Hlavní obsah

Lékaři potvrdili: Sex je lepší než plastika! Co všechno umí zlepšit?

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že sexuální akt spouští řadu procesů příznivě působících na lidský organismus, není pochyb. Víte ale, že díky němu můžete i lépe vypadat? Tyhle důkazy nelze ignorovat. I vy při něžné činnosti omládnete o několik let!

Článek

Sex byl, je a bude prospěšný. Například studie provedená na Wilkesově univerzitě v Pensylvánii potvrdila, že pravidelný sexuální život zvyšuje hladinu imunoglobulinu A. Ten, jak je známo, zastává funkci protilátky v boji proti infekcím. Platí tedy, že i když vás sužuje obyčejná rýma, měli byste se vypotit na cizím těle. Další výhody na sebe nenechají dlouho čekat: zlepšení spánku, úleva od bolestí, „vytunění“ celkové fyzické kondice, snížení stresu... To však není všechno, čím sex pozitivně působí na lidský organismus.

Podle skotského badatele Davida Weekse, klinického neuropsychologa z Královské nemocnice v Edinburghu, díky milování třikrát týdně můžete vypadat o téměř deset let mladší! Z toho vyplývá, že pokud se svým libidem trochu válčíte, měli byste otázku touhy a potřeby zvážit – a něco se sebou dělat. Už jen kvůli následujícím čtyřem benefitům.

1. Sex dodává mladistvou záři

Něha, zrychlené dýchání, orgasmus, zčervenání pokožky... Zvýšený srdeční tep a puls je přirozenou součástí procesu vzrušení, přičemž povzbuzená cirkulace krve je velmi přínosná. Podílí se totiž na vzrůstu přísunu kyslíku, lymfy a dalších důležitých látek – tedy omlazení pleti. Aspoň tak to popisuje doktorka Nancy Simpkins, specialistka na ženské zdraví, která analýzu souvislosti mezi sexem a mladistvým vzhledem uvedla pro magazín GalTime. I podle ní se pouhé milování dá považovat za bezbolestný lifting.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Kdo se třikrát týdně oddává milostným hrám, může vypadat i o deset let mladšíFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

2. Sex mírní akné

Kromě toho, že pokožka po milování vykazuje zdravou a mladistvou záři, bylo také prokázáno, že pravidelný sex snižuje výskyt akné.

Tenhle nepříjemný kožní problém je často způsoben hormonální nerovnováhou, zejména nevyrovnaností hladin pohlavních hormonů. Pravidelný milostný dopink přitom prokazatelně pomáhá této harmonie dosáhnout a udržet pleť v kondici. Navíc látky uvolněné během sexu (včetně serotoninu, dopaminu a oxytocinu) mimo jiné snižují hladinu stresu v těle a to je samo o sobě (nejen) pro tvář skvělé. Pleť se zlepšuje. Den po dni.

3. Sex vypíná pokožku

„Více hormonů se uvolňuje před orgasmem a po něm, přičemž všechny mají příznivé účinky,“ nechává se dále slyšet Nancy Simpkins s tím, že sexuální vyvrcholení může například vyvolat produkci růstového hormonu, který přispívá ke tvorbě kolagenu. Výsledkem je hladší a vypjatější pokožka – bez skalpelu a zadarmo.

Konkrétně se jedná o dehydroepiandrosteron (DHEA), hormon vylučovaný nadledvinami. Ten je už dlouho oblíben pro svoje skvělé účinky na stárnutí pleti. „DHEA dokonce také posiluje imunitní systém a celkově udržuje pokožku zdravou,“ ještě dodává lékařka a přidává další zajímavý poznatek.

Zvýšená hladina estrogenů, jejichž hladina stoupá při častých orgasmech, je logicky spojována také s dlouhodobým poklesem tvorby vrásek. Potřebujete ještě další důvod, proč se třikrát týdně milovat?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Chcete omládnout? Než chodit na plastiku, to si raději zaskotačte. Je to příjemnější a většinou i méně nákladnéFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Sex zpevňuje vlasy a nehty

Zvýšená srdeční frekvence a krevní tlak zvyšují produkci ženského hormonu estrogenu zodpovědného za kvalitní nehty a vlasy. Co si přát víc? Snad jen ten čas na sex. Vždy, když se vám do něj nebude chtít, opakujte si: Hormony uvolněné při sexu způsobují řadu biologických změn, které bojují proti bolesti, snižují stres, vyvolávají pozitivní emoce a působí jako sérum mládí. Tak hurá na to!

A jak často máte sex vy?

Načítám