Hlavní obsah

Souboj receptů: Blýskněte se nápady z kysaného zelí

Foto: Mona Martinů

Jana i Klára připravily skutečné lahůdky!Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete kysané zelí, ale už vám došly nápady, jak s ním naložit? V dnešním souboji receptů najdete rovnou dva tipy, jeden na předkrm, druhý na hlavní chod!

Článek

Jana a já jsme se utkaly už poněkolikáté (například v souboji ovocných omáček nebo v zabijačkových receptech), a ani dnes jsme nenechaly nic náhodě. Jana se pustila do křehkého masa s náplní, já zase do rychlovky v podobě plněných taštiček. Co tahle dvě jídla spojuje? Kysané zelí! Je levné, chutné, a navíc tak chuťově výrazné, že k dokonalosti vždycky stačí jen několik málo surovin.

Plněné taštičky podle Kláry

Na 20 taštiček potřebujete:170 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění), 70 g bílého jogurtu, 2 vajíčka, 50 g rozpuštěného másla, 300 g kysaného zelí, 100 g uzeného masa, 1 červenou cibuli, 1 lžíci olivového oleje, sůl, 2 lžíce cukru krupice, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Taštičky byly skvělé, zelná nádivka byla dokonaláFoto: Mona Martinů

Postup:V misce smíchejte hladkou mouku, bílý jogurt, máslo, vajíčko a lžičku soli a vypracujte pružné těsto. Na pánvi rozpalte olej a dejte na něj opékat cibuli nakrájenou na půlkolečka. Když trochu zezlátne, přidejte uzené maso nakrájené na kostičky a procezené kysané zelí. Vše promíchejte a opékejte asi 10 minut. Nakonec směs zasypte cukrem, promíchejte a začněte s tvořením taštiček.

Připravené těsto vyválejte na tenký plát a pomocí velké sklenice nebo vykrajovátka vykrojte kolečka (v případě, že by se těsto lepilo, ho trochu pomoučete). Na půlku kolečka vždy dejte lžíci náplně, přiklopte, přimáčkněte a potřete rozkvedlaným vajíčkem. Dejte péct na plech s pečicím papírem na 170 stupňů na 20 minut, dokud nebudou taštičky krásně zlatavé. Podávat můžete studené i teplé.

Janiny masové závitky

Na 2 porce potřebujete:2 vepřové řízky, 4 plátky anglické slaniny, 2 hrsti vyždímaného zelí, párátka na sepnutí závitků, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, sůl, pepř, drcený kmín

Foto: Mona Martinů

Vepřové závitky se zelím mají tu výhodu, že udrží šťavnatost masa. A jsou rychlé a chuťově výbornéFoto: Mona Martinů

Postup:Řízky naklepejte, aby byly všude stejně vysoké, nasolte je a napepřete. Na každý řízek dejte dva nebo tři plátky anglické slaniny, hrst zelí, zabalte jako roládu a upevněte párátky. Rolády zvenku lehce posypte drceným kmínem. Do papiňáku dejte rozpustit sádlo, na něj přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, lehce opečte, přidejte maso, podlejte 2 cm vody a dejte na 20 minut dusit. Podávejte s pečivem nebo vařenými či pečenými bramborami.

Foto: archiv firem

Rozveselte svou kuchyň pestrými pomocníky! Na foto (zleva): 1. Barevný XXL elektrický mlýnek na koření seženete hned v několika barevných provedeních. 2. Čtyři různobarevná prkénka, která jsou symboly rozdělena na ryby, maso, zeleninu a horké potraviny. 3. Sada barevných misek různých velikostí, které skvěle poslouží při vaření i stolováníFoto: archiv firem

Jaká jsou vaše oblíbená jídla s kysaným zelím? Máte nějaké originální tipy?

Načítám