Hlavní obsah

Fantastické zapečené brambory: Řecká musaka s rajčaty, masem a bešamelem

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se letos podíváte k moři, nebo ne, voňavou jižní kuchyni si můžete dopřát i v pohodlí domova. Dneska si totiž uvaříme řeckou musaku pěkně krok za krokem. Voní i chutná naprosto dokonale!

Článek

Pravá řecká musaka (i když to je vlastně trochu nonsens, protože jen v Řecku existuje bezpočet variant, o těch dalších, třeba bulharské, nemluvě) má čtyři vrstvy: brambory, pečené lilky, rajčatovo-masovou omáčku a bešamel. Pak se vše zapeče a dohromady to vytvoří neuvěřitelnou dobrotu… Však se přesvědčte sami!

Musaka

Na 6 porcí potřebujete: 1 cibuli, pokrutinový olivový olej, 500 g mletého masa (jehněčí nebo hovězí), 6 stroužků česneku, plechovku drcených rajčat (400 ml), 200 ml červeného vína, sůl, pepř, lžičku oregana, lžičku skořice, ¼ lžičky chilli (lze vynechat), bobkový list

Na zeleninu: 6 brambor, 4 menší lilky, sůl, pepř, skořici, pokrutinový olivový olej

Na bešamel: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, muškátový oříšek, bobkový list, 100 g strouhaného tvrdého sýra nebo fety, 1 žloutek

Foto: Eva Malúšová

Do musaky využijete letní úrodu lilků, brambor i česnekuFoto: Eva Malúšová

Postup: Lilky nakrájejte na centimetrové plátky, z obou stran je osolte a nechte 15 minut vypotit. Osušte papírovou utěrkou a z jedné i druhé strany opečte na oleji, během pečení je posypte skořicí a čerstvě mletým pepřem. Lilky můžete opéct také pod grilem v troubě, nasáknou tak méně oleje – stačí je jím potřít. Oloupané brambory nakrájejte na ¾ cm tlusté plátky a v osolené vodě je asi deset minut povařte, aby trochu změkly, ale stále držely tvar.

Foto: Eva Malúšová

Osolené plátky baklažánů nechte vypotit a brambory si trochu předvařteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Během smažení lilky opepřete a lehce posypejte skořicíFoto: Eva Malúšová

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše olivového oleje, přidejte maso a restujte, aby se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i rajčata (plechovku vypláchněte asi ½ hrnkem vody, kterou omáčku zřeďte), víno, sůl, pepř, oregano, skořici, špetku chilli a bobkový list. Povařte bez pokličky asi patnáct minut nebo než si nachystáte zbylé suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Z orestované cibulky, česneku a masa si spolu s rajčaty a kořením uvařte omáčkuFoto: Eva Malúšová

Mouku opečte na rozpuštěném másle lehce dozlatova a za stálého míchání přilévejte mléko. Přidejte asi půl lžičky soli, špetku muškátového oříšku a bobkový list a deset minut povařte do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte sýr a žloutek a dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí.

Foto: Eva Malúšová

A nezapomeňte ani na bešamel. Já jsem ho kromě muškátového oříšku a pepře dochutila sýrem a žloutkem, ale ty klidně můžete vynechatFoto: Eva Malúšová

Z bešamelu i masové omáčky odstraňte bobkový list a pusťte se do „montáže“: pekáček vymažte trochou oleje, rozložte na něj polovinu brambor, polovinu lilků a polovinu masa. Stejně postupujte i se zbytkem surovin. Povrch překryjte bešamelem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 40 minut, až začne zlátnout. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Na dno vymaštěného pekáčku vyskládejte polovinu brambor a lilkůFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pokračujte polovinou masové omáčky a celý proces ještě jednou zopakujte. Pak už stačí překrýt bešamelem a dát zapéctFoto: Eva Malúšová

Tip: Pro intenzivnější chuť omáčky do ní vmíchejte jeden malý rajčatový protlak. Přidat můžete i řapíkatý celer či kostičky papriky nebo kromě lilků proložit musaku i plátky cukety. Lilky i cukety vybírejte klidně menší, ale hlavně co nejpevnější. Skvělé jsou i žíhané baklažány, ale za ty si většinou dost připlatíte.

Foto: Eva Malúšová

Tato řecká specialita rozvoní vaši kuchyň skořicí, oreganem a letní zeleninouFoto: Eva Malúšová

Na jaké jídlo se vždycky do zahraničí těšíte?

Reklama

Načítám