Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva skvělé dezerty s jogurtem

Foto: Jakub Jurdič

Co uchvátilo redakci víc, Michalův perník, nebo Janina poleva?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Honí vás mlsná a chcete mít aspoň pocit, že ta sladká dobrá věc, kterou ji zaženete, je aspoň vzdáleně podobná něčemu zdravému? Přidejte jogurt. Rozhodně není všespásný, svědomí ale aspoň na pár minut uklidní.

Článek

Tímto vás samozřejmě nechceme zrazovat od dodržování nějakého řádu, který jste si nastavili! Pokud je vám ale zrovna celkem jedno, kolik kalorií onen zákusek bude mít, jogurt přidejte stejně. Stojí to za to!

Michalův vláčný perník s čokoládovou polevou

Na kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete: 2 kelímky bílého jogurtu (po asi 180 ml, jeden z kelímků umyjte, budete ho potřebovat na odměření dalších surovin), dva kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru krupice, 1 vejce, půl sáčku prášku do perníku, 2 lžíce kakaa, hrst vlašských ořechů, 100 g třešňového džemu, 100 g čokolády na vaření a 3 lžíce rostlinného oleje

Foto: Jakub Jurdič

Perníku ohromně pomohly vlašské ořechyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu zapněte na 180 stupňů. Jogurt, mouku, cukr, vejce, kakao i prášek do perníku nasypte do mísy a pomocí ručního šlehače vypracujte jednolité tmavé těsto. Na závěr vmíchejte ořechy a vše nalijte do kulaté formy (pokud je třeba, vymažte a vysypte ji moukou). Perník pečte asi 30 minut, a ještě teplý ho pak pomažte zavařeninou. Když zchladne, rozpusťte čokoládu spolu s olejem a rozlejte ji po perníku jako polevu.

Jestli máte stejně jako Michal rádi perník, vyzkoušejte i další tři jeho recepty zde.

Janiny pečené banány s jogurtovým přelivem

Na 4 porce potřebujete: 2 větší banány, 2 lžíce třtinového cukru, asi 50 g másla, 250 g řeckého jogurtu, 2–3 lžíce kakaa, 50 g hořké čokolády a ještě 1 lžíci třtinového cukru navíc

Foto: Jakub Jurdič

Zapečené banány s karamelem a polevou byly ovšem také moc dobréFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tenhle recept je spíš než na nějaké velké události dobrý ve chvíli, kdy prostě máte na něco chuť. Troubu zapněte na 200 stupňů. Banány (a klidně už mohou mít trochu skvrnitou slupku) oloupejte, překrojte je podélně i příčně na poloviny. Ty položte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, posypte je 2 lžícemi třtinového cukru, pokryjte několika šupinkami másla a dejte je asi na 10 minut péct do trouby – máslo s cukrem na nich udělá lehkou vrstvu karamelu.

Jogurt smíchejte s přes síto prosetým kakaem, přidejte na kousky nakrájenou čokoládu a podle chuti trochu cukru. Horké upečené banány podávejte s jogurtovým přelivem.

A co vy? Jaké jsou ty vaše oblíbené sladké dobroty, které se neobejdou bez jogurtu?

Reklama

Načítám