Hlavní obsah

Starý byt v činžáku zařídili v moderním stylu. Líbí?

Foto: Archiv firmy CBRE, Iveta Kopicová (10x)

Byt si zachoval historické kouzlo, ale byl výrazně zmodernizován vnitřním zařízenímFoto: Archiv firmy CBRE, Iveta Kopicová (10x)

Reklama

Někdy se říká, že rekonstruovat staré domy a byty se vlastně ani nevyplatí, jak finančně, tak stavebně. Není to ovšem pravda, někdy přestavbou vznikne nesrovnatelně lepší interiér. Přesvědčte se sami.

Článek

Tento příjemný byt 3 + 1 s rozlohou 75 m2 a balkonem o velikosti přes tři metry čtvereční v činžovním domě z konce 19. století byste našli v lukrativní části pražského Smíchova poblíž Kinského zahrady. Díky developerům prodělal neuvěřitelnou proměnu: aniž by ztratil cokoli z původního kouzla, získal eleganci a svěžest nového bydlení.

Moderní vybavení bytu se dobře snese s vysokými stropy, novými dřevěnými dveřmi a okny historizujícího vzhledu a ladí s prostornými místnostmi, kterými se byty z té doby vyznačovaly. Je to krásné, působivé.

Moderní design tady vynikne

První věc, které si všimnete, je nová dřevěná podlaha. V celém bytě je stejná a působí skvěle, prostory jsou tak hezky propojeny. Jinak interiéru vládne jako základní barva bílá, kterou oživují i doplňují kontrastní červená a černá – osvědčená, a přitom stále dobrá kombinace.

Poměrně strohé zařízení výborně doplňují zajímavé bytové doplňky a výtvarná díla. „Moderní design v bytě domu z roku 1890 je provokativní, ale neruší a slouží svému účelu,“ říká Josef Považan z ateliéru Senses, autor vybavení interiéru.

Foto: Archiv firmy

Podlaha v celém bytě je v třívrstvovém provedení, bělený dub, úprava pouze olejovaná. Okna zdobí bílé závěsy z obchodu s látkami na pražských VinohradechFoto: Archiv firmy

Velká koupelna a prima předsíň

Původní dispozice bytu zůstala – s drobnými stavebními úpravami – zachována. Kuchyň je v samostatné místnosti a od sousedního obývacího pokoje je napůl oddělena stěnou. Na opačné straně bytu se nachází klidová zóna, tedy dvě ložnice.

Foto: Archiv firmy

Obývací pokoj je laděn do světlých barev. Stojací lampa vyšla na 4500 Kč, nábytek vyrobila na míru firma JN interiér. Zrcadlová dekorace je z Kare, barevné doplňky z e-shopů RestpostenFoto: Archiv firmy

Byt je vhodný pro rodinu s potomkem či pro manželský pár, jedna místnost je tedy zařízena jako ložnice, druhá je zatím jako pracovna nebo příležitostný pokoj pro hosty. Prostornou předsíň zvětšují zrcadla a vestavné skříně. Přidanou hodnotou je prostorná koupelna, kam se vejde jak vana, tak sprchový kout.

Foto: Archiv firmy

Ložnice je originální díky barevné tapetě z Bauhausu (cena 1490 Kč/m). Postel byla zakoupena ve výprodeji Lutz, noční stolky zdobí sice jen repliky lampiček, ale dodávají nádech luxusuFoto: Archiv firmy

Detaily a čich na dobré nákupy

Přestože zařízení bytu vypadá na první pohled luxusní, bylo pořízeno za příznivé ceny a ve správném okamžiku. Elegantní lampy jsou zdařilými replikami drahých designových kousků, bohužel obchod, z něhož pocházejí, dnes už neexistuje.

Postel v ložnici byla výhodnou koupí a také posledním kusem ve výprodeji v obchodě Lutz. Obrazy pocházejí od otce autora návrhu interiéru, Josefa Považana seniora. A luxusně vypadající tapety jsou běžně dostupné v Bauhausu. Tím, že si designér vyhrál s detaily a jejich sladěním, byt působí skvěle a vše tu má své místo.

Foto: Archiv firmy

Pracovna je rovněž nádherná. Vešly se do ní i úložné prostory. Světlá barva opticky místnost zvětšujeFoto: Archiv firmy

Dvůr jako ze starých časů

Je řada věcí, které vás tu upoutají, jednou z nich je i terasa s výhledem na Prahu. To je jisté kouzlo starších činžovních domů v pražských městských čtvrtích, které byly budovány jako hnízda, do čtverce či obdélníku. V jejich vnitroblocích vznikaly uzavřené privátní dvory se zelení a tvořily klidové zóny.

„Snažili jsme se vrátit domu jeho původní vzhled, aby nevypadal jako činžovní dům ve stylu panelového domu, jakým před rekonstrukcí byl,“ popisuje záměr developera projektu, společnosti Medusa s. r. o., Jitka Komárková ze společnosti CBRE.

Foto: Archiv firmy

Velká koupelna má italské obklady a českou sanitu Cubito. Vedle umyvadla je nenápadná, zato praktická vestavěná skříň od JN interiérFoto: Archiv firmy

Tento byt byste i s vybavením pořídili za 8 milionů korun. Těžko říci, je-li to hodně, nebo málo, vždy záleží na preferencích majitelů. Co myslíte?

Reklama

Načítám