Hlavní obsah

Strašák jménem noční můry: Co vám říkají a jak se jich definitivně zbavit?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc by měla být časem odpočinku a načerpání nových sil. Jenže někdo místo toho zažívá neklidné převalování v propoceném pyžamu a srdce až v krku. Jaké noční můry zažíváte, může hodně vypovědět o vašem životě. Jak jim předcházet?

Článek

Noční můry jsou zrádné nejen v tom, že narušují spánek, ale je u nich i velká pravděpodobnost, že vás budou strašit i po probuzení. Dostavují se totiž v REM fázi spánku, z níž si člověk většinu snů pamatuje. To ale může být i výhoda: díky tomu zjistíte, co vás v běžném životě vlastně trápí.

Od zlých snů se noční můry liší tím, že vedou k probuzení. Obvykle mají také větší dopad na psychiku. Běžně se ovšem tyto dva termíny zaměňují: noční můry i zlé sny mohou být stejně hrozivé a komplikují spánek.

Spánek ničí zdánlivé banality

Možných příčin nočních můr nebo zlých snů je několik. Vyvolat je může i běžné onemocnění doprovázené horečkami, třeba chřipka. Opakující se zlé sny mohou souviset i s dalšími spánkovými poruchami – například se syndromem neklidných nohou nebo se spánkovou apnoe. Na vině mohou být i léky – prokázána byla souvislost nočních můr s užíváním antidepresiv.

„Noční můry patří k poruchám spánku a ten je velmi citlivý na mnoho vnitřních i vnějších vlivů. Například u dětí mají vliv běžné starosti ve škole, vydýchaný prostor na spaní, extrémní únava po mnoha kroužcích. U dospělého je to mimo jiné konflikt s partnerem, ale také alkohol či přepracovanost,“ komentuje klinický psycholog Jan Kulhánek z centra Psychoterapie Anděl.

Neklidné spaní má spojitost i s prostředím a jídlem. „Může to znít banálně, ale příčinou těžkých snů nemusí být jen tíživá, nejasná nebo ambivalentní psychická situace, ale i těžký žaludek. Jako potřebuje odpočinek vaše duše, tak i tělo se potřebuje v noci zregenerovat. Takže předpokladem dobrého a klidného spánku je přiměřená strava a vyvětraná ložnice,“ doporučuje psycholožka Marta Helingerová z kliniky Clinterap. Více si přečtěte v článku Zakázaná jídla: Těchto 6 potravin nikdy nejezte večer.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Během spánku regeneruje tělo i duše, tak jim dejte šanciFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Problémy vás dostihnou v noci

Dalším významným faktorem je psychika – v nepříjemných snech se často odrážejí problémy, které přehlížíte a vyhýbáte se jejich řešení. „Spouštěčem může být nějaká dlouho neřešená situace, dlouhotrvající obavy nebo stres, strach z budoucnosti, problémy v zaměstnání nebo ve vztahu. Prakticky všechny trable každodenního života na sebe mohou vzít podobu děsivé noční scény. Lidé problémy vědomě bagatelizují, odsouvají a potlačují pocity. Ty si ale vždycky najdou cestičku ven, třeba právě skrz děsivé sny,“ upřesňuje Marta Helingerová.

Mysl každého člověka je jedinečná a promlouvá k němu jinak. Nad opakujícím se zlým snem se snažte vždy přemýšlet v kontextu svého života. Zdá se vám o skalpelu? No a nenavrhl vám lékař při poslední prohlídce operaci? A jsme doma!

Za nepříjemnými sny může stát i závažnější problém. Příkladem je posttraumatická stresová porucha, kdy se ve spánku vrací traumatický zážitek v podobě úrazu, autonehody nebo třeba partnerovy nevěry. Mnohdy noční můry doprovázejí i deprese a úzkostné či bipolární poruchy.

Uklidněte tělo i duši

Ještě než začnete, třeba s pomocí psychologa, pátrat po spouštěčích hluboko ve své nitru, zkuste zavést následující opatření.

  • Omezte stres a před spaním se chvilku věnujte péči o duševní pohodu: vhodným způsobem je například horká koupel, krátká meditace nebo pár cviků jógy. -
  • Poslední jídlo byste si měli dát tři až čtyři hodiny předtím, než půjdete na kutě. Omezte kávu, alkohol a nikotin a celkově dbejte na zdravou životosprávu. -
  • Ložnici pravidelně větrejte a udělejte z ní místo určené výhradně pro odpočinek. Veškerou práci tedy vykonávejte v jiné místnosti. -
  • Pomohou vám pozitivní myšlenky před spaním. Nemyslete na to, co všechno se vám dnes nepovedlo, a co musíte stihnout zítra. Okamžiky před nástupem spánku byste si měli vyhradit jen na příjemné rozjímání. Vzpomeňte si, co vám udělalo radost, nebo se oddejte příjemným fantaziím. -
  • Jste-li citlivější, nesledujte před spaním horory ani krváky. -
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Trpíte-li na těžké sny, vědomě se na spaní laďte třeba četbou uklidňujících textůFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Trpíte na noční můry?

Související témata:

Načítám