Hlavní obsah

Souboj receptů: Skořicové moučníky, které zahřejí na těle i na duši

Foto: Mona Martinů

Klára s Katkou dnes soutěžily ve skořicových pochoutkáchFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní souboj je nejen sladký, ale hlavně neuvěřitelně voňavý, peklo se totiž se skořicí! Její nezaměnitelné aroma se neslo celou redakcí a všem se předem sbíhaly sliny. Vyzkoušejte naše dva tipy!

Článek

V dnešním souboji jsem se utkala s naší kolegyní Katkou, která proti mně nasadila zbraně těžkého kalibru – dokonalý jablko-skořicový koláč, který byl krásně vláčný a akorát sladký. Já jsem upekla jednoduché skořicové šneky z listového těsta a mandlovou polevou, které zvládne každý, a přitom si na nich pochutnáte. Který z moučníků nakonec ostatním kolegům zachutnal víc?

Katčin dokonalý koláč s jablky

Na 1 koláčovou formu potřebujete: 75 g hladké mouky, 75 g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 2 vajíčka, 2 velká jablka, 8 lžic oleje, 5 lžic mléka, 3 lžičky mleté skořice, ½ kypřicího prášku, 2 hrsti ořechů, sůl, zakysanou smetanu k podávání

Foto: Mona Martinů

Katčin koláč byl jemný a výbornýFoto: Mona Martinů

Postup: Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přidejte mléko a olej. V další misce smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a skořici a promíchejte. Sypkou směs opatrně po částech vmíchávejte k vyšlehaným žloutkům.

Pak ručně po lžicích vmíchejte připravený sníh. Nakonec do těsta přidejte jablka nastrouhaná nahrubo (můžete i najemno, ale takhle neztratí strukturu) a posekané ořechy na větší kousky. Těsto nalejte do koláčové nebo dortové formy, pečte asi 40 minut na 175 °C a podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Skořicovo-mandlové šneky podle Kláry

Na 20 šneků potřebujete:500 g listového těsta, 120 g másla, 250 g třtinového cukru, 3 lžíce mleté skořice, 50 g mletých mandlí, 1 vajíčko, pečicí papír

Na polevu: 40 ml mandlového likéru, 5 lžic cukru, 1 lžíci vody

Foto: Mona Martinů

Šneky se moc povedly, i když cukru v nich mohlo být trochu méněFoto: Mona Martinů

Postup: Listové těsto rozválejte na tenký plát. V misce smíchejte rozpuštěné máslo, skořici, třtinový cukr a mleté mandle. Náplň rovnoměrně rozprostřete po plátu těsta a pomocí válečku ji do těsta trochu zamáčkněte. Těsto pevně srolujte, konec potřete rozkvedlaným vajíčkem a slepte. Ostrým nožem z válečku odkrajujte jednotlivé šneky.

Na plech dejte pečicí papír, šneky na něj rozložte, potřete zbytkem rozkvedlaného vajíčka a dejte péct na 180 °C asi 15 minut, dokud nebudou dozlatova. Nechte je trochu vychladnout a nerovnoměrně na ně nacákejte polevu, kterou připravíte smícháním cukru, mandlového likéru a vody.

Jaké moučníky se skořicí pečete doma vy? A co skořicové vánoční cukroví, máte nějaké oblíbené?

Reklama

Načítám