Hlavní obsah

Souboj receptů: Letní nepečené moučníky

Foto: Greta Blumajerová

Sladké dobroty nemusíte jen péct!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladké a dobré, přesně taková je dnešní dávka nepečených moučníků z naší redakce. O svoje oblíbené dobroty se tentokrát podělili Lucka, Michal a Jana. A rozhodně je z čeho vybírat!

Článek

Vzhledem k tomu, že u vás, našich čtenářek a čtenářů, měly nepečené dezerty vždy velký úspěch, rozhodli jsme se oprášit některé naše domácí recepty a podělit se o ně v dnešním Souboji receptů. Který je podle vás nejlepší dnes?

Dort za studena od Lucky

Potřebujete: 2 balíčky (200 g) dětských piškotů, 1 měkký tvaroh, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, osminku másla, osminku rostlinného tuku na pečení, 200 ml šlehačky, 1 ztužovač do šlehačky (nemusí být, ale já radši dávám), 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 dcl rumu, případně jen rumové aroma nebo šťávu z kompotu, hrst ozdobného cukrářského posypu.

Foto: Greta Blumajerová

Lucčin dort zaujal zejména jemnou pudinkovou chutíFoto: Greta Blumajerová

Postup:„Ze 400 ml mléka uvařte pudink (potřebujete ho hustší, proto se dává méně mléka, než je v návodu u pudinku) a neslaďte ho. Pudink nechte vychladnout a mezitím utřete tvaroh, máslo, tuk na pečení, cukr a žloutek. Nakonec přidejte vychladlý pudink a rozmixujte do hladké hmoty.

Do větší skleničky dejte 1 dcl rumu a zbytek doplňte vodou, budete tím vlhčit piškoty. Pokud máte děti a rum nechcete použít, stačí voda s pár kapkami rumového aroma nebo můžete piškoty vlhčit šťávou z oblíbeného kompotu, kterou také mírně zředíte vodou.

Nyní na dno dortové formy nasypte jeden balíček piškotů (nemusí být celý, prostě tak, aby piškoty bohatě pokryly dno), rovnoměrně je polijte polovinou vody s rumem. Poté piškoty potřete polovinou krému, který jste si předtím připravili z pudinku a dalších ingrediencí. Postup opakujte, tedy na krém nasypte druhý balíček piškotů, zvlhčete je zbylou tekutinou a rozetřete na ně zbytek krému. Dort přikryjte fólií a nechte ztuhnout v lednici minimálně dvě hodiny, ale ideální je nechat ho tam přes noc. Těsně před podáváním si ušlehejte šlehačku se ztužovačem a dort jí ozdobte. Zdobit také můžete jakýmkoli ovocem, kakaem, cukrářským posypem či čokoládovými hoblinkami.“

Další recepty na nepečené dezerty najdete v článku Tři nepečené dezerty, které budete milovat.

Ovocná bomba od Michala

Na 4 porce potřebujete: 100 g čerstvých jahod, 1 měkké mango, 400 ml smetany ke šlehání, 300 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, hrst cereálních lupínků, hrst piškotů, pár kočičích jazýčků.

Foto: Greta Blumajerová

Michalovu ovocnou dobrotu budete mít hotovou během chvilkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: „V zadání byly nepečené letní dezerty. Tak jsem se snažil sáhnout po něčem rychlém a přitom dobrém. Inspirací mi byl nápad kamarádky Verči, která podobnou ,míchaninu' připravila pro celou naši posádku minulý týden na lodi v Nizozemsku. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha, přidejte zakysanku, cukry, lupínky, piškoty, nalámané kočičí jazýčky a na kousky pokrájené jahody i mango. Promíchejte, naplňte do sklenic a dejte vychladit. V jednoduchosti je krása, uvidíte!“

Ovocný kuskus od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 150 g kuskusu, 300 ml mléka, podle chuti asi 2 lžíce třtinového cukru, 200 ml zakysané smetany, asi 6 jahod, 1 kiwi, 1/2 banánu a 1/2 manga. Ovoce samozřejmě můžete použít jakékoli, hodí se i mandarinky, hroznové víno nebo jablka, ale tahle kombinace se mi osvědčila prostě nejvíc.

Foto: Greta Blumajerová

Kuskus si můžete připravit i nasladkoFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Nejdřív očistěte a na drobné kousky nakrájejte všechno připravené ovoce. V hrnci přiveďte k varu mléko s cukrem. Když začne vřít, stáhněte ho z plotny, nasypte do něj kuskus a vše důkladně míchejte, podle potřeby můžete ještě trochu mléka přidat. Kuskus není třeba vařit, hotový je tím, že nabobtná. Pak do něj rychle přimíchejte všechno ovoce a zakysanou smetanu. Moje bývalá spolubydlící, od které recept mám, přidávala i trochu marmelády a skořici. Já sama mám tenhle sladký kuskus nejradši ještě teplý (chutná podobně jako ovocná krupičná kaše), skvělý je ale i vychlazený.“

Kuskus nejspíš znáte jen naslano. Pokud jste na něj teď dostali chuť, zkuste třeba Blančin lehoučký salát z článku Souboj receptů: Lehké večeře, po kterých nepřiberete.

Svoje tipy na nepečené dezerty posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejlepší z nich zveřejníme odměníme dárkem!

Načítám