Hlavní obsah

Souboj receptů: V hlavní roli parmezán. Dáte si kuskus, nebo rizoto?

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Parmezán je sýr výrazné chuti i aroma, který jedni nenávidějí a druzí milují – nic mezi tím. Pro tu druhou skupinu jsme si Kamila a já připravily dva skvělé tipy, a opravdu je na co se těšit!

Článek

V dnešní době je parmezán nebo minimálně sýry parmezánového typu k sehnání stejně tak snadno, jako třeba balkánský sýr nebo mozzarella. Právě proto jsme se s Kamilou pustily do přípravy pokrmů, ve kterých hraje parmezán hlavní roli. A co jsme pro vás uvařily? Kamila vsadila na kuskus se zeleninou, já zase na tradiční parmezánové rizoto. Kdo vyhrál?

Klářino parmezánové rizoto

Na 4 porce potřebujete: 4 šalotky, 350 g kulatozrnné rýže, 300 ml bílého vína, 1 l vývaru (je jedno, zda zvolíte hovězí, kuřecí, zeleninový...), dvě hrsti čerstvých bylinek podle chuti (já použila bazalku, tymián, oregano a pažitku), 200 g parmezánu, sůl, pepř, 2 lžíce másla

Foto: Greta Blumajerová

Parmezánové rizoto redakci opravdu chutnalo, jeho příprava je přitom velice jednoducháFoto: Greta Blumajerová

Postup: V hluboké pánvi rozpusťte lžíci másla a dejte na ni zvolna opékat šalotku nakrájenou najemno. Když trochu chytne barvu a začne vonět, zasypte ji rýží a za stálého míchaní asi minutu společně opékejte. Pak směs zalejte vínem, oheň stáhněte na minimum a víno nechte pozvolna vyvařovat.

Když je přebytečná tekutina vyvařená, zalejte rizoto půlkou vývaru. Tekutina se vsákne do rýže. Poté dolejte druhou půlku vývaru. Ve chvíli, kdy je rýže krásně měkká a krémovitá, přisypte bylinky nasekané najemno a nastrouhaný parmezán. Nakonec vmíchejte druhou lžíci másla, osolte a opepřete podle chuti.

Kuskus se zeleninou podle Kamily

Na 4 porce potřebujete: 200 g kuskusu, 400 ml vývaru (kuřecího, hovězího nebo zeleninového), trošku másla, jednu menší cuketu, 500 g zeleného chřestu, 2 hrsti vyloupaného čerstvého hrášku, sůl, pepř, parmezán dle chuti, šťáva z půlky citronu

Foto: Greta Blumajerová

Kamilin kuskus je na první pohled chutný, zdravý a lehkýFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kuskus zalejte horkým vývarem, přiklopte pokličkou a nechte odpočívat. Mezitím vyloupejte hrášek, nakrájejte cuketu na kostičky, chřestu odlámejte konce (případně, je-li silnější, ho i oloupejte) a nakrájejte jej na asi centimetrové kousky. Na hlubší pánvi nechte rozpustit máslo a zeleninu na něm pár minut restujte (ne moc dlouho – ať zůstane křupavá). Pak přidejte kuskus, který mezitím vsákl všechnu vodu a změkl. Zasypte nastrouhaným parmezánem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Na závěr prolejte šťávou z půlky citronu.

Máte rádi parmezán? Jaké je vaše oblíbené jídlo s tímto sýrem? Napište nám do diskuse!

Reklama

Načítám