Hlavní obsah

Tohle jsou nejčastější zloději vašeho spánku! (Ne)kradou ho i vám?

Foto: Profimedia

Potíže s usínáním i během spánku má překvapivě mnoho lidíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na spánek připadá v průměru až třetina života. Jeho nedostatek, ať už jej způsobuje cokoli, ovlivní zdraví a pohodu víc, než si myslíte. Co ho ruší? Jsou důvody, které jste nejspíš ani netušili!

Článek

Potíže s usínáním, častým probouzením a nespavostí netrápí jen starší ročníky. Důvodů je celá řada: nemoc, únava, stres i existenční starosti. Na nekvalitním spánku se může podepsat ale i prostor, kde spíte a usínáte – hluk, světlo, nevětraná místnost, horko, průvan, proleželá postel, alkohol před spaním či vydatná večeře. (Mimochodem, víte kolik hodin máte spát?)

„Dlouhodobý nedostatek spánku vede k vážnému ohrožení zdraví fyzického, mentálního, emocionálního a sociálního. Rezervujte postel pouze pro spánek a sex, v posteli nepracujte a neodpočívejte,“ říká MUDr. Štěpánka Břízová z Kliniky pneumologie a ftizeologie FN Plzeň. „Kvalita spánku může být ovlivněna i poruchami, jako je obstrukční spánková apnoe, nespavost, syndrom neklidných nohou.“

Hlavní zloději spánku

Nespavost – postihuje, i když nepravidelně, 30–45 procent dospělé populace. Spánkový nedostatek stresuje, může ovlivnit vznik depresí a úzkostí. Léky na spaní ale nejsou nejlepší řešení, protože většina z nich je návyková, po čase se stanou potřebou.

Foto: Profimedia

Starosti i třeba příliš měkká matrace vás mohou ze spánku opakovaně buditFoto: Profimedia

Chronickou nespavostí trpí asi 10 procent populace. „Zde již pouhá farmakoterapie nebývá dostatečná a je nutný podrobný rozbor možných příčin nespavosti,“ varuje MUDr. Štěpánka Břízová. „Dlouhotrvající nespavost by rozhodně měla být důvodem návštěvy lékaře." Obtížné usínání a noční buzení trvající několik týdnů – to je často jen vrchol ledovce nahromaděných životních problémů, které se valí z mnoha stran. Stojí za ní i pracovní zátěž, stres, deficit spánku deptá rodiče malých dětí i přetížené manažery.

Nebezpečnou potíží, která může ukrást pohodu, je obstrukční spánková apnoe (OSA). Postihuje 17 procent mužů a 9 procent žen ve středním a vyšším věku. Během spánku má člověk dýchat pravidelně. Při tomto onemocnění se dýchání přerušuje, někdy na 10 sekund, jindy na minutu. Tyto výpadky se mohou objevit mnohokrát za hodinu. Zatěžují srdce, způsobují nedostatek kyslíku v krvi a zdravotní obtíže (například hypertenze, ischemická choroba srdeční, cévní mozkové příhody a diabetes). Poruchy dýchání ve spánku je možné vyšetřit a léčit ve spánkových centrech.

Syndrom neklidných nohou – porucha obtěžující 3–10 procent populace. Hlásí se zejména v noci nepříjemným tlakem, neovladatelným nutkáním pohybovat nohama. Ani v takovém případě se dobře nevyspíte.

A co záda?

Celodenní zátěž a shon způsobují dlouhodobé sesedání páteře, večer je tedy skoro každý o kousek menší než ráno! Takové změny se musí někde projevit, když si páteř v noci dokonale neodpočine, dřív nebo později se začnou hlásit nepříjemné pocity i při běžných činnostech, jako je chůze, stání, nebo dokonce sport. Kdo se potřebuje každé ráno rozhýbat, aby mohl vůbec fungovat, má problém.

Foto: Profimedia

Fyzická bolest, třeba zad, vám nemusí dovolit se v poloze vleže dostatečně uvolnit, a konec slastného spánku je tady. Vyhledejte fyzioterapeuta a se svým problémem zatočte co nejdřív!Foto: Profimedia

Neléčené potíže ovlivní i spánek, a tak nejkratší cesta k nápravě vede rozhodně přes pracoviště zkušeného fyzioterapeuta. „Cílem fyzioterapie je nalézt příčinu obtíží, a následně aktivovat autoreparační procesy tak, aby se organismus co nejrychleji dostal do lepší kondice,“ říká Mgr. Radovana Ryšavá z pražského centra Rehavia. „Včasná náprava potíží pomůže předcházet bolestem, a to zlepší i spánek.“

Na čem spíte?

I výběr lůžka na spaní ovlivní kvalitu spánku na několik let. Při výběru postele je třeba zjistit, zda je nová matrace dostatečně pružná, široká a dlouhá, jestli není zbytečně měkká nebo nepříjemně tvrdá. Ideální by bylo si ji vyzkoušet, ale vyspat se na ní vám nedovolí. Přesto si na ni v prodejně lehněte! Jen tak poznáte, v čem se liší od té, kterou máte doma.

A jak spíte vy? Jako když vás do vody hodí nebo vás probudí několikrát za noc každé šustnutí?

Reklama

Načítám