Článek
Při dodržování hubnoucího režimu, ať už dietu držíte jakoukoli, je mnohdy nejtěžší neustále vymýšlet nová a nová jídla, která by vám chutnala, ale neměli jste je tenhle týden už třikrát. O recepty se s vámi dnes podělí naše redaktorka Blanka, která má se zdravým stravováním bohaté zkušenosti, a naše kolegyně ze Seznam.cz Petra Kuráková, která se před časem rozhodla ze zdravotních důvodů přesedlat na nějakou dobu na vegetariánskou stravu.
Jamesovo dýňové kari
Martina Čermáková: Veg mňamky nejen pro vegan(k)y; Nakladatelství Plot, Praha 2011.
Na 4 porce potřebujete:2–3 hrnky basmati rýže, 1 velkou plechovku kokosového mléka, středně velkou dýni (na kostky), 3 středně velké cibule (na kostky), 1 velkou červenou papriku, 3 světle zelné papriky, nadrobno nasekané chilli papričky (1 pro jemně pikantní, 3 pro ostrou variaci), 2–3 lžíce skořice, 2–5 lžic kari koření, 1 banán (na plátky), balení nesolených arašídů, olivový olej a čatní.
Na vlastní kari koření potřebujete:4 lžíce kurkumy, 4 lžíce skořice, 4 lžíce mleté papriky, 3 lžíce chilli koření, 2 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíci mletého kmínu, 1 lžíci kardamomu a 1 lžíci koření garam masala.
Postup: Předehřejeme troubu na 200 stupňů. V míse smícháme kostky dýně s olivovým olejem, skořicí a špetkou soli a pečeme 20 minut. Na pánvi smažíme pár minut cibuli, až změkne, zhnědne a lehce zkaramelizuje. (Klidně přidáme 1–2 lžíce vody). Přidáme upečenou dýni a lžíci kari koření. Mícháme pár minut. Přidáme červenou a světle zelenou papriku, na středním ohni 5 minut smažíme. Vmícháme kokosové mléko a víc kari koření. Přivedeme k varu a na nízkém ohni zvolna vaříme pod pokličkou 40–60 minut. (Vhodná chvíle přidat chilli papričky.) Kari navrstvíme na rýži s arašídy a podáváme s banánem a čatní. (V případě, že přeceníte svou toleranci k chilli, jednoduše přidejte třtinový cukr, který pikantnost zjemní.)
Co kuchařce Petra říká? „S kuchařkou Veg Mňamky jsem byla moc spokojená. Protože patřím mezi lidi, kteří neustále řeší zdravý životní styl :-), oceňuji recepty, které jsou lehké, zdravé a přitom chutné a nápadité. Postupy jsou popsané srozumitelně, myslím, že vaření podle nich zvládne opravdu každý. Fotografie za každou kapitolou jsou vítaným doplňkem. Knížku bych doporučila nejenom lidem, kteří nejedí živočišné produkty, ale také každému, kdo občas hledá originální, chutnou a bezmasou obměnu svého jídelníčku.“
Blančin špenát na řecký způsob
Na 2 porce potřebujete: 200 g čerstvého nebo 150 g mraženého listového špenátu, 1–2 lžíce olivového oleje, 1 malou cibuli, 1/2 červené papriky, 1/2 mrkve, sůl, pepř, 1–2 stroužky česneku, 100 g prozrálého kozího sýru a 2 malé hrnky (nebo 1 sáček) rýže basmati.
Na 2 porce salátu potřebujete: 2 malé řepy, 1/2 mrkve, 2 lžičky sojanézy, 1/2 plechovky sterilované nebo 2 hrsti vařené cizrny, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu podle chuti.
Postup: Listový špenát (ať mražený, či čerstvý) poduste na olivovém oleji spolu s nakrájenou cibulkou i na kousky nakrájenou zhruba půlkou mrkve. Na závěr do něj přidejte sůl, pepř, lisovaný česnek, na kousky pokrájenou papriku a nastrouhaný prozrálý kozí sýr. Mezitím si dejte do osolené vody vařit rýži basmati nebo fialovou – zkrátka hodně dobrou, výraznou rýži, která vám z obyčejného jídla udělá neobvyklé.
A pokud máte rádi zeleninu, je v tomhle období vhodný třeba řepný salát: oškrábanou řepu krátce povařte, nakrájejte na kostky či nahrubo nastrouhejte, přidejte dvě lžičky sojanézy, nakrájenou mrkev a cizrnu. Dochuťte kořením či pár kapkami citronu.
Jaká lehká a chutná jídla děláváte doma vy? Podělte se o svoje recepty s ostatními!