Hlavní obsah

Speciál na téma mazání běžek. Kolik byste měli mít vosků?

Foto: Pressmaster; Shutterstock.com

Vyrážíte na běžky? Správné namazání skluznice je základ!Foto: Pressmaster; Shutterstock.com

Reklama

Než vyrazíte na běžky, měli byste je namazat. Ovšem je to věc zapeklitá a nikdo vám nedá univerzální návod. Platí jen pár základních pravidel, která ochrání lyže a vám zpříjemní sportování.

Článek

Sportovní vybavení je dnes poměrně drahé, proto je třeba se o ně náležitě starat. První pravidlo v této oblasti shrnul David Adam ze servisu Ski Adam: „Běžky je nutné mazat neustále, jinak hrozí poškození skluznice. To základní je na skluz, tedy aby dobře jely z kopce. Vosk by se měl nanášet ideálně před každou jízdou nebo po ujetí zhruba 50 kilometrů. Jste-li jen občasný běžkař, můžete se spokojit s navoskováním jednou nebo dvakrát za sezonu, ale to je opravdové minimum.“

Vlastnoručně? Jde to!

Zatímco za profesionální ošetření dáte zhruba 200 až 300 (výjimečně 500) korun, pro svépomocné voskování si budete muset pořídit pár nezbytností: kombi kartáč (měď a silon), speciální žehličku, tvrdou plexisklovou škrabku a samozřejmě parafín.

Postup popisuje Jakub Duřt z LBS-servis: „Skluznici vykartáčujte bronzovým kartáčem, aby lépe vstřebávala, naneste vosk, pečlivě rozžehlete, nechte ,zavadnout`, seškrábněte a rozkartáčujte, případně doleštěte.“ To je však jen začátek, který můžete provádět v teple domova či servisu. To nejdůležitější vás čeká těsně před vyjetím – namazání stoupacími vosky. Zajistí, že vám lyže nebude v kopci prokluzovat a budete se lépe odrážet.

Abyste mohli stoupací vosky nanášet, musíte vědět kam. Odborně se tato oblast nazývá stoupací, chcete-li mazací komora a v servisu vám ji naznačí přesně. Svépomocí to zjistíte tak, že se na lyži postavíte jednou nohou a označíte si místo oblouku, který se nedotýká podlahy. Běžkařští matadoři to řeknou jinak: mažte zhruba od paty boty ke špičce a ještě 20 až 30 centimetrů dále.

Foto: Stefan Holm; Shutterstock.com

Dokonale navoskovat lyže není zase tak jednoduché. Pokud si na to netroufnete sami, nechte si pomoci od odborníka.Foto: Stefan Holm; Shutterstock.com

Volba je těžká

A teď to nejdůležitější: jaký vosk zvolit. Houfy servismanů si před závodem lámou hlavu se správnou kombinací, vše se odvíjí od zkušeností. Stoupací vosky se třídí podle venkovní teploty a zároveň i typu sněhu. Platí staré známé: na čerstvý sníh tuhé vosky, na starý zmrzlý firn (hrubozrnný sníh až led) nebo na mokrý prašan tekuté klistry.

Jakub Duřt doporučuje mít balení obsahující tři až čtyři vosky do minusových teplot a dva tři klistry do plusových teplot. V běžkařské hantýrce jde o tuhý červený speciál, fialový, modrý případně zelený. Tekutý červený, univerzál a žlutý na čerstvý mokrý sníh. Vosky se liší i cenou, která se nejčastěji odvíjí od množství fluoru a dalších chemických látek.

Na co si dát pozor při aplikaci?

Vždy platí, že je lepší mazat v několika tenkých vrstvách. Tahy veďte směrem od špičky k patě. Tuhé vosky po každé aplikaci rozleštěte korkovou stěrkou, tekuté klistry stačí nakapat a rozetřít škrabkou. Pamatujte, že skluznice by na žádném místě neměla být vybělená (šedivá). Hrozí její poničení, se kterým si v servisu sice poradí, ale bude vás to stát nemalý peníz.

Pokud vyrážíte druhý den v podobných podmínkách, přemažte stejně, ovšem za měsíc, až se zase na běžky dostanete, už může být úplně jiný sníh a mráz. Tady přijdou na řadu smývače.

Bez mazání to taky jede

Připadá vám to jako alchymie? Nenechte se odradit od běžkování a vsaďte na lyže se šupinkami. Na zledovatělé stopě budete i tak potřebovat klistr, ale výrazně to běžeckou údržbu usnadní. Nebo sáhněte po takzvaných „skin“ lyžích, které jsou opatřeny mohérovými pásy, na které žádný vosk nesmí přijít.

Pokud si na běžky ani s našimi doporučeními netroufnete, možná oceníte informaci, co se stane s vaším tělem, když začnete pravidelně běhat  nebo se snad pustíte do superrychlého tréninku?

Reklama

Načítám