Hlavní obsah

Souboj receptů: Milujeme banány! Jako jednohubky i v rychlodortu

Foto: Greta Blumajerová

Banánové nápady? Zkuste tipy přímo z redakce!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fronta na banány už dnes asi nehrozí, ale zástup na dobroty z dnešního souboje? Nedivili bychom se! Pusťte se s námi do jednohubek i rychlodortu a rozhodněte, co je lepší.

Článek

Co péct v zimě? Pokud vás honí mlsná a zatoužíte po ovocném moučníku, máte vlastně dvě možnosti: buď sáhnout po kompotu, anebo po exotickém ovoci. Hvězdami dnešního souboj receptů jsou (kromě redaktorek Renči a Lucky) sladkosti z banánů. Který je lepší? Vyzkoušejte je a rozsekněte to společně s námi!

Banánové jednohubky podle Renči

Na 6 porcí potřebujete: 6 banánů, 200 g hořké čokolády, cukrářské zdobení, oříšky, kokos, chilli

Foto: Greta Blumajerová

Chystáte-li menší party a nestíháte, tyto jednohubky vám vytrhnou trn z patyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Milujete banán v čokoládě? Pokud vás honí mlsná, je tohle pro vás ideální volba na vteřinový dezert. Banány rozkrájejte na asi 5 cm dlouhé špalíky a namočte je do rozpuštěné čokolády (buď celé, a pak je dáte na talířek, anebo jen jejich špičku, a pak je napíchněte na špejli jako lízátko nebo nanuk). Banán v čokoládě pak namočte v cukrářském zdobení, kokosu, rozsekaných oříškách…

Vyzkoušet můžete i variantu s chilli, které dává banánu v čokoládě překvapivý šmrnc. V létě můžete dát banány před konzumací do mrazáku, a pak se promění v banánové nanuky s čokoládou.

Banánový rychlodort

Na dortovou formu o průměru 22 cm potřebujete: 4 vejce, 60 g rostlinného oleje, 150 g cukru krystal, 90 g polohrubé mouky, 40 g kakaa. Na náplň:750 g měkkého tvarohu, 5 lžic cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 2–4 lžíce rumu či pár kapek rumového aromatu, 2–3 banány, 3 hrsti dětských piškotů, kakao na posypání

Foto: Greta Blumajerová

Piškotovým dortíkem se zavděčíte dětem i dospělýmFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 50 gramy cukru krystal a s olejem. Bílky v jiné nádobě vyšlehejte do pěny se zbytkem cukru. Pak obě hmoty spojte a přidejte mouku a kakao. Těsto nalejte do dortové formy vymazané olejem a pečte zhruba dvacet minut. Upečený korpus nechte vychladnout.

Na náplň je potřeba nejdřív ušlehat šlehačku se ztužovačem (ten není nutný, ale Lucka ho používá, protože je šlehačka opravdu hezky hustá, ne tekutá). Šlehačku pak smíchejte s tvarohem, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a rumem. Ten přidávejte podle vlastní chuti, Lucka používá místo rumu rumové aroma, protože dort jedí i děti.

Foto: Archiv firem

Jak servírovat dorty? Na šikovných podnosech!Foto: Archiv firem

Na vychladlý korpus pak namažte tenkou vrstvu náplně, zbytek náplně si schovejte, ještě ji budete potřebovat. Naklaďte banán nakrájený na kolečka, na banány vyrovnejte dětské piškoty. To vše potřete zbytkem náplně, tato vrstva by měla být silnější než ta první. Nakonec dort posypte kakaem, případně nastrouhanou hořkou čokoládou. Ideální je dort nechat ztuhnout přes noc v lednici, ale v případě potřeby stačí, když bude v chladničce alespoň dvě hodiny.

A jaké banánové dobroty vedou u vás doma?

Reklama

Načítám