Hlavní obsah

Stačí ženám jeden milenec na celý život?

Foto: Thinkstock

O mužské monogamii se mluví často, ale jak to mají ženy s polyandrií? Zeptali jsme se čtyř damFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexy a empatický. Jó, takový milenec vždycky bude žádaný a poptávaný! A co když se objeví? Jak dlouho zůstane ve vaší posteli? Stačí vůbec ženám jedno „pérko“ na celý život? Čtyři ženy se svěřují!

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že i ty nejkrásnější věci se okoukají… To zrovna není moc dobrá zpráva, když se to týká citů a sexu. Stává se často, že si partneři přestanou vyhovovat, vášeň mění za nechuť a tu zase za averzi a odpor ke druhému? Podle výsledků různých anket a rozvodových statistik ano. Vyloženě se tak nabízí otázka, zda ženám stačí jeden milenec na celý život. Není s ním náhodou nuda?

Různé druhy stereotypu

„S manželem jsme spolu osm let. Pochopitelně, že už nesouložíme v parku na lavičce a neodbíháme na záchody během večeře v restauraci, ale již se známe, víme, co od sebe můžeme čekat,“ svěřuje se šestatřicetiletá Jolana, která by prý neměnila.

„Jasně, nevím, co bude za deset, dvacet let, ale zatím si s Martinem sexuálně vyhovujeme,“ dodává s tím, že při svojí časově náročné práci by beztak nezvládala nic navíc. Ani hledání někoho jiného. „Momentálně mi stačí to, co mám, jsem spokojená,“ uzavírá.

Foto: Thinkstock

Vydržet po celý život s chlapem, který si neváží dámské společnosti? To snad ani nejde...Foto: Thinkstock

Nejdůležitější? Správný výběr!

„Upřímně? Nejsem žádná pruderní cíťa,“ předem varuje pětatřicetiletá Ivana, která si myslí, že situace okolo fungujícího sexu je jen otázkou dobrého výběru partnera. „My s Pavlem máme naprosto skvělý vztah. Rozdáváme si to několikrát týdně a o víkendu se bavíme tím, že navštěvujeme swingers party nebo se společně díváme na porno. Proto se nenudíme a myslím, že nudit ani nikdy nebudeme,“ směje se upřímná Ivana a zodpovídá položenou otázku.

„Jak zněl dotaz? Jestli mi partner a milenec v jedné osobě stačí na celý život? Proč ne, ale člověk si to musí zařídit a najít toho správného. Takového, který tuší, že nuda zabíjí a něco proti ní podniká. Ale těch je strašně málo,“ vzdychá.

Chci lásku i bouři!

„Já musím říct, že se mi fakt stýská. Randíčka, slovíčka, vínečka, hodinové předehry, žádné spěchání a pocit, že se zastavil čas, který v období euforie není důležitý,“ krčí rameny osmatřicetiletá Lucka, která žije s partnerem od svých pětadvaceti let.

„Co budeme dělat za dalších pár roků? Netuším. Už teď je to o ničem. Chci víc. Zase zažít všechno to, o čem jsem už mluvila,“ říká a na adresu současného protějšku podotýká, že ho sice má ráda, ale vášeň si už dávno představuje jinak.

Foto: Thinkstock

Jo, s takovým mužem, který se nebojí experimentů a nuda mu nic neříká, to by se žilo... To je muž, se kterým si ženy dovedou představit stárnutíFoto: Thinkstock

Věc priorit, nebo srdce?

„Hele, já to neplánovala, ale takový je život,“ popisuje svoji momentální situaci osmadvacetiletá Simona, která donedávna vedla bouřlivý sexuální život se svým kolegou z práce.

„Myslela jsem, že nám to vydrží, ale najednou to přestalo být ono. Začal mi vadit jeho dech, pach i existence. Proto si myslím, že mít jen jednoho milence je nesmysl. Vždycky to je jen na chvíli. Pobavit, pomazlit a jít dál,“ vysvětluje Simona, která na dotaz, co bude dělat, až bude chtít pevný vztah a rodinu, odpovídá: „No co? Najdu si milence.“

Pomohou získané zkušenosti?

Simona se rozhodně nehodlá žinýrovat, ale možná, až vyzkouší pár dalších milenců, změní názor. Průzkum internetové seznamky Seeking Arrangement uvádí, že polovina žen a 46 procent mužů si myslí, že člověk by měl za život vyzkoušet deset sexuálních partnerů. Prý je to ideální počet.

Ideální na to, aby každý při sexu vyzkoušel maximum a nemusel si po zbytek života – s jedním milencem po boku – vyčítat, že si nic neužil. To ale samozřejmě nic nemění na tom, že na monogamním vztahu s milencem se musí pracovat, protože udržet v posteli vášeň je jednou z nejtěžších životních výzev.

A jak to máte vy? Stačí vám jeden milenec na celý život?

Reklama

Načítám