Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři báječné dorty plné lásky

Foto: Mona Martinů

Tři dorty se už nesou! Který vyhrál?Foto: Mona Martinů

Reklama

Měsíc plný lásky začíná už v pátek. Jak jeho příchod oslavit? Sladkosti z dnešního souboje k tomu přímo vybízejí! Čtenářka Lenka nás navíc doslova odzbrojila hned dvěma skvělými dorty. Odoláte jim?

Článek

„Nevěděla jsem, který z nich udělat, a tak jsem přichystala oba,“ usmívala se čtenářka Lenka už ve dveřích, když dorazila k nám do redakce na souboj receptů. V rukou přitom držela hned dva lahodně vypadající dorty. Téma znělo jasně: májové moučníky z lásky. Za redakci jsem byl nominaný já sám. A který z dnešních tří receptů byl nakonec ten nej?

Tvarohový dort s lesním ovocem podle Lenky

Na korpus potřebujete:250 g máslových sušenek, 120 g másla. Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 1 vejce, 40 g másla, 2 lžíce pšeničné celozrnné jemně mleté mouky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, šťávu z ½ citronu, kůru z 1 pomeranče. Na dozdobení: 150 g čerstvé nebo mrazené lesní směsi, 1 sáček dortového želé

Foto: Mona Martinů

Tvarohový dort je plný ovoce. Odoláte mu?Foto: Mona Martinů

Postup: Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte najemno a zalejte je rozpuštěným máslem. Směs napěchujte do dortové formy, nezapomeňte ani na její strany. Základ dejte do trouby na 15 minut péct, poté ho nechte krátce vychladit. Pak už jen stačí šlehačem smíchat všechny suroviny na náplň a dort vrátit do trouby na dalších 45 minut. Když vychladne, poklaďte ho ovocem a zalejte dortovým želé, které připravte podle návodu na obalu. A je to!

Michalův nahý dort

Na korpus potřebujete:5 vajec, 5 lžic horké vody, 300 g cukru krupice, 270 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, půl sáčku kypřicího prášku

Na krém: 500 g polotučného tvarohu, 400 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku bez vaření, 8 lžic cukru moučka, 250 g jahod

Foto: Mona Martinů

Nahé dorty slaví v poslední době velký úspěchFoto: Mona Martinů

Postup: Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Vejce vyšlehejte s cukrem a horkou vodou. Pak do základu zlehka vmíchejte směs mouky, kakaa a kypřicího prášku. Těsto nalejte do formy o průměru 22 cm a korpus pečte 45 až 50 minut. Když vychladne, dvakrát ho prokrojte.

Do mísy dejte tekutou smetanu, tvaroh, cukr i pudinkový prášek a krém krátce zašlehejte ručním šlehačem. Poté jím promažte každé patro, které nezapomeňte doplnit pokrájenými jahodami. A je hotovo!

Foto: Archiv firem

Motiv srdce vás baví? Pořiďte si stylové pomocníky do kuchyně!Foto: Archiv firem

Lenčin cheesecake s lesním ovocem a čokoládou

Na formu ve tvaru srdce potřebujete: 100 g třtinového cukru, 100 g másla, 200 g čokolády na vaření, 4 vejce, 3 lžíce hladké mouky. Na tvarohový krém:250 g mascarpone, 250 g polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, kůru z 1 pomeranče, 200 ml smetany ke šlehání. Na náplň z lesního ovoce:150 g čerstvé nebo mrazené lesní směsi, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 ml vody, 2 lžíce třtinového cukru. Na ozdobu:jahody, mátu

Foto: Mona Martinů

Přemýšlíte o sladkosti z lásky? Tady je inspirace!Foto: Mona Martinů

Postup:Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou a cukrem. Když se směs spojí, dejte ji na vzduch zchladnout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do zchladlého základu pak po jednom všlehejte vejce a hladkou mouku. Těsto nalejte do formy a pečte v troubě asi 30 minut.

Mezitím smíchejte všechny suroviny na tvarohový krém (včetně tekuté smetany) a dejte ho vychladit do lednice. Pudinkový prášek rozmíchejte ve vodě, smíchejte ho v hrnci s lesním ovocem a cukrem a přiveďte k varu. Pak ovocnou směs stáhněte z plotny a nechte zchladnout. Na korpus nakonec nalejte tvarohový krém, následuje směs z lesního ovoce a je to. Dozdobte případně mátou a jahodami a dejte do lednice odležet.

Jaké májové dobroty hrají prim u vás doma?

Reklama

Načítám