Hlavní obsah

Souboj receptů: V hlavní roli krůtí maso

Foto: Greta Blumajerová

Sabina i Kamila krůtí maso milujíFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo držel dietu, určitě zkoušel uvařit něco lahodného z krůtího masa. O to se pokusily i Sabina s Kamilou, které obě předvedly dokonalou symfonii chutí. Dáte si s námi těstoviny nebo špenátové roládky?

Článek

Předsudků na téma, že krůtí maso je příliš suché, se po světě šíří spousta. Naštěstí jsou ale stejně dobře známy jeho přednosti – lahodná chuť, křehkost, a hlavně skvělé nutriční vlastnosti. Maso z krůtích prsou je totiž velmi lehce stravitelné a obsahuje velké množství kvalitních bílkovin. Tohle vědí velmi dobře i naše šéfredaktorka Kamila a editorka Sabina, které s přihláškou na „krůtí souboj“ neváhaly ani chvilku. A jak dopadly?

Krůtí prsa se sušenými rajčaty a mozzarellou od Kamily

Potřebujete: 400 g krůtích prsou, 140 g sušených rajčat, 100 g vepřové slaniny na plátky, tři stroužky česneku, 400g konzervu krájených rajčat s bazalkou, 125 g mozzarelly, 70 g kaparů, 500 g těstovin tagliatelle, parmezán na zapečení, sůl, pepř, oregano, rozmarýn.

Foto: Greta Blumajerová

Kamilina směs na těstoviny se sušenými rajčaty prostě neměla chybuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Krůtí prsa si můžete naložit s oblíbeným kořením, nebo je nakrájet a okořenit dle chuti až těsně před vařením (já použila sladkou mletou papriku, sůl a pepř). Pak je orestujte na pánvi, přidejte slaninu pokrájenou na proužky, pokrájená sušená rajčata a ještě chvíli restujte. Přidejte kousky rajčat z konzervy, nakrájenou mozzarellu a kapary a prolisujte česnek. Okořeňte oreganem, rozmarýnem, solí a pepřem, případně jiným kořením dle vlastní chuti. Mezitím vedle uvařte podle návodu tagliatelle. Vezměte zapékací mističky, vložte do nich těstoviny, na ně navrstvěte porci krůtí směsi, posypte parmezánem a dejte na 10 minut zapéct.

Krůtí rolka plněná špenátem a brambory

Jana Vašáková, Petra Lamschová: Velký dietní plán aneb 12 jídelníčků na celý rok; Mladá fronta, Praha 2012.

Na 2 porce potřebujete:100 g krůtích prsíček, 150 g čerstvého špenátu (nebo 100 g mraženého), 20 g ricotty, jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 100 g brambor na přílohu, 1 lžičku řepkového oleje, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Roládky se špenátem zvládnete hravě i vyFoto: Greta Blumajerová

Postup:Omyté brambory nakrájejte na měsíčky a dejte péct na pečicím papíře do trouby. Krůtí prsíčka podélně rozkrojte na tenčí plátky, osolte a opepřete. Čerstvé listy špenátu zbavte řapíku a zprudka je spařte společně s jarní cibulkou a česnekem. (Pokud budete jako já používat mražený, pak na lžičce oleje orestujte cibulku a česnek a přidejte rozmrazený špenát.) Smíchejte s ricottou a směs vložte do plátku masa. Zabalte (já převázala nití) a na pánvi orestujte na oleji z obou stran. Podávejte s pečenými bramborami.

Jak se Sabině kuchařka líbila? „Podle této kuchařky se mi vařilo moc dobře, je přehledná a stručná, to mám ráda. Jediné, co mi vadilo, bylo, že není uvedeno množství cibulky a jak připravit česnek a zmiňovanou cibulku. Oboje jsem nakrájela na kolečka, ale myslím, že česneku by spíše slušelo prolisování, špenátu by to jistě prospělo. Také jsem postrádala teplotu a dobu pečení u brambor. Možná kuchařka není vhodná pro úplné začátečníky.“

Máte krůtí maso na stole pravidelně, nebo spíš výjimečně? A jaký recept je ten váš oblíbený?

Načítám