Hlavní obsah

Stromeček obsypaný cukrem. To jsou kupované vánoční kolekce!

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou vyloženě sladkým obdobím. A aby těch dobrot nebylo málo, navěsí si mnozí ještě sladkosti na stromeček. Podívali jsme se, kolik cukru je v kolekcích.

Článek

V obchodě jsme šli nejen po kolekcích čokoládových, a to jak plněných, tak dutých, ale záměrně jsme sáhli i po vzorku se želé. Snažili jsme se přitom hledat levnější sortiment. A jak naše porovnávání dopadlo? Jednotlivé výrobky jsme pro vás seřadili podle toho, kolik cukru v nich je, a přepočetli to na pětigramové kostky. Možná si pak jejich nákup a nabízení dětem rozmyslíte. Ve fotografiích je množství kostek ve 100 g výrobku.

Sweet home Christmas Jelly

Foto: Archiv redakce

Cena: balení 350 g za 49,90 Kč, 100 g za 14,30 KčFoto: Archiv redakce

Želé s citronovou a pomerančovou příchutí polité čokoládovou polevou. Cukr je ve složení na prvním místě, následován glukózovým sirupem, kakaovou hmotou, a pak glukózovo-fruktózovým sirupem. Na 100 g výrobce uvádí 61 g cukru, což je víc než 12 kostek cukru. V celém balení je tedy skoro 43 kostek cukru. Pokud se dalšího složení týče, neměli jsme zásadní výhrady – i když bez emulgátoru polyglycerolpolyricinoleátu by to bylo ještě lepší.

Čokoládové figurky Only

Foto: Archiv redakce

Cena: 100 g za 37,90 KčFoto: Archiv redakce

Duté čokoládově figurky jsou druhým nejdražším výrobkem. Také mají cukr jako hlavní složku, obsahuje i E 476, tedy polyglycerolpolyricinoleát, ale jinak jsme ve složení nenašli nic, nač bychom vás chtěli upozornit. Ve 100 g je 58,3 g cukru, tedy skoro 12 kostek.

Vánoční balíček Riegelein

Foto: Archiv redakce

Cena: 400 g za 59,90 Kč, 100 g za 15 KčFoto: Archiv redakce

Kromě velkého Mikuláše najdete v balíčku i spoustu různých figurek duté čokolády, 4 kostky želé a dvě mini čokolády plněné nugátem. Výrobce neuvádí obsah cukru pro jednotlivé druhy. V češtině dostanete dokonce jen informaci, že ve 100 g je 59,7 g sacharidů. V originále – mimochodem tak nečitelný potisk aby pohledal – se dozvíte, že je to 55,7 gramů cukru, tedy 11 kostek, v celém balení je tedy 44 kostek cukru. Počíst si ve složení je velmi těžké, až máte pocit, že před vámi výrobce záměrně něco tají. Ovšem kromě palmového oleje nemáme co vytknout.

Fiedel Chocolate Vánoční srdce

Foto: Archiv redakce

Cena: 100 g za 22,90 KčFoto: Archiv redakce

Další favorit do soutěže o zcela nečitelný obal. Cukr je ve složení opět na prvním místě, ale jinak jsme ve složení nenašli nic, co by nás pohoršovalo. Obsahem kakaové sušiny dokonce o 5 % překonává nutnou hranici 25 procent. Ve 100 g je 56,3 gramů cukru, tedy asi 11 kostek.

Čokoládové duté figurky Jacquot

Foto: Archiv redakce

Cena: 300 g za 59,90 Kč, 100 g za 20 KčFoto: Archiv redakce

Balení čokoládových figurek nemá ve složení nic, na co bychom zvlášť upozornili, kromě přítomnosti polyglycerolpolyricinoleátu. Vyhovuje obsahem kakaové sušiny. Cukr je dominantní složkou. Ve 100 g výrobku je ho 57 gramů, čili víc než 11 kostek, v celém balení tedy 33 kostek. Obal výrobku je opět velmi nečitelný.

Favorina Srdíčka z mléčné čokolády

Foto: Archiv redakce

Cena: 100 g za 29,90 KčFoto: Archiv redakce

I v tomto případě je cukr hlavní složkou. V čokoládě je alpské mléko. Jako jediný výrobek neuvádí obsah cukru, ale jen sacharidů. Ve 100 g jich je 56,5 gramů. Protože se údaj o obsahu sacharidů a samotného cukru ani u ostatních příliš neliší, odhadujeme, že v tomto balení bude asi 11 kostek cukru. Ostatní složení je v pořádku, nenašli jsme v něm nic, na co bychom chtěli ukázat. Obsah kakaové sušiny je 30 procent, tedy o pět víc, než udávají normy.

Orion Dětská vánoční kolekce

Foto: Archiv redakce

Cena: 230 g za 129 Kč, 100 g za 56 KčFoto: Archiv redakce

Orion v jedné krabici nabízí čokoládové tabulky, plněné figurky i arabesky se želé. Oceňujeme, že v tabulce s výživovými hodnotami najdete složky všech druhů – a to i v přepočtu na jednotlivé kousky. V čokoládové tabulce je 48,4 g cukru na 100 g, tedy skoro 10 kostek cukru, v plněných figurkách 44,7 g cukru na 100 g, tedy skoro 9 kostek a v želé 63,7 g cukru, tedy skoro 13 kostek cukru. Jen pro zajímavost – jedna tabulka obsahuje 7,9 g cukru, plněná figurka 7,3 gramy a želé bonbon 6,8 gramu. V přehledu použitých složek nás zamrzel palmový a palmojádrový olej, který nepatří mezi vítané tuky. Tato kolekce je také bezkonkurenčně nejdražší.

Na poslední místo jsme tuto kolekci umístili podle obsahu cukru v čokoládové tabulce a plněných figurkách. Kousků želé je totiž v kolekci nejméně – i když jsou to nejsladší bonbony v testu vůbec.

Závěr: Jak jsme zjistili, všechny bonbony, u kterých je uvedeno, že jsou z čokolády, obsahují předepsaný obsah kakaové sušiny. „Radím, aby spotřebitelé nakupovali právě podle názvů – jakmile v něm výrobce použije slovo čokoláda, zavazuje se k tomu, aby obsahoval dané množství kakaové hmoty," říká agrární analytik Petr Havel.

Obsah cukru nás ale rozhodně nepotěšil a letošní stromeček bychom klidně ozdobili bez sladkostí. Další podrobnosti o složení těchto kolekcí najdete i v článku Test figurek na stromeček. Je v nich čokoláda?.

Dáváte na stromeček kolekce? Napište nám!

Reklama

Načítám