Článek
Co péct v zimě? Pokud vás honí mlsná a zatoužíte po ovocném moučníku, máte vlastně dvě možnosti: buď sáhnout po kompotu, anebo po exotickém ovoci. Hvězdami dnešního souboj receptů jsou (kromě redaktorek Renči a Lucky) sladkosti z banánů. Který je lepší? Vyzkoušejte je a rozsekněte to společně s námi!
Banánové jednohubky podle Renči
Na 6 porcí potřebujete: 6 banánů, 200 g hořké čokolády, cukrářské zdobení, oříšky, kokos, chilli

Chystáte-li menší party a nestíháte, tyto jednohubky vám vytrhnou trn z patyFoto: Greta Blumajerová
Postup: Milujete banán v čokoládě? Pokud vás honí mlsná, je tohle pro vás ideální volba na vteřinový dezert. Banány rozkrájejte na asi 5 cm dlouhé špalíky a namočte je do rozpuštěné čokolády (buď celé, a pak je dáte na talířek, anebo jen jejich špičku, a pak je napíchněte na špejli jako lízátko nebo nanuk). Banán v čokoládě pak namočte v cukrářském zdobení, kokosu, rozsekaných oříškách…
Vyzkoušet můžete i variantu s chilli, které dává banánu v čokoládě překvapivý šmrnc. V létě můžete dát banány před konzumací do mrazáku, a pak se promění v banánové nanuky s čokoládou.
Banánový rychlodort
Na dortovou formu o průměru 22 cm potřebujete: 4 vejce, 60 g rostlinného oleje, 150 g cukru krystal, 90 g polohrubé mouky, 40 g kakaa. Na náplň:750 g měkkého tvarohu, 5 lžic cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 2–4 lžíce rumu či pár kapek rumového aromatu, 2–3 banány, 3 hrsti dětských piškotů, kakao na posypání

Piškotovým dortíkem se zavděčíte dětem i dospělýmFoto: Greta Blumajerová
Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 50 gramy cukru krystal a s olejem. Bílky v jiné nádobě vyšlehejte do pěny se zbytkem cukru. Pak obě hmoty spojte a přidejte mouku a kakao. Těsto nalejte do dortové formy vymazané olejem a pečte zhruba dvacet minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
Na náplň je potřeba nejdřív ušlehat šlehačku se ztužovačem (ten není nutný, ale Lucka ho používá, protože je šlehačka opravdu hezky hustá, ne tekutá). Šlehačku pak smíchejte s tvarohem, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a rumem. Ten přidávejte podle vlastní chuti, Lucka používá místo rumu rumové aroma, protože dort jedí i děti.

Jak servírovat dorty? Na šikovných podnosech!Foto: Archiv firem
Na vychladlý korpus pak namažte tenkou vrstvu náplně, zbytek náplně si schovejte, ještě ji budete potřebovat. Naklaďte banán nakrájený na kolečka, na banány vyrovnejte dětské piškoty. To vše potřete zbytkem náplně, tato vrstva by měla být silnější než ta první. Nakonec dort posypte kakaem, případně nastrouhanou hořkou čokoládou. Ideální je dort nechat ztuhnout přes noc v lednici, ale v případě potřeby stačí, když bude v chladničce alespoň dvě hodiny.
A jaké banánové dobroty vedou u vás doma?