději moc vážněFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak rádi se na ty filmy díváte. Rozněžní vás, dojmou, a navíc vždy končí šťastně. Ale pozor, jako pohádka pro dospělé jsou romantické filmy fajn, nicméně neberte je moc vážně. V tomhle vám pořádně lžou.

Článek

Když je vám smutno, když se chcete jen tak zachumlat pod deku a podívat se na něco nenáročného, milého, jednoduše vypustit. Tak přesně na to jsou romantické filmy ideální. Ale s realitou nemívají nic moc společného. Třeba jen těchto pět kultovních slaďáků je postaveno na pěti věcech, které se v běžném životě nestávají.

1. Pomáda

On je školní grázlík, drsňák, co si chce jen užívat. Ona slušná holka, co se dobře učí, touží po velké lásce a s někým, jako je on, by si nikdy nezačala. Přesto se to stane a on z lásky k ní odhodí drsnou slupku, odhalí svou citlivou duši a změní se.

Jenže věřit tomu, že se kvůli vám muž od základu změní, je spíš utopie. „Sice jsou takové případy, ale je jich velmi málo. Navíc se zpravidla muž kvůli ženě změní na začátku vztahu, po opadnutí zamilovanosti se však často vrátí do zajetých kolejí,“ varuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

S tím, že by se kvůli vám muž úplně změnil, raději moc nepočítejteFoto: Profimedia

2. Notting Hill

Ona je slavná herečka, žena zvyklá na obdiv, světla reflektorů, luxus. On je tichý a stydlivý prodavač knih, který o světě showbyznysu neví nic. Ale zamilují se a jejich rozdíly (společenské, sociální i povahové) jim vůbec nebrání.

Tak konec snění a přiznejte si, že tak snadné to není. „Krátkodobá vzplanutí jsou pochopitelná, protože protiklady se přitahují. Problém ale nastává v dlouhodobém vztahu. Pokud nejsou partneři stejnorodí, těžko se hledá společný zájem. A dalším faktorem je odlišnost životních stylů, které se mnohdy těžce kombinují,“ říká vztahová koučka Hana Wolf s tím, že vyjít to sice může, ale jen velmi zřídka.

3. Láska přes internet

V reálném životě se nesnášejí, jsou to obchodní rivalové, konkurenti, co si nemůžou přijít na jméno. Ve světě anonymního internetu si ale báječně rozumí. A nakonec je z toho láska.

Tohle by se snad i mohlo stát. „Pokud se k sobě dostanou lidsky blíž a začnou vnímat i to, co je ukryto pod povrchem,“ uznává Hana Wolf. Ovšem realita bývá taková, že když se dva lidé nemají rádi, obzvlášť pak ve světě byznysu, jeden druhého si nepustí k tělu, na nějaké poznávání kašlou.

Foto: Profimedia

Internet je plný možností, najít tam můžete cokoli včetně lásky, ale přesto buďte ve střehuFoto: Profimedia

4. Pretty Woman

Kdo by ten film nemiloval! Ale zkuste tento příběh zakomponovat do reálného světa. No, jen si představte, jaká by to byla pohoda, kdyby si váš slušný, vzdělaný, bohatý a vysoce postavený synek domů přivedl holku z E55.

Je tu ale ještě jeden naprostý nesmysl. Z jedné prostopášné noci s lehkou děvou, z jednoho super sexu vznikla láska. A takových filmů, kde si muž chce vlastně jen užít, ale zhruba někde mezi prvním a druhým orgasmem se zamiluje, je mnoho.

„Během jedné noci muž spíš zjistí, že ta noc byla opravdu skvělá, proto se rozhodne třeba pro další. Z více úžasných nocí pak teoreticky může asi vzniknout zamilovanost, ovšem častěji se stává, že muž ochutnal a ochutnává pak dál zase u jiné,“ tvrdí Kateřina Matláková.

5. Láska nebeská

Tahle romantika je skvělá, ale neberte ji moc vážně. Třeba to, jak Hugh Grant poprvé spatří svou mladou zaměstnankyni a okamžitě je v tom až po uši. A ona stejně tak?

To zaujetí, nadšení pro někoho, koho jste jen zahlédli, není samozřejmě nic neobvyklého. V reálném světě ale dost často tahle jiskra brzy končí, protože zjistíte, že tam kromě fyzické přitažlivosti nic jiného není. Takže v kině je to Happy End, ve skutečném světě si většina lidí projde spíš pěknou řádkou zklamání. A také nezapomínejte, že láska nemusí přijít jak uragán, může vzniknout pomalu a postupně.

Jaký je váš nejoblíbenější romantický film?

Reklama

Související témata:

Načítám