Hlavní obsah

Strašák infarkt: Jak se mu vyhnout? Těchto 5 věcí by měl dělat každý!

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tvrzení, že rakovina je nejčastější příčinou ženské smrti, je mýtus. Tento post dlouhodobě drží onemocnění srdce v čele s infarktem. O tom ale ví jen polovina žen. A ani ta možná netuší, že existuje prevence.

Článek

Infarkt myokardu se u žen může projevit jinak než u mužů. 43 procent z nich dokonce ani necítí bolest na hrudi. „Bolest se často propaguje do horní části zad, ramen, krku či čelistí a většinou se nedá přesně ohraničit,“ vysvětluje MUDR. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit institutu. Příznakem infarktu může být také náhlá dušnost, únava, opocení, nevolnost či přímo zvracení. Pokud se obtíže objeví náhle, nebo vás dokonce v noci probudí ze spánku, s přivoláním pomoci neotálejte. Šance na přežití se po získání odborné péče do třech hodin mohou zvýšit až o 23 procent, do hodiny až o 50 procent.

Jaké jsou možnosti prevence infarktu srdce?

1. Poznejte svá rizika

Navštivte lékaře a nechte si vyšetřit nejen srdce, ale i další rizikové faktory, jako je hladina cukru a cholesterolu v krvi, velikost pasu a další, které patří mezi hlavní rizikové faktory ischemické choroby srdeční. Podle slov Marie Skalské by je měl lékař vyšetřit v rámci preventivní prohlídky ve 40 letech. „Následně jsou pak kontrolovány každé 2–4 roky,“ dodává lékařka. Většina praktických lékařů na tyto preventivní prohlídky nezve, je tedy na vás na ně pamatovat.

Foto: ldutko, Shutterstock.com

Pozor na krevní tlak, raději ho mějte pod kontrolouFoto: ldutko, Shutterstock.com

2. Snižte krevní tlak

Tichý zabiják, který nebolí, významně ale zvyšuje riziko srdečního infarktu. Vysoký krevní tlak (nad hodnoty 140/90 mmHg, u diabetiků 130/90 mmHg). Naštěstí existuje řada možností, jak jej přirozeně snížit bez léků. Často stačí omezit příjem alkoholu, méně solit, pravidelně se hýbat, celkově se zamyslet nad životosprávou a případně zhubnout. „Téměř všichni lidé s nadváhou či obezitou trpí zvýšeným krevním tlakem. Po úpravě jídelníčku a nastavení vhodného dietního i pohybového režimu krevní tlak klesá právě s ubývajícími kily,“ potvrzuje výživová poradkyně a lifestyle koučka Dagmar Kubecová.

3. Preferujte rostlinnou stravu

Podle některých odborníků snižuje rostlinná strava riziko infarktu až o třetinu. Obsahuje totiž významné množství pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin, které si neumí samo vyrobit. Právě ony pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu, což je jeden z rizikových faktorů infarktu srdce. Podobně jako vláknina, která kromě toho pomáhá i se snižováním vysokého krevního tlaku.

Jak tedy na to? „Pokud se nechcete vzdát masa, pozitivně se projeví, i když jeho konzumaci snížíte, nebo zařadíte méně tučné libové maso," říká Marie Skalská, Myslete i na dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. „Část živočišných tuků vyměňte za tuky rostlinné,“ radí dále Dagmar Kubecová. „Najdete je v potravinách, jako jsou mandle, olivy, avokádo, lískové oříšky, lněný olej a semínka, vlašské ořechy, olej z hroznových jader nebo pšeničných klíčků,“ vyjmenovává.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nepřepínejte se v práci a naučte se zvládat stres. Prospějete nejen mysli, ale i srdciFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

4. Hýbejte se

Myslíte, že nemáte čas na cvičení? Věřte, že nejste sami. Pokud ale máte čas na 10minutovou pauzu, máte čas i na pohyb. Podle některých průzkumů měly totiž 10minutové procházky velmi dobrý vliv na snížení krevního tlaku. „Na kosterně svalovém aparátu se příznivě projeví, i když v rámci pracovní doby přerušíte na pár minut strnulé, souvislé sezení u počítače," dodává Marie Skalská. Co tedy dělat? Využijte každé chvilky, která se k pohybu naskytne. Protáhněte se mezi jednáními, výtah vyměňte za chůzi do schodů, do práce choďte pěšky a večer se po příchodu domů nejprve protáhněte, než se svalíte na gauč.

5. Zbavte se stresu

Stres uvolňuje hormon kortizol, který časem oslabuje kardiovaskulární i imunitní systém. Kromě toho ale zvyšuje i riziko deprese a konzumace alkoholu, které zase zvyšují riziko infarktu srdce. Braňte se a využijte každý okamžik, který vám umožní vystoupit z koloběhu každodenních povinností. „Rozdělte čas mezi práci, rodinu a osobní prostor. Každá z těchto oblastí je stejně důležitá a z jedné můžete čerpat energii pro druhou,“ radí doktorka Skalská. Dělejte cokoliv, co máte rádi, a dělejte to často. Běhejte, čtěte si, kreslete, vařte, vyšívejte. A hlavně si to užívejte.

A jak se před rizikem infarktu chráníte vy?

Reklama

Načítám