Hlavní obsah

Souboj receptů: Která bábovka je dnes ta nej?

Foto: Greta Blumajerová

V dnešním utkání šlo o bábovkyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

V souboji receptů jsme dnes rozhodli kuchařky otestovat na bábovkách. Ujala se toho Blanka s Biokuchařkou Hanky Zemanové a Lucka s Českou domácí kuchařkou. Která z nich byla lepší, se dozvíte za chvíli!

Článek

Bábovka je pečivo, kterému prostě nejde odolat. Už jen ten krásný tvar prostě přímo vybízí k tomu se do ní zakousnout, a pokud zrovna nějakou dobrou formu vybíráte, nechte si poradit v tomto nákupním průvodci.

Kukuřično-špaldová (ne)bábovka s tvarohem

Hana Zemanová: Biokuchařka Hanky Zemanové; Smart Press, Praha 2012.

Potřebujete: 150 g rostlinného tuku v biokvalitě (např. ViVe Bio slunečnicový), 15 lžic (200 g) rýžového nebo pšeničného sirupu, 250 g biotvarohu, 2 domácí vejce nebo vejce v biokvalitě, 150 g kukuřičné hladké mouky, 75 g špaldové hladké mouky Bioharmonie, 100 g rozinek, 3 lžíce (30 g) kukuřičného škrobu (v biokvalitě např. Amylon), 1 lžíce (20 g) kypřicího prášku bez fosfátů, koupíte v dm drogeriích nebo bioprodejnách.

Foto: Greta Blumajerová

Blančina biobábovka ani jako bábovka nevypadalaFoto: Greta Blumajerová

Postup: 1. Změklý tuk vyšlehejte se sirupem ručním šlehačem. Přidejte tvaroh a 2 celá vejce a smíchejte s vyšlehaným tukem.

2. Odděleně smíchejte suché části (mouku kukuřičnou i špaldovou, rozinky, maizenu, vinný kámen).

3. Do vyšlehané hmoty zamíchejte suchou směs a nalijte do vymazané bábovkové formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 170–180 ˚C (v horkovzdušné 150–160 ˚C) asi jednu hodinu.

Tip z kuchařky: Ze stejného těsta zkuste skvělý ovocný koláč. Z množství uvedeného v receptu udělejte 2 nižší koláčové korpusy, na které poskládejte například čerstvé meruňky a pečte kratší dobu (cca 35–40 minut).

Blančino hodnocení: „Bábovky nemám ráda a peču je jen zřídka. Upřednostňuju totiž cokoli s ovocem, takže i do svého receptu na špaldovou bábovku přidávám strouhaná jablka či kousek banánu. Ale k receptu: Při pohledu na ingredience jsem se trochu zhrozila, jak moc drahé některé budou: všechny totiž musely být v kvalitě bio. Ale nakonec to tak strašné vůbec nebylo. Díky tomu jsem si rozšířila obzory o další možné suroviny ze zdravé výživy, kterou sama běžně používám. Příprava byla snadná i rychlá. (Jen má chyba: podcenila jsem, že bábovka bez klasické formy způsobí mezi kolegy tolik rozruchu :-)). V receptu mě jen zaskočilo, že jsem v postupu našla přísadu, která v seznamu chybí (vinný kámen) a úplně tam chyběla informace, že maizena se říká kukuřičnému škrobu. A ještě jedna poznámka: rozhodně není potřeba bábovku péct skoro hodinu (jedině asi, když máte starou litinovou formu po babičce), mně stačila polovina.“

Jubilejní nadýchaná bábovka

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl I.; Mladá Fronta, Praha 2009.

Potřebujete:6 vajec, 3 žloutky, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g másla, citronovou kůru, vanilkový cukr, máslo a hrubou mouku na formu.

Foto: Greta Blumajerová

Lucčin výtvor chutnal nevýrazně a po vejcích... Ale za to může autorka receptu.Foto: Greta Blumajerová

Postup:Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte v kotlíku na mírném teple (ideálně nad parou), až směs hodně zhoustne. Stáhněte z tepla a šlehejte dál až do vychladnutí. Pak zlehka vařečkou vmíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, kůru a vanilkový cukr. Přesuňte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi tři čtvrtě hodiny.

Tip z kuchařky: „Bábovka tato jest lehoučká jak peří a jemné chuti,“ píše se o ní v jedné staré kuchařské knize. Při postupu „záleží na stejnoměrném šlehání a pak na tom, abychom hmotu přílišným horkem nespařily“. Při šlehání se vám určitě vyplatí elektrický šlehač.

Lucčino hodnocení receptu: „Co se týče přehlednosti kuchařky a srozumitelnosti receptů, nemohu nic vytknout. Konkrétní bábovkou, kterou jsem pekla, ale nejsem nijak nadšená. Byla dobrá, ale čekala jsem mnohem větší zázrak. Už jen proto, že bylo potřeba celkem dost vajec a jen samotné šlehání zabralo dost času.“

Máte i vy doma nějaký skvělý recept? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz nebo do zpráv na našich facebookových stránkách a přihlaste se tak do soutěže o hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

Reklama

Související témata:

Načítám