Hlavní obsah

Souboj receptů: Dobroty z dovolené, na které se nezapomíná!

Foto: Jakub Jurdič

Dnes jsme já se čtenářkou Ilonou uvařily naše oblíbená jídla z dovolené. Jaké je to vaše?Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I vám se stalo, že jste na dovolené ochutnali báječné jídlo, které jste si zamilovali tak, že jste si ho začali připravovat doma? Vyzkoušejte s námi naše dva žhavé tipy!

Článek

V souboji dnes bojuje čtenářka Ilona (vidět jste ji mohli už v tomto soubojovém klání) a já. Ilona je soupeřka těžká – vaření je její velký koníček a nebojí se to ukázat. Pokud i vy rádi vaříte, přihlaste se do našeho Souboje receptů nebo do seriálu Chlap v kuchyni! Dnes jsme pro vás vařily naše oblíbená jídla z dovolené – Ilona připravila tradiční maďarskou tarhoňu, já chorvatské pljeskavice. Znáte tato jídla? Zkuste si je připravit podle našich receptů.

Tarhoňa s vepřovým masem od Ilony

Na 4 porce potřebujete: 400 g tarhoni, 4 plátky vepřového masa (nejlépe kýtu nebo kotlety), 1 lžíci oleje, grilovací koření, pepř, sůl

Na zelný salátek:čtvrtku hlávkového zelí, 2 mrkve, šťávu z 1 citronu, sůl a cukr podle chuti

Foto: Jakub Jurdič

Tarhoňa je skvělá jako příloha i jako samotné hlavní jídlo. Určitě ji vyzkoušejte!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve na pánvi na lžíci oleje opražte tarhoňu, až je dozlatova opražená, vsypte ji do vroucí vody (na 400 g je ideální 800 ml vody) a vařte, dokud se veškerá voda nevyvaří. Za tu dobu by měly těstoviny krásně změknout. Hotové těstoviny už neproplachujte, ztratily by charakteristickou opečenou chuť.

Mezitím na pánvi opečte okořeněné a osolené plátky masa. K tomuto pokrmu se dokonale hodí zelný salát – nastrouhejte zelí a mrkve najemno, promíchejte a dochuťte šťávou z citronu, solí a cukrem.

Pljeskavica s batáty a fazolkami podle Kláry

Na 4 porce potřebujete: 400 g hovězího mletého masa, 400 g vepřového mletého masa, 200 g balkánského sýru, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Mleté maso s balkánským sýrem krásně dopňují nasládlé batátyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Pljeskavice, které se nejčastěji připravují v Chorvatsku a Srbsku, se správně dělají ze 4 druhů masa – k vepřovému a hovězímu se přidává telecí a jehněčí mleté, já jsem se ale rozhodla pro dostupnější verzi.

Vepřové a hovězí mleté maso smíchejte v misce, osolte a opepřete. Pozor, maso osolte opravdu jen zlehka, dostatek slané chuti mu dodá balkánský sýr! Navlhčenýma rukama vytvarujte z masa co nejtenčí oválné placky. Na půlku placky dejte čtvrtinu nadrobeného balkánského sýru, překlopte a okraje spojte, měly by vám vzniknout kapsy.

Grilovací pánev rozpalte a nasucho na ně dejte pljeskavice opéct z obou stran, dokud nezhnědnou. Pak oheň stáhněte a dopékejte nebo grilujte ještě asi 10 minut. V mističce smíchejte olej s česnekem a během grilování maso průběžně mašlovačkou důkladně potírejte.

Já jsem jako přílohu zvolila rozmačkané uvařené batáty a ogrilované fazolové lusky, pljeskavice ale chutnají skvěle i s chlebem, salátem nebo bramborami.

Jaké je vaše oblíbené jídlo z dovolené? A ochutnali jste na vašich cestách některý z dnešních pokrmů?

Načítám