Hlavní obsah

Stop ucpaným okapům: S listím pomůže robot, se sněhem vytápění!

Foto: Thinkstock

Spadané listí nadělá spoustu problémů i na střešeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim na vás valí hory spadaného listí. Nestačíte se ohánět hráběmi, ale nezapomínáte při tom na okapy? Ucpaný žlab nebo odtoková roura mohou způsobit pěkný karambol. Poradíme vám, jak tomu předejít.

Článek

Žlab, na který dosáhnete ze země, vyčistěte třeba kartáči s teleskopickou tyčí. Na jiný musíte použít žebřík. Je lepší, když do něj uvidíte, abyste se přesvědčili, že je skutečně čistý.

Odstraňte z okapu vše, co sem napadalo, a s příchodem dešťů (následně zimy a jarního tání) se vyhnete problémům v podobě zatékání do domu, mokrých stěn a stropů, plísní, nebo dokonce opadané omítky.

Mechanické pomůcky i roboti

Kdo si chce sezonní horolezecký výstup na střechu odpustit, může žlaby ochránit například zachycovačem listí, což může být jednoduchá polyetylenová mřížka, vložená do okapu.

Foto: iRobot

Čistič okapů iRobot Looj 330 pořídíte za 7689 KčFoto: iRobot

„Práce s ním je snadná,“ říká Martin Chmelík, zástupce společnosti HPI-CZ. „Okapový zachycovač listí se po rozbalení role nechá chvíli odpočinout, aby získal svůj přirozený tvar, a poté se vloží do žlabu. Kovové úchytky se umístí na horní část okapu, ohnou se přes hranu a pevně se přitáhnou kleštěmi,“ vysvětluje.

Do okapů můžete pustit i robota. Robotický čistič udrží systém čistý a v dobré kondici a vy zároveň vyloučíte riziko úrazu pádem ze žebříku či střechy.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dvojitá hlavice se škrabkou a kartáčkem. QuikFit Fiskars (513 Kč), Combisystem Gardena (od 398 Kč). Doporučeno pro teleskopické násady pro práci ve výšce až 5 mFoto: Archiv firem

Nezapomeňte na odpadní rouru

Po odstranění nečistot ze žlabu zkontrolujte také vpusť a odpadní rouru. „Je-li ucpaná, zkuste ji propláchnout silným proudem vody z hadice nebo použijte klasické pero na čištění domácích odpadů. V případě neúspěchu odpojte horní kolena a postup zopakujte, na zemi již můžete na vyčištění roury nasadit třeba delší tyč a podobně,“ radí Pavel Zeman ze společnosti Český kutil a dodává: „Až systém zase spojíte, nezapomeňte na výtokový otvor umístit drátěnou mřížku. Ta nečistoty zachytí, a již rouru neucpou.“ Nezapomeňte prohlídku okapů opakovat na jaře.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistič, který pochází ze sezonní nabídky Tchibo (cena okolo 499 Kč), polyetylenová mřížka HPI-CZ (od 165 Kč/bm)Foto: Archiv firem

Prevence je na místě

Tato preventivní opatření pomohou proti ucpávání. Protože se očekává tuhá zima, je namístě zaměřit se také na ochranu před sněhem a nainstalovat na střechu zábrany proti jeho padání.

Okapy a žlaby je možné chránit i elektricky, nainstalováním topných kabelů, které spolehlivě ochrání nejen je, ale i úžlabí i odtokové roury.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Systémové řešení 2 v 1 k rychlému a snadnému čištění okapů a potrubí bez použití žebříku. Kärcher s 20m hadicí (cena 2445 Kč), Nilfisk řady Compact, Excellent PRO, 15 m (cena 940 Kč)Foto: Archiv firem

Víte, že...

Hranaté okapy zvládají větší množství vody než polokruhové? Přetéká-li vám žlab během silných dešťů a není ucpaný, nejspíš jste k typu střechy nezvolili správný systém. Musí být dostatečně velký, aby zvládl příval vody. Běžný rozměr půlkruhových žlabů je 100 milimetrů s odpadním potrubím o průměru 68 milimetrů. Při výměně systému se poraďte s odborníky nebo s výrobcem, doporučí vám řešení vhodné přesně pro váš dům.

V tomto článku Tipy a triky, jak uklidit kolem domu najdete další rady. Poradíme také Co se spadaným listím.

Jak jste si s listím v okapech poradili vy, máte osvědčené triky?

Související témata:

Načítám