Hlavní obsah

Souboj receptů: Francouzské brambory. Které jsou lepší?

Foto: Greta Blumajerová

Francouzské brambory? Zkuste některý z našich receptůFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Kolik je rodin, tolik je receptů na francouzské brambory. O tom jsme se přesvědčili i v redakci, když svoje výtvory přinesly Lucka a Jana Ch. Každé brambory totiž byly úplně jiné!

Článek

Francouzské brambory, které mají s Francií jen pramálo společného, jsou oblíbeným jídlem v mnoha rodinách. Je to jednoduché, relativně rychlé jídlo a nezašpiní se skoro žádné nádobí – prostě ideální kombinace. Své o tom vědí i dnešní dvě účastnice souboje.

Lucčiny bezvaječné francouzské brambory

Na menší zapékací misku (asi 3 porce) potřebujete: 8 větších brambor, 2 větší cibule, máslo na vymazání misky, 200 g goudy či jiného výraznějšího sýra, asi 400 g uzené rolky, sůl, pepř a kmín

Foto: Greta Blumajerová

Lucčiny brambory bez vajec vynikají nejen svou jednoduchostíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vzhledem k tomu, že můj manžel nemá rád cokoli, co je zalité vajíčkem, musela jsem francouzské brambory upravit i pro něj – a dnes už si to skoro neumím představit jinak.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Zapékací misku vymažte máslem a na dno nasypte část oloupaných a na tenké plátky nakrájených syrových brambor. Ty posolte, opepřete a pokmínujte. Naklaďte na ně jednu na plátky nakrájenou cibuli a půlku na drobné kostičky nakrájené uzené rolky. Opakujte vrstvy tak, aby navrchu byly brambory, a dejte péct. Když jsou brambory téměř měkké, pokryjte vrchní vrstvu brambor na plátky nakrájeným sýrem a dejte ještě asi na 10 až 15 minut dopéct.

Janiny smetanové brambory

Na 2–3 porce potřebujete:podle velikosti 6–8 brambor, 1 velkou cibuli, 150 g anglické slaniny (nebo uzeného masa či dobré klobásky), 1 větší červenou papriku, 1 svazek jarní cibulky, 4 vejce, 1 kelímek (asi 200 g) zakysané smetany, 1 dl mléka, sůl, čerstvě mletý pepř a drcený kmín

Foto: Greta Blumajerová

Janiny brambory jsou zalité směsí rozšlehaných vajec a smetanyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu zapněte na 190 stupňů a pusťte se do práce. Slaninu nakrájejte na kostičky a vhoďte ji na pánev (v případě uzeného masa přidejte trochu oleje). Cibuli nakrájejte nahrubo a přidejte ji ke slanině, která už mezitím pustila tuk, a vše orestujte dozlatova. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky, červenou papriku omyjte a nastrouhejte ji nahrubo a jarní cibulku rovněž nakrájejte.

Zapékací misku vytřete pomocí papírové utěrky tukem ze slaniny a na dno urovnejte první vrstvu brambor. Na tu rozprostřete osmaženou cibuli se slaninou, další vrstva jsou opět brambory. Následuje paprika a jarní cibulka a úplně navrch jsou zase brambory. V misce rozšlehejte vajíčka se smetanou, mlékem, solí, pepřem a drceným kmínem a brambory jimi zalijte. Misku vložte do trouby a pečte asi 60 minut do změknutí brambor a zezlátnutí povrchu.

Jak děláte francouzské brambory doma vy?

Reklama

Načítám