Hlavní obsah

Sex v dlouhodobém vztahu: Jak často se milovat, abyste byli šťastní?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Nemáte na milování chuť ani čas? Změňte to a alespoň jednou týdně skočte s partnerem pod peřinu. Pravidelný sex totiž přináší nejen pocity štěstí a blahobytu, ale také pevnější psychické i fyzické zdraví.

Článek

Bída s nouzí. Tak by se dala charakterizovat situace ohledně sexuálního života mnoha současných párů. Nedávná studie publikovaná v časopise Archiv sexuálního chování totiž veřejnost šokovala tím, že mladší generace má méně sexuálních partnerů než kterákoli jiná generace v nedávné historii.

Využití volného času

Když tento výzkum zaregistrovala vztahová a rodinná terapeutka Vanessa Marin ze San Franciska, moc se tomu na svém blogu nedivila. Podle ní se dnes sice lidé zaměřují na seznamovací aplikace a žijí ve světě internetu, což jim hodně věcí usnadňuje, jenže velkou část pozornosti věnují i vydělávání peněz. A proto nemají na sex jako takový čas. Jaká škoda!

Milování a zdraví, fyzické i psychické, jdou ruku v ruce. Výzkumy pravidelný sexuální život spojují se štíhlejším pasem, silnějším srdcem a nižším rizikem vzniku rakoviny prostaty a prsu. Ani tohle však současnou generaci nepřiměje k tomu, že by měla zahodit tablety a užívat si reálně a živočišně. A přitom stačí tak málo!

Více sexu, více štěstí?

Kdekdo říká, že sex není o četnosti, ale spíš o kvalitě. „Zdá se, že sex jednou týdně může být optimální, pokud je vaším cílem maximalizace osobního štěstí,“ komentuje výzkum Amy Muise, odborná psycholožka z Yorkské univerzity v Kanadě. Její tým zjistil, že páry, které mají spoustu sexu, pociťují větší blahobyt a souznění. Ovšem – ani v tomto případě by se nemělo „tlačit na pilu“.

„I při sexu jednou týdně má dvojice pocit štěstí. To sice neznamená, že by na častějším milování bylo něco špatného, ale zdá se, že páry, které mají sex častěji, nejsou šťastnější,“ uvádí psycholožka v časopise Time, který výsledky studie uveřejnil. Podle ní a jejího týmu záleží hlavně na nenucenosti a svobodné vůli. Tenhle názor však jiní odborníci nepřijímají.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Žádné přemáhání. Nenucenost a osobní svoboda v sexu jsou tím, co vede ke štěstíFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Iniciativa na prvním místě

Třeba George Loewenstein, americký pedagog a ekonom, má své vlastní poznatky, které předává světu: „Jsem přesvědčen, že tato studie je mylná. Iniciativní páry, které zdvojnásobí sexuální frekvenci, mohou ledacos dokázat. Stále si myslím, že páry těží z toho, když se povzbuzují a častěji milují.“ To zní docela logicky.

„Jakmile partnerství trvá delší dobu, již pouhá přítomnost druhé osoby přestává být vzrušující. To ale neznamená, že sex nemůže být zábavný. Jen to dá o trochu víc práce. Spojení je však třeba udržovat tak jako tak. A spíš častěji než méně,“ dodává George Loewenstein.

Benefity, které se neodmítají

Vypadá to tedy, že když si na sebe uděláte čas jednou týdně, je to jedině dobře. Ale když se „hecnete“ a potkáte se pod peřinou (aspoň občas) o něco častěji, můžete zjistit, že vám společná práce na sexuálním životě přináší uspokojení. To se zase zpětně odrazí na partnerském vztahu a pocitu štěstí.

S přihlédnutím k faktu, že pravidelný sex zmírňuje i stres a pomáhá lépe zvládat veškeré stresové situace, jak uvádějí skotští vědci, je nutné ten mobil i tablet doopravdy zahodit – alespoň každou středu a nějakou tu sobotu.

A kolik sexu máte vy?

Reklama

Načítám