Hlavní obsah

Souboj receptů: Lehké večeře, po kterých nepřiberete!

Foto: Petr Makovička

Tentokrát se dámy pustily do večeří lehčích, dietnějšíchFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky jste si dali jako novoroční předsevzetí zhubnout nějaké to kilo? Nebo si jen chcete po vánočním přejídání trochu pročistit tělo? Ať je to tak nebo tak, rozhodli jsme se dát vám hned ze začátku roku tři tipy na lehké, nekalorické a snadné večeře, které vám budou zaručeně chutnat!

Článek

O tom, že nezdravé věci jsou zpravidla ty dobré, jste se během svého života určitě nejednou přesvědčili. Vařit zdravě, dietně, a přitom dobře jde ale taky. Co si jako odlehčenou večeři vaří naše redaktorky?

Kuskusový salát od Blanky

Na 2 porce potřebujete: 100 g kuskusu, 2 dl vroucí vody, hrst sterilovaných nebo uvařených fazolí, 50 g balkánského sýru, 1/2 červené papriky, 1 rajče, 2 ředkvičky, černé olivy, hrst sterilovaného hrášku a kukuřice, 1 lžíci olivového oleje, 1 stroužek česneku podle chuti a potřeby sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Kdo má rád kuskus, pro toho je tento salát jasnou volbouFoto: Petr Makovička

Postup: „Kuskus nasypte do misky, zalijte ho horkou vodou a nechte asi 5 minut odstát, až nabobtná a změkne. Aby vaše večeře měla především bílkoviny, přidejte do ní fazole a nakrájený balkánský sýr. Pak přidejte hodně zeleniny: na kostičky nakrájenou červenou papriku, rajčata, ředkvičky, černé olivy a pro barevnost také hrášek s kukuřicí. Vše smíchejte se lžící olivového oleje, do něhož jste předtím přimíchali prolisovaný stroužek česneku. Dochuťte solí a pepřem (zejména solí ale šetřte!) a podávejte. Pro chladné večery doporučuji čerstvou zeleninu nahradit teplou variantou salátu: kuskus smíchejte s mraženou, na pánvi na lžíci oleje připravenou zeleninou.“

Pokud máte rádi kuskusové saláty, nenechte si ujít ani ten s rajčaty a tuňákem od Jany Ch. z článku Souboj receptů: Rajčatové variace.

Treska pečená se zeleninou od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 2 filety z tresky nebo jiné mořské ryby, 1 rajče, 1/2 papriky, kousek pórku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a provensálské koření nebo tymián. Před nákupem také zkontrolujte, jestli máte doma alobal!

Foto: Petr Makovička

Provoněná a šťavnatá je rybí večeře podle JanyFoto: Petr Makovička

Postup: „Je to jednoduché a dobré! Rybí filety zlehka osolte a opepřete a potřete z obou stran olivovým olejem. Z alobalu odtrhněte dva větší čtverce, které potřete zbytkem oleje. Doprostřed alobalu položte rybu, navrstvěte na ni na kolečka nakrájené rajče a pórek a na kostičky nakrájenou papriku. Posypte špetkou provensálského koření nebo tymiánu, alobal uzavřete do měšce a vložte asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Přílohu si zvolte sami – mně třeba stačí jen ona upečená zelenina přelitá výpekem z alobalu, hodí se ale i brambory nebo tmavá bagetka.“

Skvělé jsou i Michalovy tipy z článku Večeře téměř bez práce? Z alobalu!.

Tofu s rajčaty a rýží od Sabiny

Na 2 porce potřebujete: jedno balení tofu natural, 6 rajčat (větších cherry), 3 stroužky česneku, olivový olej, kvalitní sójovou omáčku, majoránku, oblíbenou rýži (já jsem použila bio rýži natural).

Foto: Petr Makovička

Sabině přispěl receptem manželFoto: Petr Makovička

Postup: „Tento recept jsem si vypůjčila od svého manžela vegetariána. Nejlepší je nejdříve naložit tofu a nechat ho několik hodin v lednici, ale není to bezpodmínečně nutné. Tofu nakrájejte na úzké nudličky, vložte ho do mísy a zalijte sójovou omáčkou. Propasírujte česnek, nakrájejte rajčata na čtvrtiny a spolu s majoránkou a olivovým olejem přidejte k tofu. Promíchejte a uložte do lednice. Dejte vařit rýži dle návodu na obalu a těsně před koncem varu prohřejte směs s tofu na pánvičce. Servírujte buď smíchané s rýží, nebo odděleně. Dobrou chuť!“

Tipy na další skvělé a jednoduché večeře najdete v článku Souboj receptů: Dietní večeře.

Jaké lehké a dietní večeře si doma chystáte vy? O svoje tipy se můžete podělit v diskusi pod článkem nebo na e-mailu jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám