Hlavní obsah

Souboj receptů: Super nápady ze sýrů!

Foto: Petr Makovička

Souboje ve jménu sýru se zúčastnily Sabina, Jana Ch. a Magda a předvedly opravdové dobrotyFoto: Petr Makovička

Postáváte pravidelně v obchodě nad pultem se sýry a přemýšlíte, který si dáte a co z něj uděláte? Pak tu pro vás máme dnes několik tipů. Na své si přijdou milovníci slaných sýrových klasik a i trochu netradičního citronového cheesecaku. Už se vám sbíhají sliny?

Článek

V dnešních receptech od Magdy, Sabiny a ode mě si navíc vybere jakkoli zdatná kuchařka či kuchař – zatímco pečený hermelín a nivový štrúdl zvládne i ten, kdo u plotny ještě nikdy nestál, Sabinin cheesecake už přece jen trochu zručnosti vyžaduje. Který z receptů vyzkoušíte vy?

Citronový cheesecake od Sabiny

Na 1 dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: na těsto 100 g máslových sušenek (já použila BeBe) a 125 g másla. Na náplň si nachystejte 4 žloutky, 4 lžíce cukru, šťávu ze 2 citronů a 500 g mascarpone.

Foto: Petr Makovička

Netradičně pojala souboj SabinaFoto: Petr Makovička

Postup: „Vynikající, a přitom jednoduché, to je mé heslo! Začněte těstem: sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu vložte na dno nevymazané dortové formy a rovnoměrně ji rozprostřete, bude jen velmi nízká. Dejte na 10–12 minut péct do trouby při 200 stupních Celsia (já volím nehorkovzdušný program, topí tak nějak pomaleji:-)). Mezitím si připravte náplň: žloutky s cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte do nadýchané pěny. Tento krok je důležitý – pokud vyšlehání ‚odfláknete‘, může se stát, že vám náplň neztuhne, a to nikomu nepřeju, také už se mi to kdysi stalo! Poté do toho opatrně vmíchejte mascarpone. Směsí zalijte vychladlý korpus a dejte, nejlépe na noc, ztuhnout do lednice. Dobrou chuť!“

Cheesecake se dá dělat mnoha různými způsoby. Vyzkoušet můžete také jahodový z článku Nej šéfkuchaři vaří: Tři jahodové dezerty.

Můj štrúdl s nivou, slaninou a česnekem

Na 1 nohu štrúdlu potřebujete: 270 g hotového listového těsta, 120 g nivy, 4 stroužky česneku, 100 g plátkové anglické slaniny a 1 vajíčko.

Foto: Petr Makovička

Jana vsadila na klasickou zbraň, slaný štrúdlFoto: Petr Makovička

Postup: „Přiznávám, že recept není nijak extra originální, ale třeba někomu poslouží jako dobrý tip na rychlou večeři! Na pánev rozložte plátky anglické slaniny (žádný tuk navíc není potřeba) a opečte je z obou stran, až budou krásně křupavé. Hotové plátky nechte vychladnout. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na obdélník tenký asi 1 mm. Česnek prolisujte do sklenky nebo hrníčku, přidejte asi 2 lžíce vody a pomocí mašlovačky jej rovnoměrně naneste po celé délce na asi 1/3 těsta. Na něj položte vychladlé plátky slaniny (jinak by vám těsto ‚rozpustily‘), posypte nahrubo nastrouhanou nivou a štrúdl zabalte a na koncích zadělejte, aby sýr nevytekl. Nakonec rozšlehejte vajíčko, štrúdl jím potřete a dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia na asi 20 minut.“

Další tipy na různá štrúdlová těsta i náplně najdete v článku Domácí štrúdly, jak je neznáte.

Pečený hermelín jako vzpomínka na letní grilovačky od Magdy

Na 3 porce potřebujete: 3 hermelíny, 3 stroužky česneku, grilovací koření, tymián nebo jiné bylinky, olivový olej a alobal.

Foto: Petr Makovička

Jako vzpomínku na letní grilovačku připravila Magda grilovaný hermelínFoto: Petr Makovička

Postup: „Hermelíny rozřízněte podél a dovnitř dejte trochu grilovacího koření a rozmarýnu a několik plátků česneku. Pokud máte, přidejte i čerstvé bylinky! Pak hermelín zase přiklopte, potřete olivovým olejem, vršek dozdobte ještě plátky česneku a rozmarýnem a zabalte do alobalu jako měšce. Hermelíny pečte při 200 stupních Celsia asi 10 minut, aby se vnitřek sýru roztekl, a podávejte s chlebem nebo bagetkou.“

Bezpodmínečně musíte ochutnat také čedarové kuličky od Jany F. z článku Souboj receptů: Čtyři porce do 100 korun.

A jaké sýrové dobroty doma děláte vy? Podělte se s ostatními o svoje rady a tipy!

Načítám