Hlavní obsah
3,0
(100)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jestli máte rádi italské lasagne, tenhle recept se vám trefí do noty. Řecké pastitsio je vlastně chuťově dost podobný. Navíc se vyhnete riziku, že těstoviny zůstanou tvrdé.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na těstoviny:
  • 300 g těstovin
  • 2 vejce
  • 100 g sýru feta
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 5 g másla na vymazání
  • 1 lžíce soli
Na maso:
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 g rajčatové passaty
  • 2 špetky mleté skořice
  • 2 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
Na bešamelovou omáčku:
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 žloutek
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou vařit těstoviny (ideálně krátké, duté např. tortiglioni nebo penne). Vařte je do změknutí, slijte je a nechte mírně zchladnout. Zapékací mísu vymažte máslem. Přendejte do ní uvařené těstoviny a zamíchejte je se sušeným oreganem, rozšlehanými vejci a rozdrobeným sýrem feta.  

02.

Teď se pustíme do přípravy masa (to si můžete klidně připravit i den dopředu). Na olivovém oleji ve větší pánvi orestujte najemno nasekanou cibuli, po chvíli přidejte na plátky nesekané stroužky česneku. Asi po minutě do pánve dejte i mleté maso a zprudka vše restujte. Když je maso zatáhnuté, dochuťte ho solí, pepřem a mletou skořicí, přidejte rajský protlak, zarestujte a zalijte rajčatovou passatou. Nakonec přidejte snítku rozmarýnu a bobkové listy. Zaklopte poklicí a duste asi 15 minut. Poté z masové směsi vyndejte rozmarýn a bobkové listy. 

03.

Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Máslo dejte rozehřát do většího hrnce, když začne pěnit, postupně do něho zarestujte hladkou mouku. Vytvoří se jíška. Rozřeďte mlékem, které do ní ruční metlou po částech zašlehejte. Vznikne hustší omáčka, tu dochuťte 2/3 připraveného nastrouhaného parmazánu, muškátovým oříškem a solí. Bešamel provařte a následně ho nechte mírně zchladnout, než do něho zamícháte vaječný žloutek.  

04.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Je čas vše navrstvit do zapékací mísy. Na připravené těstoviny rozprostřete masovou směs, a na ní nalijte bešamelovou omáčku Tu zasypte zbylým strouhaným parmazánem a vše dejte péct asi na 50 minut do trouby, aby se vytvořila zlatá krustička. (Já použila větší formu, takže mám vrstvu bešamelu tenčí, než by měla být, ale na chuti to nikterak neubralo).  

Tip: Masovou směs zjemníte, když i přímo do ní zamícháte 3–4 lžíce připravené bešamelové omáčky.

Reklama

Související témata: