Hlavní obsah

Špatně se vám dýchá, jste utahaní? Nadopujte se kyslíkem!

Foto: thinkstock

Pobyt na horách je ta nejlepší kyslíková kúra. Ti, kdo z města utéci nemohou, si ale musejí poradit jinakFoto: thinkstock

Reklama

Máte našedlou pokožku, i když se o ni vzorně staráte? Cítíte se pořád unavení nebo nervózní? Obtěžují vás bolesti hlavy, a lékaři nevědí proč? Možná jste jen tak trochu přidušení!

Článek

Kyslík je všude okolo – přesto je možné trpět jeho nedostatkem. Žijete-li ve městě, strávíte většinu svého života ve špatně větraných nebo ještě hůř, klimatizovaných kancelářích, utěsněných autobusech nebo rovnou pod zemí. Dýcháte povrchně a rychle. Schopnost čerpat kyslík z plic do krve a následně do potřebných orgánů v těle se navíc zhoršuje se stoupajícím věkem, ve stresu a při mizerné životosprávě. Pomocí oxygenoterapie (léčby kyslíkem) se ale můžete tímhle životabudičem nadopovat!

Pořádně se nadechnout

Vdechování kyslíkem obohaceného vzduchu pomocí masky nebo nosní cévky je nejrozšířenější oxygenoterapeutickou procedurou. Je možné ji absolvovat v lázních, wellness centrech i kosmetických studiích. O kouzelný elixír proti všem neduhům určitě nejde, odborníci ale připouštějí, že terapie může posílit imunitní systém, například po dlouhé nemoci. Zvýší také pružnost plicní tkáně – po určitou dobu po tomto „tréninku” pak tělo dokáže lépe využívat přirozený kyslík ze vzduchu.

Aby měla oxygenoterapie nějaký význam, nestačí se nadýchat kyslíku jednorázově. Doporučuje se aplikovat ji denně minimálně po dobu jednoho až dvou týdnů. Cena jednoho půlhodinového sezení se pohybuje přibližně okolo 200–300 Kč.

Foto: thinkstock

Na kyslíkovou terapii se můžete objednat ve zdravotnických i wellness zařízeních. Může pomoci při rekonvalescenci i zlepšit psychický stavFoto: thinkstock

V přetlakové komoře

Když se nadechnete, vzdušný kyslík se v plicích naváže na červené krvinky a krev ho pak roznese všude, kde je potřeba. Do některých částí těla se ale okysličená krev dostává hůř, třeba do popálené kůže, cév zúžených aterosklerózou nebo do mozku. Vdechování kyslíku tady nepomůže, protože červené krvinky ho stejně víc „neunesou“. Pokud ale zvýšíte tlak vzduchu, transportní schopnost krve naroste. Množství rozpuštěného kyslíku se zvětší a dostane se všude.

Toho využívá metoda zvaná hyperbarická oxygenoterapie. Provádí se v hyperbarické komoře, velkém ocelovém válci, ve kterém je atmosférický tlak 1,6 atmosféry, což odpovídá hloubce 16 m pod vodou. V komoře strávíte 1,5 až 2 hodiny, můžete si číst nebo poslouchat hudbu, při tom ale dýcháte z masky kyslík. Není to nepříjemné, nanejvýš můžete mít pocit zalehlých uší jako v letadle. Kúru předepisuje lékař (aby měla správný účinek, je třeba absolvovat aspoň deset sezení) a hradí ji zdravotní pojišťovny.

Foto: thinkstock

Kyslíková mezoterapie povzbudí tvorbu kolagenu a do hlubších vrstev pokožky vpraví výživné látkyFoto: thinkstock

Krásnější díky kyslíku

O mezoterapii jste už asi slyšeli – jde o kosmetickou proceduru, při které se do kůže vstřikuje mikroskopickými jehličkami léčivý roztok.

Při kyslíkové mezoterapii nejsou jehličky potřeba: na tvář vám nanesou hydratační masku s hyaluronovou kyselinou a výživnými látkami, a pak vám obličej „osprchují“ pomocí pistole, ze které pod tlakem tryská 93% kyslík. Účinné látky se tak dostanou do hlubší vrstvy pokožky bez jejího narušení. Výsledek je viditelný, ovšem jen dočasný: vydrží týden až dva. Podle rozsahu ošetřované plochy (a také luxusnosti salonu) se cena jednoho ošetření pohybuje přibližně v rozmezí 500 a 1500 Kč.

Kyslík z plechovky? Hlavně pro sportovce

Medicínský kyslík v plechové nádobce s náústkem, který můžete přímo vdechovat, slouží k okamžitému zvýšení výkonu a oddálení únavy. „Pro běžného člověka je k ničemu. Lepší je, když se při sportu naučíte správně hospodařit s dechem,“ myslí si trenér a bojovník smíšených bojových umění André Reinders.

Foto: Archiv firem

Naše tipy pro zdraví a krásu! Na foto (zleva): 1. Sprchový peeling gel Eveline Slim 4D s kofeinem 250 ml účinně čistí pleť a stimuluje proces spalování tukové tkáně. 2. Doplněk stravy Walmark GinkoPrim Max 120 tablet je kombinací tří látek: ginkgo biloby, DMAE a hořčíku. 3. Zklidňující pleťový krém Weleda 50 ml chrání velmi citlivou pokožku se sklonem k atopiiFoto: Archiv firem

Co myslíte, je lepší sosat kyslík z plechovky, nebo vyrazit na túru na hory? My v tom máme jasno!

Reklama

Související témata:

Načítám