Hlavní obsah

Souboj receptů: Dětské speciality

Foto: Ondřej Hošt

Jana se Sabinou se pustily do jídel pro dětiFoto: Ondřej Hošt

Reklama

Děti jsou mlsné a jen tak něco jim nechutná. Spousta maminek pak kupuje kuchařky s recepty na zdravá a přitom pro děti atraktivní jídla. Dvě dnes vyzkoušely Jana Ch. a Sabina. Co si o nich myslí?

Článek

O tom, že většina dětí je pěkně mlsná, není pochyb stejně jako o tom, že jejich rodiče nejspíš nebyli jiní. Co ale dítěti dát k večeři, aby to pro něj bylo vhodné a přitom mu to chutnalo? Inspiraci můžete hledat v kuchařkách určených právě maminkám dětí předškolního a školního věku. Dvě jsme dnes vyzkoušeli a je na vás, abyste je zhodnotili spolu s vybranými recepty!

Jatýrka v tortille

Veronika Březková, Kamila Poslušná, Jitka Pokorná: Zdravé a rychlé večeře pro školáky (120 jednoduchých receptů podle ročních období), Computer Press, Brno 2011.

Foto: Ondřej Hošt

Tortilly s krůtími játry jsou spíš pro starší dětiFoto: Ondřej Hošt

Na 2 porce potřebujete:150 g krůtích jater, 1 lžíci oleje, 2 stroužky česneku, 2 větší mrkve, hrst hrášku, sůl, pepř, tortilly a ledový salát

Postup: Jatýrka nakrájíme na nudličky a zprudka orestujeme na oleji, přidáme nadrobno nakrájený česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev a mražený hrášek, osolíme, případně lehce opepříme a na mírném ohni necháme lehce podusit. Připravíme si tortilly – stačí je ohřát v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Na každou tortillu položíme list ledového salátu a na něj směs jatýrek a zeleniny, zabalíme a podáváme.

Jak se recept líbil Janě Ch.?„Já jsem s receptem i s knížkou jako takovou spokojená. Přiznávám, že játra hodně dětí asi nejí, ale já jsem je odjakživa zbožňovala a dovedu si představit, že kdyby i tehdy byly k dispozici tortilly, tohle jídlo bych vyžadovala každotýdenně! Jinak ke kuchařce samotné nemám velké výtky. Řada receptů je doplněná hezkými fotografiemi a v kuchařce je k mému potěšení i dost receptů na luštěniny. Takže za mě jednička!“

Masové kuličky s jablky

Penny Preston: Vaříme dětem (125 tisíc kombinací zdravých receptů!), Computer Press, Brno 2009.

Foto: Ondřej Hošt

Jablka dodají kuličkám šťavnatostFoto: Ondřej Hošt

Na 4 porce potřebujete:250 g mletého vepřového masa, 1 nakrájenou cibuli, 1 lžíci sekané šalvěje, 1 nastrouhané jablko, 1/2 lžičky kečupu nebo hořčice (nepovinné), černý pepř, 2–3 lžíce polohrubé mouky na obalení, rostlinný olej na smažení

Postup:Mleté vepřové smíchejte s cibulí, šalvějí, jablkem, případně i s kečupem či hořčicí. Podle chuti lehce opepřete. Ze směsi rukama uválejte 12–16 kuliček a důkladně je obalte v mouce. Rozehřejte rostlinný olej a kuličky na něm za častého otáčení smažte asi 10 minut, až jsou uvnitř hotové a na povrchu zlatavé.

Jak se recept líbil Sabině?„Z mletého masa vařím moc ráda, protože naší malé Alici vyhovuje, že nemusí příliš kousat :-). Kombinaci s jablkem jsem vůbec neznala, mile mě překvapila. Kuličky byly jemné a krásně šťavnaté. Příprava receptu byla velmi snadná, takže rozhodně vyzkouším i doma.“

Který recept vás zaujal víc? A zbaští vaše děti všechno, nebo děláte pořád dokola jen tři stejná jídla, protože s čímkoliv jiným byste riskovali, že to váš potomek rezolutně odmítne? A jedlo vaše dítě játra?

Reklama

Načítám