Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Špízy prostě milujeme – může se do nich použít v podstatě jakákoli zelenina, kterou máte rádi, a doplnit masem, sýrem nebo dokonce ovocem. Pak už stačí jen oblíbené koření a hurá s nimi na gril! Zkuste ty s řepou!

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 špízů
Špízy
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 100 g slaniny
  • 3 ks šalotky
  • 1 ks červené řepy
  • 1 ks cukety
Marináda
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kari koření
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kuřecí prsa naložte hodinu předem do marinády. Potom sceďte do jiného talíře. Vše nakrájejte na tenčí malé plátky. Řepu a cuketku promíchejte ve zbytku scezené směsi.

02.

Střídavě pak vše napichujte na špízové jehly. Plátky přitlačte na sebe, princip je jen ten, že v sousedství masa a řepy by měla být slanina.

03.

Opékejte na rozpáleném grilu (ideálně s poklicí) a průběžně otáčejte. Špízy na grilu trvají asi 10 minut. Lze je opéct i v troubě na plechu s pečicím papírem, tam jim to trvá asi 25 minut při teplotě 200 stupňů Celsia.

Tip: Jako příloha je ideální bramborová kaše, brambory či chléb.

Podívejte se i na další tři originální recepty na špízy.

Energetická hodnota celkem pro 1 špíz
Energie812,91 kJ
Bílkoviny14,78 g
Tuky12 g
Sacharidy7,19 g
Sůl1,18 g
SAFA5,72 g
Vláknina1,23 g
Cukry4,52 g
Související témata:

Načítám