Hlavní obsah

Dobrý a zlý cholesterol: Jakou roli hrají v těle?

Foto: SewCream, Shutterstock.com

Foto: SewCream, Shutterstock.com

Hladina cholesterolu v krvi je významným ukazatelem celkového zdraví. Hraje zásadní roli v kardiovaskulárních onemocněních, má vazbu na cukrovku i vysoký krevní tlak. Abyste předešli nástupu těchto stavů, je důležité plně pochopit, co vlastně cholesterol je a jak tělo ovlivňuje.

Článek

Cholesterol je steroidní látka, která tělu pomáhá zpracovávat tuky a je důležitá při tvorbě buněčných membrán. Slouží jako chemický základ pro vznik hormonů, vitaminu D a žlučových kyselin napomáhajících trávení. Veškerý cholesterol, který tělo potřebuje, si umí vyrobit samo. Ukazatelem jeho množství je hladina v krvi. Další cholesterol přijímáte ve stravě, a pokud je tučných a mastných jídel mnoho, zatěžujete organismus. Důsledkem mohou být koronární onemocnění srdce, cévní mozková příhoda, periferní onemocnění cév i zrychlení úbytku paměti.

Genetika je viníkem jen vzácně

„Existuje relativně malá skupina lidí, kteří mají vrozenou poruchu látkové přeměny cholesterolu a jeho hladina v jejich krvi je vysoká, i když drží tu nejpřísnější dietu,“ informuje prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., přednostka kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství Masarykovy univerzity v Brně.

„Uvádí se, že zvýšený cholesterol má asi 70 procent populace. Určitou roli v tom hraje i genetika, ale základem úpravy hladiny tuků v krvi pro většinu z vás zůstává úprava životosprávy,“ potvrzuje MUDr. Hana Mojžíšová, výživová poradkyně z Prahy. „Tedy kvalitní pestrá výživa s výběrem vhodných tuků, dostatkem vlákniny, pravidelným pohybem a minimem stresu,“ rozvádí dále odbornice.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Genetika je viníkem vysokého cholesterolu jen částečně. Za většinu může špatná životospráva. Rozhodnutí je na vásFoto: pathdoc, Shutterstock.com

Přenašeče jménem lipoproteiny 

Cholesterol není v krvi rozpustný, a musí být proto po těle přepravován. To mají na starosti lipoproteiny – nosiče sestávající z tuků nebo lipidů (sloučeniny nasycených i nenasycených kyselin) a bílkovin. Mohou mít nízkou hustotu (LDL) nebo vysokou hustotu (HDL). LDL lipoprotein, „špatný cholesterol“, tvoří většinu tělního cholesterolu a přepravuje tukové částice z jater do těla – právě jeho vysoká hladina zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvici. HDL lipoprotein, „dobrý cholesterol“, absorbuje cholesterol z tělních tkání a přenáší jej do jater, odkud se vyplaví z těla ven. Jeho vysoká hladina může riziko onemocnění srdce a mrtvice naopak snížit.

Triglyceridy jako pravá ruka LDL

A potom jsou tu ještě triglyceridy. Ty jsou nejčastějším typem tuku v těle a skladují přebytečnou energii z toho, co sníte a vypijete. Jejich vysoká hladina kombinovaná s vysokou hladinou LDL cholesterolu a nízkou hladinou HDL cholesterolu je spojována s urychlením procesu aterosklerózy, tedy s tvorbou mastných kyselin ulpívajících na stěnách cév a zužujících jejich vnitřní prostor. HDL, LDL a jedna pětina hladiny triglyceridů tvoří hladinu celkového cholesterolu, která se měří krevním testem.

Foto: StudioLaMagica, Shutterstock.com

Hladinu cholesterolu v krvi odhalí krevní testFoto: StudioLaMagica, Shutterstock.com

Když je LDL cholesterolu až moc

Čím vyšší je hladina špatného LDL cholesterolu, tím se zvyšuje riziko onemocnění srdce. Za nebezpečnou je považována hladina překračující 3 mmol/l. Vyšší hladiny HDL cholesterolu dokážou situaci částečně zvrátit. Neumí jej však odstranit zcela – pouze jednu třetinu až čtvrtinu. Přesto lze říci, že zdravá hladina HDL v krvi, tedy 1,0 mmol /l, umí chránit před rizikem infarktu a mrtvice. Nízké hladiny HDL cholesterolu riziko ischemické choroby srdeční a srdečního infarktu naopak zvyšují. „Podávání léků ze skupiny statinů je schopno zvýšit hladinu HDL cholesterolu, zásadní je ovšem pravidelná fyzická aktivita,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová.

A jak jste na tom s cholesterolem vy? Znáte 7 potravin, které dokážou s vysokým cholesterolem zatočit? A víte, že byste si měli dát pozor na bramborovou kaši?

Reklama